Projekty budynków akademickich w Łomży – wyniki konkursu architektonicznego - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Projekty budynków akademickich w Łomży – wyniki konkursu architektonicznego

 

Czas czytania: ~2 min


23 sierpnia 2021 roku ogłoszone zostały wyniki konkursu architektonicznego na opracowanie koncepcji programowo-przestrzennej rozbudowy i adaptacji budynków Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży. Organizatorem konkursu była Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży, zaś merytorycznie i organizacyjnie pomagał w tym przedsięwzięciu białostocki oddział SARP.

 

Rozbudowa i adaptacja budynków Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży

Projekt rozbudowy

 

Konkurs architektoniczny na projekt rozbudowy i adaptacji budynków Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży odbył się w ramach rozwoju i integracji kampusu przy ul. Akademickiej w Łomży. Na tym terenie blisko dekadę temu powstał opisywany przez nas nowoczesny gmach Instytutu Technologii Żywności i Gastronomii tej uczelni; teraz nadszedł czas na nadanie spójnego wyglądu całemu kampusowi tej rozwijającej się szkoły wyższej i modernizację oraz rozbudowę gmachów przy ulicy Akademickiej.

 

Spośród dwunastu nadesłanych na ten konkurs architektoniczny prac jury w składzie: Janusz Grycel (SARP o. Białystok) – Przewodniczący Sądu, Waldemar Jasiewicz (SARP o. Białystok), Piotr Trojniel (SARP o. Białystok), Tomasz Walczuk (Architekt Miejski, Urząd Miejski w Łomży), Sylwia Chojnowska (PWSIiP w Łomży), Edward Bochenko (PWSIiP w Łomży) wybrało laureatów pierwszej i drugiej nagrody oraz wyróżnienia, a także dwóch wyróżnień honorowych.

 

Zobacz galerię zwycięskiej pracy

Poznaj laureatów  konkursu architektonicznego

 

Pierwszą nagrodę zdobył Bogumił Kidziak Architekt z Nadarzyna. W swoich założeniach ideowych autor zwycięskiego projektu napisał: „Projekt kreuje atrakcyjną wspólną przestrzeń w najprostszy możliwy sposób - przykrywając dachem - rusztem przestrzeń pomiędzy budynkami. Równocześnie zaprojektowano system wind, klatek schodowych, przejść itd. tak, aby dzięki prostej dostępności nowa przestrzeń była faktycznym centrum Uczelni. Prosta, czytelna i delikatna struktura jest zrozumiała i przyjazna a przebywająca we wnętrzu osoba jest równocześnie widzem i aktorem. Taka permanentna ekspozycja jest w naszym pojęciu katalizatorem więzi w ramach Uczelni”. Pomysły łączników i ażurowych przekryć były także jednym z powodów, dla których w opinii jury ta właśnie praca była najlepsza.

 

Drugą nagrodę w konkursie przyznano pracowni Janowicz Architekci z Gdańska m.in. za „konsekwentne ujęcie formy obiektu łącznika przy zrównoważonym zachowaniu modernistycznej spójności z istniejącą zabudową kampusu”. Wyróżnienie otrzymała Pracownia Architektoniczna Czora i Czora, zaś dwa niepieniężne wyróżnienia honorowe powędrowały do zespołu w składzie: Filip Zieliński, Jakub Wójtowicz, Grzegorz Tkacz oraz do Pracowni Projektowej Marek Roszkowski.

 

Źródło: http://sarp-bialystok.org

 

Zobacz galerię projektu Janowicz Architekci z Gdańska


Podepnij swój artykuł

tagi

Ukoi – domek na łonie natury
Ukoi – domek na łonie natury

Maleńkie domki, stawiane na odludziu, w lesie, na szczycie góry, tuż nad woda – to ważny i rozwijają ...

Gdańskie wnętrze mieszkania w stylu bauhaus – prezentacja online i wywiad
Gdańskie wnętrze mieszkania w stylu bauhaus – prezentacja online i wywiad

Chociaż niemiecka szkoła Bauhaus zamknięta została w latach 30., duch modernizmu przetrwał, a dziś c ...

Naturalny materiał łączący tradycję i nowoczesność. Tytan-cynk w architekturze. Webinarium VMZINC®
Naturalny materiał łączący tradycję i nowoczesność. Tytan-cynk w architekturze. Webinarium VMZINC®

Zapraszamy na webinar firmy VMZINC®, który poświęcony będzie szerokiemu zastosowaniu blachy tytanowo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera