Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Indonezyjska kawiarnia pełna zieleni

 

Czas czytania: ~1 min


W stolicy Indonezji powstał interesujący budynek mieszczący kawiarnię. Obiekt na planie okręgu przypomina wielopoziomowy amfiteatr wypełniony roślinnością. Projekt nosi nazwę Tanatap Ring Garden Coffee Shop i został przygotowany przez studio Research Artistic Design + Architecture (Rad + ar).

 

Tanatap Ring Garden Coffee Shop w Indonezji

Źródło zdjęcia: Rad + ar

Tanatap Ring Garden Coffee Shop w Indonezji

Źródło zdjęcia: Rad + ar

Budynek w kształcie amfiteatru

Architekci postawili sobie za cel stworzenie przestrzeni do społecznej integracji, która jednocześnie będzie się wpisywać w trend zrównoważonego budownictwa. Wielopoziomowy budynek zaprojektowany jest na planie koła. Na parterze znajduje się bar oraz przestrzeń dla gości, natomiast kolejny poziom tworzący dach to okrągły amfiteatr, gdzie klienci kawiarni mogą spożywać posiłki na świeżym powietrzu. Przejście z jednego poziomu do drugiego następuje swobodnie. Budynek przypomina okrągły ogród pełen wysokich drzew i tropikalnych roślin, który w swoim wnętrzu skrywa kawiarnię.

Tanatap Ring Garden Coffee Shop w Indonezji

Źródło zdjęcia: Rad + ar

Tanatap Ring Garden Coffee Shop w Indonezji

Źródło zdjęcia: Rad + ar

Elewacja z luksferów

Gdzie okiem sięgnąć widoczna jest bujna, tropikalna roślinność, która korzystnie wpływa na jakość powietrza we wnętrzu. Liczne otwory w suficie i ścianach pozwalają na przenikanie roślin na wielu poziomach. Elewację budynku w dużej mierze stworzono z luksferów – szklanych pustaków, których zastosowanie umożliwia doprowadzenie do wnętrza kawiarni sporej ilości dziennego światła. Warto zwrócić uwagę na inny projekt zrealizowany w Azji, w ramach którego stworzono restaurację z luksferów.

 

Zobacz galerię zdjęć kawiarni

Tanatap Ring Garden Coffee Shop – metryczka projektu kawiarni

Autorzy projektu: Research Artistic Design + architecture (Rad + ar)

Nazwa projektu: Tanatap Ring Garden Coffee Shop

Lokalizacja: Dżakarta, Indonezja

Realizacja: 2021

Powierzchnia: 750 m²

Producenci materiałów: Toto, Conwood, Mulia

Główny architekt: Antonius Richard Rusli

Zespół projektowy: Felda Zakri, Leviandri, Alifi Muhammad Arief, Partogi Pandiangan

Źródło: radarchitecture.net


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Architektura Zagraniczna, Obiekty Zagraniczne, Realizacje Zagraniczne, Kawiarnia

Nagroda Roku SARP 2022 przyznana
Nagroda Roku SARP 2022 przyznana

Przyznawana od 1983 roku Nagroda Roku SARP - to jedna z najważniejszych nagród architektonicznych w ...

Osiedle z drewna i cegły
Osiedle z drewna i cegły

Współczesny świat nie jest łatwym miejscem do życia. Wszechobecny pośpiech i presja, życie w zatłocz ...

Błękitna i zielona infrastruktura w architekturze
Błękitna i zielona infrastruktura w architekturze

Zmiany klimatyczne powodują niekorzystne skutki w mieście. Wyspy ciepła, gwałtowne opady, susza klim ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera