Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom (Nie)Powtarzalny – kompozycja trzech brył od archistudio studniarek + pilinkiewicz

 

Czas czytania: ~1 min


W malowniczej okolicy województwa śląskiego powstał składający się z trzech pawilonów Dom (Nie)Powtarzalny. Projekt pracowni archistudio studniarek + pilinkiewicz został zrealizowany na rozległej działce wśród otwartego, zielonego krajobrazu. Duże przeszklenia rozmywają granicę pomiędzy obiektem a otoczeniem.

 

Dom (Nie)Powtarzalny od archistudio studniarek + pilinkiewicz

Kompozycja domu z trzech pawilonów

 

Dom (Nie)Powtarzalny o powierzchni 734m2 składa się z horyzontalnego układu trzech pawilonów, z których każdy tworzy odrębną strefę: mieszkalną, sypialnianą oraz rekreacyjną. Ich kompozycja ma dawać wrażenie, że są osadzone na trzech różnych poziomach. Konstrukcja budynku została wykonana z surowego betonu. Ten surowy materiał ocieplają drewniane tarasy ukryte pod chroniącymi przed słońcem okapami. Dodatkową przestrzeń rekreacyjną tworzy taras zlokalizowany na dachu, z którego rozpościera się wspaniały widok na okolicę. Od strony północnej działki zlokalizowany jest stary sad, na południu zobaczymy natomiast pola i gęste lasy.

Dom (Nie)Powtarzalny od archistudio studniarek + pilinkiewicz

Integracja domu z otoczeniem

 

 

Założeniem pracowni archistudio studniarek + pilinkiewicz od samego początku była integracja architektury z otoczeniem. Położony w nienaruszonej okolicy dom jest harmonijną kompozycją brył, płaszczyzn, kolorów oraz faktur. Liczne przeszklenia tworzą przestrzeń jasną i otwartą, a jednocześnie kadrują widok na malowniczą panoramę sadu, pól i lasów, co doskonale uzupełnia atmosferę wnętrza.

 

Transparentne ściany zacierają granicę pomiędzy strefą domu, a otoczeniem. Aby jeszcze mocniej podkreślić wpływ oraz inspirację naturą, w centralnej części salonu znajduje się oranżeria, będąca wewnętrzną strefą odpoczynku. Minimalistyczna stylistyka wnętrz, nowoczesne meble i materiały wykończeniowe wzbogacone o promienie słoneczne tworzą przestrzeń ciepłą i niezwykle przytulną.

Dom (Nie)Powtarzalny od archistudio studniarek + pilinkiewicz

Nazwa projektu: Dom (Nie)Powtarzalny

 

Lokalizacja: Województwo śląskie

Powierzchnia: 734m2

Kubatura: 3839m3

Projekt: 2012-2014

Realizacja: 2014 - 2021

Pracownia architektoniczna: archistudio studniarek + pilinkiewicz

Zespół: Tomasz Studniarek, Małgorzata Pilinkiewicz

Współpraca: Barbara Ziemba, Aleksandra Stolecka

Zdjęcia: Tomasz Zakrzewski (Archifolio)


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Café Teri – koreańska kawiarnia z klasą
Café Teri – koreańska kawiarnia z klasą

W koreańskiej kulturze, kawiarnie odgrywają istotną rolę. Są traktowane jako miejsca spędzania wolne ...

Food Hall Browary w Browarach Warszawskich. Industrialne wnętrze pełne dobrego designu – prezentacja online i wywiad
Food Hall Browary w Browarach Warszawskich. Industrialne wnętrze pełne dobrego designu – prezentacja online i wywiad

Food Hall Browary to wyjątkowe miejsce na gastronomicznej mapie Warszawy. Nowoczesny street food pre ...

Architektura o niskim śladzie węglowym
Architektura o niskim śladzie węglowym

Kompleksowość działania branży architektonicznej i budowlanej sprawia, że nie jest łatwo mierzyć jej ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera