Eko-centrum gastronomiczne nad morzem
Data dodania: 08.09.2023 Czas czytania: ~ 2 min
Państwa głos został zapisany. Głosować można raz na 24 godzinny na jeden obiekt z wybranej kategorii.
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera
Data dodania: 08.09.2023 Czas czytania: ~ 2 min
W otoczeniu malowniczych krajobrazów i brzegu Bałtyku, niedaleko Gdańska, architekt Piotr Kuczia zaprojektował ciekawą restaurację. Projekt łączy w sobie ekologiczne rozwiązania i funkcjonalność. Obiekt został wyróżniony w konkursie architektonicznym International Architecture Awards.
To niewielkie centrum gastronomiczne, zlokalizowane zostanie na plaży, a zaprojektowano je z myślą o optymalizacji energetycznej oraz pełnej harmonii z otoczeniem. Kluczową rolę odgrywa tutaj ogród zimowy, który dzięki zastosowaniu specjalnego oszklenia wspomaga pasywne pozyskiwanie energii słonecznej. Zastosowanie tego systemu oraz termoizolacyjnego szkła z właściwościami ochrony przed słońcem sprawi, że budynek nie tylko będzie estetyczny, ale również ekologiczny. Dzięki temu, że ogród zimowy będzie działać jak wielki kolektor powietrza, w chłodniejszych okresach może być używany do ogrzewania wnętrz. Pozyskane w ten sposób ciepło będzie wykorzystywane do ogrzewania dzięki zastosowaniu pompy ciepła. Jest to przykład, jak nowoczesna architektura może współgrać z naturalnym otoczeniem i klimatem, jednocześnie oferując funkcjonalne i estetyczne rozwiązania.
Obiekt oferuje dwie główne przestrzenie: zamkniętą i całkowicie przeszkloną w formie ogrodu zimowego. Ta ostatnia, nie tylko wpuszcza do wnętrza mnóstwo naturalnego światła, ale również otwiera widok na morze i plażę. Całość będzie posadowiona na palach, przez co nie będzie ingerować bezpośrednio w naturalne otoczenie i dosłownie ma unosić się nad piaskiem. Taki kontrast pomiędzy częściami budynku sprawia, że obiekt może prezentować się atrakcyjnie zarówno w ciągu dnia, jak i w nocy, kiedy to ogród zimowy jest przytulnie oświetlony. Architekt Piotr Kuczia jest również autorem drewnianego domu z recyklingu, za który otrzymał wyróżnienie w konkursie International Design Awards.
Projekt: Kuczia Architect
Lokalizacja: okolice Gdańska
Inwestor: Prywatny
Autorzy: Piotr Kuczia
Projekt: 2022 r.
Wizualizacja: Alek Plut nomadd+
Nagrody:
- Winner INTERNATIONAL ARCHITECTURE AWARD (Chicago Athenaeum)
- Gold A ́DESIGN AWARD & COMPETITION
Źródło: kuczia.com/pl/
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Projekt Architektoniczny , Projekt Budynku , Restauracja , Ekologia
Przebudowa modernistycznej willi w Milanówku to projekt pracowni URBAA – urbański architektura & wnę ...
Hasłem czwartej edycji konferencji Architektura o niskim śladzie węglowym był Low tech - high tech. ...
Hasłem przewodnim drugiej edycji naszej konferencji Medycyna w architekturze będzie projektowanie pr ...
Fotowoltaika na dachach płaski...
120 apartamentów ma powstać w...
Czwarta edycja konferencji Arc...
Historia ruchu kolejowego w mi...
ZOBACZ WSZYSTKIEStrona korzysta z plików cookies w celu zapewnienia realizacji usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce...
Komentarze
Zaloguj się, aby dodać komentarz