Victorian Music Box - ażurowy budynek dla muzyki - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Music Box, czyli przestrzeń dla miłośników muzyki

 

Czas czytania: ~1 min


Pracownia CCY Architects zrealizowała projekt o nazwie Music Box, którego głównym celem było stworzenie przestrzeni recitalowej dla miłośników muzyki. Budynek powstał na działce w zabytkowej dzielnicy górniczej w mieście Aspen w Stanach Zjednoczonych. Obiekt jest położony obok XIX-wiecznego domu jednorodzinnego z epoki wiktoriańskiej i stanowi dla mieszkańców przestrzeń, w której mogą odbywać się występy muzyczne. Ze względu na bliskość sąsiednich budynków istotna była rezygnacja z tradycyjnych okien na rzecz zachowania prywatności i odpowiedniego poziomu nasłonecznienia wnętrza.

 

Music Box w Aspen

Źródło zdjęcia: CCY Architects

Music Box w Aspen

Źródło zdjęcia: CCY Architects

Jak architekci stworzyli przestrzeń dla miłośników muzyki?

Budynek zaprojektowany przez CCY Architects nawiązuje do sąsiedniego domu jednorodzinnego z epoki wiktoriańskiej. Jednak główna różnica polega na tym, że Music Box nie jest obłożony deskami jak w przypadku budynku mieszkalnego. Fasada obiektu została stworzona z aluminium i dzięki dziurkowanej powierzchni wprowadza do wnętrza pstrokate światło. Perforacja fasady zapewnia prywatność oraz obniża temperaturę panującą latem we wnętrzu. 

Music Box w Aspen

Źródło zdjęcia: CCY Architects

Music Box w Aspen

Źródło zdjęcia: CCY Architects

Music Box w Aspen

Źródło zdjęcia: CCY Architects

Ażurowa fasada inspirowana utworem Chopina

Układ perforacji nie został dobrany przypadkowo. Fragmenty fasady przepuszczające światło zostały zaprojektowane na podstawie zapisu nutowego jednego z ulubionych utworów inwestora. Jest to Nokturn Es-dur op.9 nr 2 Fryderyka Chopina. Za dnia światło wpadające do wnętrza tworzy wciąż przeobrażającą się melodię, kiedy słońce zmienia swoje położenie. Z kolei nocą budynek widoczny z zewnątrz daje efekt latarni inspirowanej chopinowską melodią. Podobne podświetlenie można podziwiać w potrójnym domu z ażurową elewacją.

 

Zobacz galerię zdjęć budynku

Music Box – metryczka projektu budynku

Projekt: CCY Architects

Lokalizacja: Aspen, stan Kolorado, Stany Zjednoczone

Realizacja: 2018

Status: ukończony

Źródło zdjęć: ccyarchitects.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Kubatura, Architektura Zagraniczna, Realizacje Zagraniczne, Obiekty Zagraniczne, Realizacja Budynku

Ceglana szachownica, czyli kreatywne wykorzystanie elewacji w Ekwadorze
Ceglana szachownica, czyli kreatywne wykorzystanie elewacji w Ekwadorze

W niewielkim ekwadorskim mieście Babahoyo leżącym w prowincji Los Ríos powstał interesujący projekt ...

Wielofunkcyjna Strefa Aktywności w Chorzowie – prezentacja online i wywiad
Wielofunkcyjna Strefa Aktywności w Chorzowie – prezentacja online i wywiad

Strefa aktywności została zaprojektowana na terenie powstałym po wyburzeniu jednego z budynków garni ...

Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad
Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad

Wąski budynek biurowo-usługowy przy ul. Krasickiego w Krakowie to doskonały przykład tego, jak wpisa ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera