Wieżowiec mieszkalny - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom dla pielęgniarek od Plan Architect

 

Czas czytania: ~2 min


Hotel pracowniczy dla pielęgniarek zatrudnionych w ogromnym szpitalu Chulalongkorn Memorial w Bangkoku zaprojektowała pracownia Plan Architect. Projekt został wybrany w drodze konkursu architektonicznego w 2015 roku, a gmach oddano do użytku sześć lat później. Dom dla pielęgniarek liczy sobie 26 kondygnacji i mieści 523 pokoje oraz przestrzenie wspólne, wypoczynkowe, rekreacyjne.

 

Dom dla pielęgniarek w Bangkoku

Wieżowiec mieszkalny

Teren szpitala Chulalongkorn Memorial w Bangkoku nie jest łatwym miejscem do budowy nowych obiektów – gęsto i dość chaotycznie zabudowany zarówno starymi, jak nowymi budynkami (w tym licznymi wieżowcami), tłoczny, bo obsługuje jednocześnie nawet półtora tysiąca pacjentów. Pracownia  Plan Architect zdecydowała się dołączyć do tego terenu kolejny wieżowiec, ale nadała mu niezwykłą formę.

Dom dla pielęgniarek w Bangkoku

Hotel pracowniczy dla pielęgniarek został pomyślany tak, aby był obiektem funkcjonalnym i wygodnym, ale także przyjaznym środowisku. W parnym klimacie Tajlandii trudno sobie wyobrazić życie bez klimatyzacji – pracownia Plan Architect postanowiła udowodnić, że można się bez niej obyć, jeśli tylko stworzy się odpowiednią bryłę.

Dom dla pielęgniarek w Bangkoku

Chęć uniknięcia używania klimatyzacji zdeterminowała bryłę 26-kondygnacyjnego budynku. Aby zapewnić pokojom jak najlepsze przewietrzanie, a zarazem osłonę przed słońcem przy jednoczesnym dostępie światła, architekci wymyślili formę dwustronnego galeriowca, którego zewnętrzne korytarze uzupełniono o trójkątne balkony, „opakowane” w białą, ażurową konstrukcję.

Dom dla pielęgniarek w Bangkoku

Niezwykły projekt fasady

Białe galerie i balkony nie tylko powiększającą przestrzeń mieszkalną (balkony mogą służyć zarówno wypoczynkowi, jak i np. suszeniu prania), ale nadają budowli wyjątkowy wygląd. Nie tylko osłaniają przed słońcem, ale i zapewniają mieszkankom prywatność. Ażurową obudowę galerii po obu stronach wieżowca wykonano z aluminium.

Dom dla pielęgniarek w Bangkoku
Dom dla pielęgniarek w Bangkoku

Elewacje budynku przypominające kompozycję z białych kryształów architekci przełamali wyodrębnieniem z bryły strefy wejściowej. Ta, utrzymana w kolorze ciemnego drewna czyni budynek jeszcze bardziej dekoracyjnym i mniej monotonnym. Wyznacza ona nie tylko główne wejście do wieżowca, ale i jego część socjalną z biblioteką, salami spotkań czy rekreacji.

 

Źródło: planarchitect.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Architektura Zagraniczna, Realizacje Zagraniczne, Budynek Mieszkalny

Ukoi – domek na łonie natury
Ukoi – domek na łonie natury

Maleńkie domki, stawiane na odludziu, w lesie, na szczycie góry, tuż nad woda – to ważny i rozwijają ...

Gdańskie wnętrze mieszkania w stylu bauhaus – prezentacja online i wywiad
Gdańskie wnętrze mieszkania w stylu bauhaus – prezentacja online i wywiad

Chociaż niemiecka szkoła Bauhaus zamknięta została w latach 30., duch modernizmu przetrwał, a dziś c ...

Naturalny materiał łączący tradycję i nowoczesność. Tytan-cynk w architekturze. Webinarium VMZINC®
Naturalny materiał łączący tradycję i nowoczesność. Tytan-cynk w architekturze. Webinarium VMZINC®

Zapraszamy na webinar firmy VMZINC®, który poświęcony będzie szerokiemu zastosowaniu blachy tytanowo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera