Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Ekskluzywny dom nad Pacyfikiem

 

Czas czytania: ~2 min


W amerykańskiej Dolinie Krzemowej, a dokładniej w regionie Big Sur położonym nad Oceanem Spokojnym powstał luksusowy dom mieszkalny wpisany w zbocze wzgórza. Przygotowaniem projektu zajęło się międzynarodowe Studio Schicketanz prowadzone przez Mary Ann Schicketanz. Obiekt o nazwie Mal Paso Residence przedstawia niekonwencjonalny dom mieszkalny oparty na zrównoważonych założeniach.

 

Mal Paso Residence w Kalifornii

Źródło zdjęcia: Studio Schicketanz

Mal Paso Residence w Kalifornii

Źródło zdjęcia: Studio Schicketanz

Dom złożony z kilku części

Obiekt składa się z czterech połączonych ze sobą pawilonów, które umieszczone zostały w zboczu wzgórza. Każdy z nich ulokowany został pod różnym kątem i pełni inną funkcję. Nieregularne rozmieszczenie pawilonów pozwoliło na stworzenie domu mieszkalnego, który wtapia się w naturalne krajobraz otoczenia. Trzy pawilony tworzą wewnętrzny dziedziniec, w którym mieszkańcy mogą spędzać czas, korzystając z ciepłego, kalifornijskiego klimatu i chroniąc się przed silnymi wiatrami niesionymi przez Ocean Spokojny. W kompleksie ulokowano strefę dzienną z salonem, jadalnią i kuchnią oraz część sypialnianą, łazienki i pomieszczenia gospodarcze. Mieszkańcy mają możliwość korzystania z basenu, z którego rozpościera się malowniczy widok na Pacyfik. Podobne rozwiązanie konstrukcyjne zostało zastosowane w przypadku kilkuelementowego domu u podnóża Alp.

Mal Paso Residence w Kalifornii

Źródło zdjęcia: Studio Schicketanz

Mal Paso Residence w Kalifornii

Źródło zdjęcia: Studio Schicketanz

Dom zrównoważony

Aby podkreślić połączenie wnętrza z otoczeniem i zapewnić niezakłócony widok na ocean, w domu zastosowano szerokie przeszklenia zarówno na ścianie wschodniej, jak i zachodniej. Do wykończenia obiektu wykorzystano lokalny granit, kamień, płyty brukowe oraz tynk. Całość utrzymana jest w ziemistych kolorach, aby podkreślić wtopienie się budynku we wzgórze. W projekcie zastosowano szereg zrównoważonych rozwiązań. Na jednej z części budynków umieszczono zielony dach rozchodnikowy. Energetyczne zapotrzebowanie domu jest pokryte w całości. Energia wytwarzana jest na miejscu dzięki panelom słonecznym oraz ścianom Tesla Power Wall i umożliwia także ładowanie dwóch pojazdów elektrycznych.

 

Zobacz galerię zdjęć domu

Mal Paso Residence – metryczka projektu rezydencji

Autorzy projektu: Studio Schicketanz

Nazwa projektu: Mal Paso Residence

Lokalizacja: Big Sur, Kalifornia, USA

Realizacja: 2020

Źródło: studioschicketanz.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Architektura Zagraniczna, Realizacje Zagraniczne, Dom, Dom Jednorodzinny

Nagroda Roku SARP 2022 przyznana
Nagroda Roku SARP 2022 przyznana

Przyznawana od 1983 roku Nagroda Roku SARP - to jedna z najważniejszych nagród architektonicznych w ...

Osiedle z drewna i cegły
Osiedle z drewna i cegły

Współczesny świat nie jest łatwym miejscem do życia. Wszechobecny pośpiech i presja, życie w zatłocz ...

Błękitna i zielona infrastruktura w architekturze
Błękitna i zielona infrastruktura w architekturze

Zmiany klimatyczne powodują niekorzystne skutki w mieście. Wyspy ciepła, gwałtowne opady, susza klim ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera