Eko hotele - moda, która wkradła się do obiektów w największych miastach
Data dodania: 02.11.2021 Czas czytania: ~ 3 min
Państwa głos został zapisany. Głosować można raz na 24 godzinny na jeden obiekt z wybranej kategorii.
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera
Data dodania: 02.11.2021 Czas czytania: ~ 3 min
Gospodarstwa agroturystyczne od kilku lat cieszą się popularnością wśród turystów, pragnących odskoczni od miejskiego pośpiechu i konsumpcjonizmu. Kontakt z naturą, ekologiczna żywność, cisza i spokój... czy ekologiczny nocleg możliwy jest w centrum dużego miasta? Ekotrend, opanowujący wiele dziedzin gospodarki nie omija hoteli. Nowoczesne, doskonale wyposażone budynki zmieniają się, aby wpisywać się w oczekiwania coraz bardziej świadomych klientów oraz dbać o dobro planety. Oczywiście w myśl jeszcze większych zysków, związanych z modną, ekologiczną polityką marki.
Bardzo modne obiekty hotelowe, powstające wśród niezmąconej przyrody są wyjątkowo urokliwymi miejscami wypoczynku. Hotel w środku lasu, dżungli lub w wysokich górach to ekologia, niewymagająca niszczenia naturalnego środowiska, by zrealizować inwestycję. Minimalne szkody równoważą efekt ekologicznym podejściem do stosowanych materiałów, naczyń, kosmetyków oraz mają odzwierciedlenie w menu. Hotele ekologiczne, powstające w dużych miastach to przede wszystkim budynki, realizowane dzięki odnawialnym surowcom, materiałom, pochodzącym z recyklingu oraz wyróżniające się zieloną, ekologiczną koncepcją stylistyczną. Klienci mogą poczuć bliskość natury w sercu miasta, skorzystać z urządzeń, minimalizujących zużycie, rzadziej wymieniać pościel i ręczniki, minimalizując liczbę prań, korzystać z naczyń wielorazowego użytku oraz ekologicznych kosmetyków. Hotele, już istniejące w myśl ekotrendu stają się odpowiadającymi wysokim standardom, a zarazem ekologicznym rozwiązaniom budynkami. Ekologiczne instalacje, systemy sterowania, zużywające mniej niż standardowe energii oraz montaż urządzeń, minimalizujących zużycie energii-to dopiero początek. Obiekty hotelowe, które chcą wpisać się w modę na ekologię zachwycają naturalnym wystrojem oraz potrawami w hotelowej restauracji. Dania bazują na naturalnych składnikach, pochodzących od lokalnych dostawców.
Ekologiczny trend dotyka coraz większej liczby gałęzi gospodarki. Moda, która utrzymuje się już od kilku lat rzeczywiście odnosi sukcesy w dbałości o jakość życia, zawyżenie poziomu wiedzy w zakresie dbałości o planetę oraz rzeczywistych zmianach w mentalności ludzi. To oni wkraczają do hoteli, które muszą być gotowe na proekologiczną koncepcję. Jak ekotrend w hotelarstwie wygląda w praktyce? Poznajmy opinię specjalisty z branży, Leszka Ostrowskiego, współtworzącego sklep internetowy 4HoReCa : "Hotelarstwo w okresie pandemii otrzymało cios tak duży, że wiele firm po prostu nie przetrwało próby czasu, niepewności oraz następstw w postaci deficytu pracowników. Dziś hotele muszą wykazywać się umiejętną strategią, pozwalającą dotrzeć do potrzeb klienta. Ekotrend to 2 w 1 czyli świetny pomysł na kreację marki oraz dbałość o dobro planety. Hotele tworzą nowoczesne rozwiązania, oparte o ekologię. Instaluje się fotowoltaikę, oparte o minimalne zużycie systemy automatycznego sterowania światłem, minimalizuje zużycie wody poprzez montaż baterii z napowietrzaczem. Rzadziej wymienia się tekstylia, restauratorzy w hotelach stawiają na wysoką jakość naturalnych produktów, a wystrój obiektów hołduje zieleni, naturalnej roślinności, umożliwiającej bliski kontakt z przyrodą niezależnie od lokalizacji i warunków pogodowych."
Osoby, oczekujące w hotelu luksusu w bezkompromisowej formie mogą być odrobinę zaskoczone ekologicznymi rozwiązaniami, jednak jeśli wziąć pod uwagę modę ekotrendu, są gotowe na drobne ustępstwa w zamian z lansowanie się z ekologią. Klienci, dla których ważne jest dobro planety, a ekologiczne funkcjonowanie stało się normą, naturalnie przyjmują modne, hotelowe zasady, jak segregacja odpadów, używanie naczyń wielorazowych lub jednorazowych, powstających z naturalnych, przetworzonych materiałów. Eko-hotele są więc coraz bardziej doceniane przez szerokie grono grupy docelowej. Tworzenie silnej marki hotelowej dziś bez ekologii może być trudne.
Artykuł Partnera
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Kilka dni temu papież Franciszek zaaprobował dekret o heroiczności cnót hiszpańskiego architekta Ant ...
Znamy wyniki głosowania internautów w ramach siedemnastej edycji Plebiscytu Polska Architektura XXL. ...
Na chwilę przed wielkanocnymi podróżami świątecznymi prezentujemy kolejne dwa budynki dworcowe, któr ...
Kiedy myślimy o designerskich...
Wybór materaca to jedna z najw...
Nowoczesne budownictwo przemys...
Betonowe elementy dostarczają...
ZOBACZ WSZYSTKIEStrona korzysta z plików cookies w celu zapewnienia realizacji usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce...
Komentarze
Zaloguj się, aby dodać komentarz