Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Eko-centrum gastronomiczne nad morzem

 

Czas czytania: ~ 2 min


W otoczeniu malowniczych krajobrazów i brzegu Bałtyku, niedaleko Gdańska, architekt Piotr Kuczia zaprojektował ciekawą restaurację. Projekt łączy w sobie ekologiczne rozwiązania i funkcjonalność. Obiekt został wyróżniony w konkursie architektonicznym International Architecture Awards.

 

Projekt resturacji w okolicach Gdańska
Projekt resturacji w okolicach Gdańska
Projekt resturacji w okolicach Gdańska

Architektura dla środowiska

To niewielkie centrum gastronomiczne, zlokalizowane zostanie na plaży, a zaprojektowano je z myślą o optymalizacji energetycznej oraz pełnej harmonii z otoczeniem. Kluczową rolę odgrywa tutaj ogród zimowy, który dzięki zastosowaniu specjalnego oszklenia wspomaga pasywne pozyskiwanie energii słonecznej. Zastosowanie tego systemu oraz termoizolacyjnego szkła z właściwościami ochrony przed słońcem sprawi, że budynek nie tylko będzie estetyczny, ale również ekologiczny. Dzięki temu, że ogród zimowy będzie działać jak wielki kolektor powietrza, w chłodniejszych okresach może być używany do ogrzewania wnętrz. Pozyskane w ten sposób ciepło będzie wykorzystywane do ogrzewania dzięki zastosowaniu pompy ciepła. Jest to przykład, jak nowoczesna architektura może współgrać z naturalnym otoczeniem i klimatem, jednocześnie oferując funkcjonalne i estetyczne rozwiązania.

Projekt resturacji w okolicach Gdańska
Projekt resturacji w okolicach Gdańska

Aspekty wizualne i funkcjonalne

Obiekt oferuje dwie główne przestrzenie: zamkniętą i całkowicie przeszkloną w formie ogrodu zimowego. Ta ostatnia, nie tylko wpuszcza do wnętrza mnóstwo naturalnego światła, ale również otwiera widok na morze i plażę. Całość będzie posadowiona na palach, przez co nie będzie ingerować bezpośrednio w naturalne otoczenie i dosłownie ma unosić się nad piaskiem. Taki kontrast pomiędzy częściami budynku sprawia, że obiekt może prezentować się atrakcyjnie zarówno w ciągu dnia, jak i w nocy, kiedy to ogród zimowy jest przytulnie oświetlony. Architekt Piotr Kuczia jest również autorem drewnianego domu z recyklingu, za który otrzymał wyróżnienie w konkursie International Design Awards.

Projekt resturacji w okolicach Gdańska

Restauracja pod Gdańskiem – metryczka projektu budynku

Projekt: Kuczia Architect

Lokalizacja: okolice Gdańska

Inwestor: Prywatny

Autorzy: Piotr Kuczia

Projekt: 2022 r.

Wizualizacja: Alek Plut nomadd+

Nagrody:

- Winner INTERNATIONAL ARCHITECTURE AWARD (Chicago Athenaeum)

- Gold A ́DESIGN AWARD & COMPETITION

Źródło: kuczia.com/pl/


Podepnij swój artykuł

Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

tagi

Projekt Architektoniczny , Projekt Budynku , Restauracja , Ekologia

Przebudowa modernistycznej willi w Milanówku
Przebudowa modernistycznej willi w Milanówku

Przebudowa modernistycznej willi w Milanówku to projekt pracowni URBAA – urbański architektura & wnę ...

Retransmisja konferencji Architektura o niskim śladzie węglowym IV edycja
Retransmisja konferencji Architektura o niskim śladzie węglowym IV edycja

Hasłem czwartej edycji konferencji Architektura o niskim śladzie węglowym był Low tech - high tech. ...

Konferencja Medycyna w architekturze. Nowe trendy w projektowaniu szpitali i obiektów medycznych II edycja
Konferencja Medycyna w architekturze. Nowe trendy w projektowaniu szpitali i obiektów medycznych II edycja

Hasłem przewodnim drugiej edycji naszej konferencji Medycyna w architekturze będzie projektowanie pr ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kraj
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera