Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Eko-centrum gastronomiczne nad morzem

 

Czas czytania: ~2 min


W otoczeniu malowniczych krajobrazów i brzegu Bałtyku, niedaleko Gdańska, architekt Piotr Kuczia zaprojektował ciekawą restaurację. Projekt łączy w sobie ekologiczne rozwiązania i funkcjonalność. Obiekt został wyróżniony w konkursie architektonicznym International Architecture Awards.

 

Projekt resturacji w okolicach Gdańska
Projekt resturacji w okolicach Gdańska
Projekt resturacji w okolicach Gdańska

Architektura dla środowiska

To niewielkie centrum gastronomiczne, zlokalizowane zostanie na plaży, a zaprojektowano je z myślą o optymalizacji energetycznej oraz pełnej harmonii z otoczeniem. Kluczową rolę odgrywa tutaj ogród zimowy, który dzięki zastosowaniu specjalnego oszklenia wspomaga pasywne pozyskiwanie energii słonecznej. Zastosowanie tego systemu oraz termoizolacyjnego szkła z właściwościami ochrony przed słońcem sprawi, że budynek nie tylko będzie estetyczny, ale również ekologiczny. Dzięki temu, że ogród zimowy będzie działać jak wielki kolektor powietrza, w chłodniejszych okresach może być używany do ogrzewania wnętrz. Pozyskane w ten sposób ciepło będzie wykorzystywane do ogrzewania dzięki zastosowaniu pompy ciepła. Jest to przykład, jak nowoczesna architektura może współgrać z naturalnym otoczeniem i klimatem, jednocześnie oferując funkcjonalne i estetyczne rozwiązania.

Projekt resturacji w okolicach Gdańska
Projekt resturacji w okolicach Gdańska

Aspekty wizualne i funkcjonalne

Obiekt oferuje dwie główne przestrzenie: zamkniętą i całkowicie przeszkloną w formie ogrodu zimowego. Ta ostatnia, nie tylko wpuszcza do wnętrza mnóstwo naturalnego światła, ale również otwiera widok na morze i plażę. Całość będzie posadowiona na palach, przez co nie będzie ingerować bezpośrednio w naturalne otoczenie i dosłownie ma unosić się nad piaskiem. Taki kontrast pomiędzy częściami budynku sprawia, że obiekt może prezentować się atrakcyjnie zarówno w ciągu dnia, jak i w nocy, kiedy to ogród zimowy jest przytulnie oświetlony. Architekt Piotr Kuczia jest również autorem drewnianego domu z recyklingu, za który otrzymał wyróżnienie w konkursie International Design Awards.

Projekt resturacji w okolicach Gdańska

Restauracja pod Gdańskiem – metryczka projektu budynku

Projekt: Kuczia Architect

Lokalizacja: okolice Gdańska

Inwestor: Prywatny

Autorzy: Piotr Kuczia

Projekt: 2022 r.

Wizualizacja: Alek Plut nomadd+

Nagrody:

- Winner INTERNATIONAL ARCHITECTURE AWARD (Chicago Athenaeum)

- Gold A ́DESIGN AWARD & COMPETITION

Źródło: kuczia.com/pl/


Podepnij swój artykuł

Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

tagi

Projekt Architektoniczny, Projekt Budynku, Restauracja, Ekologia

Historyczna wieża ciśnień i Park Nauki Torus w Ciechanowie. Nowe realizacje.
Historyczna wieża ciśnień i Park Nauki Torus w Ciechanowie. Nowe realizacje.

Zbudowana w latach 70. według projektu warszawskiego architekta Jerzego Bogusławskiego wieża ciśnień ...

Najwyższy w Chorzowie
Najwyższy w Chorzowie

W czerwcu 2023 roku na chorzowskim Osiedlu Różanka rozpoczęła się budowa najwyższego budynku mieszka ...

Biura dla studentów
Biura dla studentów

Lipowy Office Park przy ul. Żwirki i Wigury w Warszawie został wybudowany w 2009 roku przez firmę Ho ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kraj
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera