Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Valley - budynek niczym stos pudełek od MVRDV

 

Czas czytania: ~2 min


Dzięki krajobrazowi złożonemu z postrzępionych, kamiennych tarasów, wykuszy i balkonów, pokrytych gęstą roślinnością zaprojektowaną przez architekta krajobrazu Pieta Oudolfa, budynek o nazwie Valley ma wprowadzać wyjątkowo potrzebną zieleń do amsterdamskiej dzielnicy biznesowej Zuidas. Zaprojektowana przez studio MVRDV bryła o powierzchni 75,000 m2 jest aktualnie w trakcie realizacji, a jej przeznaczenie obejmuje apartamenty, sklepy, biura, centra kulturowe i kreatywne.

 

Valley, budynek o ciekawej bryle

Źródło zdjęcia: MVRDV

Valley, budynek o ciekawej bryle

Źródło zdjęcia: MVRDV

Kreatywna konstrukcja budynku Valley

Projekt ma formę ułożonych w stosy zielonych tarasów, które wznoszą się na trzy szczyty o różnych wysokościach, z których najwyższy sięga 100 metrów z dwupiętrowym Sky Barem. Wieże mieszkalne znajdują się na publicznie dostępnym cokole, gdzie ścieżka dla pieszych biegnie od poziomu ulicy w górę wzdłuż ogrodów na tarasach dachowych do centralnego obszaru „doliny” na 4 i 5 piętrze. Pokryta rzeźbioną fasadą z kamienia naturalnego forma została zaprojektowana parametrycznie, aby umożliwić przenikanie światła słonecznego do wszystkich 196 apartamentów kompleksu, z których każdy posiada unikalny plan.

Valley, budynek o ciekawej bryle

Źródło zdjęcia: MVRDV

Valley, budynek o ciekawej bryle

Źródło zdjęcia: MVRDV

Pracownia architektoniczna MVRDV doskonale radzi sobie z projektami nietuzinkowymi i imponującymi. Zgodnie z ich konceptem w Tajwanie ma powstać  samowystarczalny energetycznie budynku o nazwie Sun Rock. Wyróżniać go będzie nie tylko opływowy kształt, ale także niezwykle ciekawa elewacja z paneli słonecznych.

Valley, budynek o ciekawej bryle

Źródło zdjęcia: MVRDV

Valley, budynek o ciekawej bryle

Źródło zdjęcia: MVRDV

Idea przejściowości według MVRDV

Lokalizacja Valley jest definiowana przez szeroko rozumianą przejściowość. Jej zastosowanie balansuje pomiędzy funkcją mieszkalną a komercyjną. Stanowi połączenie między zielonymi boiskami sportowymi a gęstą zabudową miejską dzielnicy biznesowej. Inicjuje także przejście mniejszych budynków znajdujących się w centrum miasta w duże bryły charakterystyczne dla części południowej. Pracownia MVRDV postanowiło stworzyć zewnętrzną strukturę, która jest zarówno pełna szacunku dla sąsiadów, jak i odważnie innowacyjna.

Valley, budynek o ciekawej bryle

Źródło zdjęcia: MVRDV

Valley, budynek o ciekawej bryle

Źródło zdjęcia: MVRDV

Projekt Valley podkreśla kontrast między historią korporacyjną a coraz bardziej mieszkalną przyszłością dzielnicy Zuidas. Przestrzenie biurowe znajdujące się w gmachu mogą się pochwalić wysokimi oknami sięgającymi od podłogi do sufitu, dużymi, jasno oświetlonymi panelami podłogowymi oraz pełnym wyposażeniem. Piętra mieszkalne posiadają duże, otwierane okna oraz drzwi przesuwne prowadzące na zewnątrz, wkomponowane w kamienną elewację. Sufity zewnętrzne oraz tarasy również są wykończone naturalnymi kamieniami, podobnie jak wbudowane, automatyczne systemy nawadniania o różnych wysokościach, które nadają budynkowi wyrazisty, zielony wygląd. Pełne przeszklenie balustrady chroni mieszkańców przed wiatrem i hałasem, nie zakłócając przy tym widoków na panoramę miasta.

 

Zobacz galerię zdjęć obiektu

Valley - metryczka projektu budynku

Lokalizacja: dzielnica Zuidas , Amsterdam, Holandia

Powierzchnia: 75,000 m

Klient: EDGE Technologies

Status: w trakcie realizacji

Biuro architektoniczne: MVRDV

Wykonawcy: G&S Bouw B.V. i Boele & Van Eesteren B.V.

Architektura krajobrazu: DeltaVorm Groep & Piet Oudolf, Utrecht

Inżynieria: Inbo

Kalkulacja kosztów: BBN adviseurs

Inżynieria budowlana: Van Rossum Raadgevende Ingenieurs

Instalacje: Deerns

Fizyka budowlana: DGMR

Parametryczne projektowanie elewacji: ARUP

Konsultacja ds. nieruchomości: CBRE, Heeren Makelaars

Diagramy i rysunki: MVRDV

Projekt graficzny: PlusOne

Źródło: mvrdv.nl


Podepnij swój artykuł

tagi

Architektura Zagraniczna, Architektura Mieszkaniowa, Projekt Budynku, Budynek Mieszkalny, Obiekty Zagraniczne

Wzorcowa rewitalizacja w Łodzi
Wzorcowa rewitalizacja w Łodzi

W Łodzi od lat podejmowane są różnego rodzaju działania mające za zadanie poprawę jakości życia w mi ...

Sluishuis - nowatorski budynek na wodzie
Sluishuis - nowatorski budynek na wodzie

Budynek mieszkalny Sluishuis to realizacja powstała w Amsterdamie według projektu, który został stwo ...

Dom peryskop - dom z widokiem
Dom peryskop - dom z widokiem

MUS Architekci zaprojektowali dom jednorodzinny nad Jeziorem Żywieckim. Choć działka położona jest w ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Świat
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera