Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


The Crystal - horyzontalny budynek na szczycie czterech wież

 

Czas czytania: ~1 min


Coraz szybszy wzrost liczby ludności motywuje do szukania nowych rozwiązań architektonicznych. W chińskim mieście Chongqing powstał kompleks budynków Raffles City Chongqing (RCCQ), spośród którego szczególnie wyróżnia się poziomy obiekt Crystal łączący cztery wieże. Projekt został przygotowany przez Safdie Architects, a jego nadrzędnym celem było uatrakcyjnienie wyższych pięter wieżowców.

 

Kompleks Raffles City Chongqing

Źródło zdjęcia: Safdie Architects

Kompleks Raffles City Chongqing

Źródło zdjęcia: Safdie Architects

Poziomy budynek na wysokości 250-ciu metrów

Raffles City Chongqing to zespół budynków położony u zbiegu rzek Jangcy i Jialing. Kompleks składający się z ośmiu wież łączy funkcje biurowe, handlowe, mieszkalne i hotelowe. Crystal to poziomy budynek położony na szczycie czterech południowych wieżowców należących do kompleksu RCCQ. Obiekt znajduje się na wysokości 250 metrów i przyjmuje kształt długiego, przeszklonego walca.

Kompleks Raffles City Chongqing

Źródło zdjęcia: Safdie Architects

Kompleks Raffles City Chongqing

Źródło zdjęcia: Safdie Architects

Atrakcyjna przestrzeń zawieszona w powietrzu

Założeniem projektu było wzajemne powiązanie sąsiadujących wież i stworzenie integralnej przestrzeni, która przyciąga mieszkańców miasta w wyższe partie wieżowców. Budynek Crystal łączy cztery wieże, na których jest ulokowany oraz dwa północne wieżowce poprzez zabudowane przejścia. Poziomy obiekt obejmuje taras, z którego rozciąga się niesamowity widok na panoramę miasta. Ponadto, w Crystal ulokowano klub, bar, lobby gastronomiczne oraz basen. Przeszklenie budynku powoduje nieustanne połączenie z otoczeniem i spektakularne widoki. Ogrody wewnętrzne zapewniają jeszcze lepszy efekt wizualny i poprawiają jakość powietrza we wnętrzu poziomego budynku. Inny, warty uwagi projekt zrealizowany w Chinach to Century Business Plaza lub biblioteka przypominająca las.

 

Zobacz galerie zdjęć kompleksu

The Crystal – metryczka projektu kompleksu

Autorzy projektu: Safdie Architects

Lokalizacja: Chongqing, Chiny

Realizacja: 2020

Źródło: safdiearchitects.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Architektura Zagraniczna, Obiekty Zagraniczne, Realizacje Zagraniczne, Wieżowiec

Nagroda Roku SARP 2022 przyznana
Nagroda Roku SARP 2022 przyznana

Przyznawana od 1983 roku Nagroda Roku SARP - to jedna z najważniejszych nagród architektonicznych w ...

Osiedle z drewna i cegły
Osiedle z drewna i cegły

Współczesny świat nie jest łatwym miejscem do życia. Wszechobecny pośpiech i presja, życie w zatłocz ...

Błękitna i zielona infrastruktura w architekturze
Błękitna i zielona infrastruktura w architekturze

Zmiany klimatyczne powodują niekorzystne skutki w mieście. Wyspy ciepła, gwałtowne opady, susza klim ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera