Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Niezwykła szkoła z Węgier

 

Czas czytania: ~1 min


Budynek międzynarodowej szkoły, wzniesiony w drugim co do wielkości mieście Węgier, został w ubiegłym roku dość szeroko dostrzeżony. Realizacja znalazła się w gronie finalistów konkursu 2020 A+Awards, zdobyła także Złoty Medal A’Design Award 2020. Odpowiedzialna za projekt pracownia BORD Architectural Studio połączyła efektowną formę z ciekawym pomysłem funkcjonalnym.

 

Szkoła na Węgrzech od BORD Architectural Studio
Szkoła na Węgrzech od BORD Architectural Studio

Niebanalny budynek do nauki

Niezwykły projekt pracowni BORD Architectural Studio opera się na planie wycinka koła. Jak mówią architekci, ich celem było nawiązanie do nasuwających się z taką formą skojarzeń: poczucia bezpieczeństwa, ochrony, ale też jedności, równości i współgrania. Ze względu na to, że projekt szkoły powstał w otoczeniu krajobrazu chronionego programem Natura 2000 to współgranie i harmonia miały odnosić się nie tylko do użytkowników budynku, ale i jego relacji z otoczeniem.

Szkoła na Węgrzech od BORD Architectural Studio

Bryła szkoły projektu  BORD Architectural Studio składa się z kilku części. Z obiektu korzysta aż 500 dzieci na trzech poziomach edukacji – przedszkolne, szkoły podstawowej i średniej. Budynek mieszczący sale lekcyjne został wygięty w łuk i skomponowany z ustawionych zygzakowato pawilonów, posadowionych na dźwigniętej na wysokość pierwszego piętra platformie.

Szkoła na Węgrzech od BORD Architectural Studio

Architektura pawilonów

Dzięki „oderwaniu” od ziemi sale lekcyjne zapewniają ciszę oraz kojący widok na zielone sąsiedztwo; ta część budynku została w dużym stopniu przeszklona, by maksymalnie doświetlić wnętrza. Przyziemie budynku – to przeszklone przestrzenie pomiędzy dźwigającymi platformę słupami; tu znalazły się biura, audytorium i przestrzenie wspólne dla uczniów.

Szkoła na Węgrzech od BORD Architectural Studio

Do tej nietypowej konstrukcji dostawiono drugą platformę, założoną na planie półkola. Mieści ona boisko do koszykówki oraz plac do swobodnego korzystania przez uczniów pomiędzy lekcjami. Kolejną częścią założenia jest tradycyjnie już zlokalizowany na poziomie gruntu sektor sportowy z boiskami i bieżnią.

 

Zdjęcia: Gyorgy Palko, Janos Marozsan

Źródło: winners.architizer.com, bordstudio.hu


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacja Architektoniczna, Realizacja Budynku, Architektura Zagraniczna, Obiekty Zagraniczne, Realizacje Zagraniczne

Amfiteatr im. I.J. Paderewskiego w Koszalinie - przebudowa z szacunkiem
Amfiteatr im. I.J. Paderewskiego w Koszalinie - przebudowa z szacunkiem

Amfiteatr im. Ignacego Jana Paderewskiego w Koszalinie został wybudowany w 1973 roku według projektu ...

Drewniany dom Czarna Perła w Lanckoronie. Architektura, która łączy tradycję z nowoczesnością – prezentacja online i wywiad z architektem
Drewniany dom Czarna Perła w Lanckoronie. Architektura, która łączy tradycję z nowoczesnością – prezentacja online i wywiad z architektem

Czarna Perła w Lanckoronie to dom jednorodzinny, który skalą, formą i detalem nawiązuje do tradycyjn ...

Żółty krokodyl. Niezwykłe przedszkole KIDO w Aleksandrowie Łódzkim – prezentacja online i wywiad z architektami
Żółty krokodyl. Niezwykłe przedszkole KIDO w Aleksandrowie Łódzkim – prezentacja online i wywiad z architektami

Żółty krokodyl – to właśnie widzą w tej bryle dzieci. Dorośli dostrzegają w pilastym dachu echo fabr ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera