Światowe przykłady zastosowania posadzek żywicznych w browarach
Data dodania: 04.08.2022 Czas czytania: ~ 3 min
Państwa głos został zapisany. Głosować można raz na 24 godzinny na jeden obiekt z wybranej kategorii.
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera
Data dodania: 04.08.2022 Czas czytania: ~ 3 min
Piwo to jeden z najstarszych i najczęściej spożywanych napojów na świecie. W pierwszy piątek sierpnia obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara. Z tej okazji eksperci Flowcrete przedstawiają realizacje posadzek żywicznych tej marki w browarach usytuowanych w najbardziej odległych regionach świata.
W zakładach produkujących piwo posadzki są narażone na obciążenia mechaniczne związane z ustawieniem ciężkich, stalowych kadzi warzelnianych oraz przesuwaniem i potencjalnymi uderzeniami spadających beczek, kegów, butelek lub puszek. Kolejną grupę degradujących czynników stanowią substancje wykorzystywane w produkcji, takie jak słód jęczmienny czy soki owocowe dodawane do piw smakowych. Ze względu na wymagające warunki użytkowania w browarach szczególnie sprawdzają się bezspoinowe posadzki żywiczne, które są trwałe i wytrzymałe, a jednocześnie ułatwiają zachowanie najwyższego poziomu higieny.
Przykładem takiego rozwiązania są czyste mikrobiologicznie systemy posadzkowe z grupy Flowfresh, wykonywane na bazie żywicy poliuretanowej oraz specjalnie dobranych kruszyw i cementów. Zawierają one dodatek Polygiene® na bazie jonów srebra, który redukuje ilość mikroorganizmów na powierzchni posadzki nawet o 99,99%. Powłoki te są nienasiąkliwe i łatwe w czyszczeniu, a przy tym odporne mechanicznie, chemicznie i termicznie. Umożliwiają szczelne łączenie z odwodnieniem oraz wykonywanie systemowych cokołów. Przyznany im certyfikat HACCP International stanowi potwierdzenie, że spełniają najwyższe światowe standardy w produkcji napojów.
Australia
W przeważających w browarach strefach produkcji mokrej, z uwagi na bezpieczeństwo pracowników, rekomendowane są posadzki przeciwpoślizgowe, np. Flowfresh SR z piaskiem kwarcowym. Takie rozwiązanie zastosowano w australijskich browarach Bright Brewery i White Rabbit.
Bright Brewery to rodzinny mikro-browar, założony w 2005 roku w miejscowości Bright, w górskim regionie High Country, w stanie Wiktoria, który daje zatrudnienie ponad 40 osobom. Powstają w nim specjalistyczne piwa na bazie naturalnych składników – górskiej wody oraz chmielu, z którego uprawy słynie miejscowa dolina. Wiele z nich to eksperymenty z nowymi smakami.
Bright Brewery w Australii
White Rabbit znajduje się w Geelong, mieście portowym w stanie Wiktoria, położonym nad Zatoką Corio, będącą częścią większej Zatoki Port Phillip. W sercu browaru znajduje się dostępna dla odwiedzających hala z beczkami wypełnionymi dojrzewającymi piwami oraz otwartymi fermentorami, w których można obserwować trwający proces warzenia.
White Rabbit w Geelong
KANADA
Mały, sąsiedzki browar Brassneck Brewery istnieje w Vancouver od 2013 roku i obsługuje głównie swoją najbliższą okolicę w dzielnicy Mount Pleasante. Jego filozofia warzenia piwa opiera się na ciągłym eksperymentowaniu i próbowaniu nowych rzeczy. Od początku działalności browar stworzył ponad 120 różnych piw.
Brassneck Brewery w Kanadzie
SINGAPUR
Kolejny lokalny zakład, Brewlander & C, zrodził się z hobby właściciela, jakim było piwowarstwo domowe. Nazwa browaru pochodzi od jego internetowego przydomka na forach piwowarskich. Firma zaczynała działalność w prywatnym mieszkaniu, po dekadzie działalności wybudowała nowoczesną, w pełni zautomatyzowaną halę produkcyjną w Singapurze, w której zastosowano posadzki żywiczne Flowfresh. W zakładzie tym powstają głównie piwa rzemieślnicze.
Brewlander & C w Singapurze
STANY ZJEDNOCZONE
W amerykańskich browarach, niezależnie od skali ich działalności, najczęściej wybierane kolory posadzek Flowfresh to ciepłe odcienie czerwieni oraz neutralne szarości.
Brooklyn Brewery nawiązuje do historii browarnictwa w Brooklynie – tętniącej życiem, wielokulturowej dzielnicy Nowego Jorku. Wytwarzane w tym zakładzie piwa trafiają do połowy Stanów Zjednoczonych oraz ponad trzydziestu krajów na całym świecie.
Brooklyn Brewery w Stanach Zjednoczonych
Devils Backbone Brewery, browar usytuowany w górach Blue Ridge w stanie Wirginia, oferuje lokalne, rzemieślnicze piwa typu lager. Natomiast Florida Beer Company to jeden z największych lokalnych producentów piwa na Florydzie, z ponad 20-letnią tradycją. W 2013 roku firma otworzyła na Cape Canaveral nowoczesny zakład browarniczy o powierzchni ponad 5 500 m2 z w pełni zautomatyzowaną warzelnią na 90 beczek.
Devils Backbone Brewery w Stanach Zjednoczonych
Przy wyborze posadzki do browaru warto skorzystać ze wsparcia ekspertów od posadzek żywicznych, którzy na bazie przewidywanych obciążeń użytkowych, korzystając ze swojej wiedzy i międzynarodowego doświadczenia doradzą optymalne rozwiązanie.
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Powstawanie centów aktywności międzypokoleniowej – to idea dość nowa, ale na naszych oczach zyskując ...
W Bangkoku, na terenie pierwotnie porośniętym drzewami, powstał budynek biurowy MTL Office, który łą ...
To już XVII edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL. Grupa Sztuka Architektury zaprasza do wspólne ...
Betonowe elementy dostarczają...
We Wrocławiu przy al. Architek...
Ekologiczne nawierzchnie z pow...
Palisady, murki, obrzeża i don...
ZOBACZ WSZYSTKIEStrona korzysta z plików cookies w celu zapewnienia realizacji usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce...
Komentarze
Zaloguj się, aby dodać komentarz