Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Siedziba Starostwa Powiatowego w Toruniu - wyniki konkursu architektonicznego

 

Czas czytania: ~4 min


Powiat Toruński we współpracy ze Stowarzyszeniem Architektów Polskich oddział w Toruniu rozstrzygnął konkurs architektoniczny na projekt nowej siedziby Starostwa Powiatowego przy ulicy Marii Skłodowskiej-Curie w Toruniu. Konkurs miał charakter jednoetapowy, realizacyjny.

 

Nadesłane projekty oceniał sąd konkursowy w składzie: arch. Jerzy Grochulski – Przewodniczący Sądu Konkursowego Sędzia Konkursowy Stowarzyszenia Architektów Polskich SARP Oddział Warszawski; arch. Piotr Sobociński – Sędzia referent Sędzia Konkursowy Stowarzyszenia Architektów Polskich SARP Oddział Toruń; arch. Piotr Brzeziński – Sędzia Sędzia Konkursowy Stowarzyszenia Architektów Polskich SARP Oddział Toruń; arch. Katarzyna Kalkowska – Sędzia Sędzia Konkursowy – przedstawiciel Urzędu Miasta Torunia; arch. Paweł Pietrzak – Sędzia Sędzia Konkursowy ze strony Zamawiającego; Kazimierz Kaczmarek – Sędzia Sędzia Konkursowy ze strony Zamawiającego; arch. Maciej Kuras – Zastępca Sędziego Sędzia Konkursowy Stowarzyszenia Architektów Polskich SARP Oddział Toruń.

 

Wzorem Piły czy Strzelec Opolskich Toruń także uznał, że władze samorządowe powinny posiadać nowoczesną siedzibę, wygodną, dostępną, funkcjonalną tak dla pracowników, jak mieszkańców. Stąd pomysł na konkurs architektoniczny na projekt budynku, dla którego wybrano lokalizację przy ulicy Marii Skłodowskiej-Curie. Celem konkursu było uzyskanie najlepszej pod względem architektonicznym, przestrzennym i funkcjonalno-użytkowym, koncepcji budynku użyteczności publicznej Starostwa Powiatowego w Toruniu wraz z zagospodarowaniem terenu, sieciami uzbrojenia terenu oraz niezbędną infrastrukturą techniczną i komunikacyjną. W regulaminie można było przeczytać, że sąd konkursowy nadesłane koncepcje oceniał kierując się następującymi kryteriami:

1. Atrakcyjność proponowanych rozwiązań architektonicznych i zagospodarowania,

2. Sprawność funkcjonalno-użytkowa budynku,

3. Sprawność funkcjonalno-użytkowa i dostępność zagospodarowania terenu,

4. Zastosowanie w budynku i zagospodarowaniu terenu rozwiązań związanych z neutralnością klimatyczną i wpływem Inwestycji na środowisko,

5. Realność i optymalizacja ekonomiczna przyjętych rozwiązań w odniesieniu do kosztów realizacji Inwestycji,

6. Stopień uwzględnienia w zaproponowanych rozwiązaniach kosztów użytkowania i utrzymania Inwestycji.

 

Proste bryły nagrodzone

Pierwszą nagrodę jury zdecydowało się przyznać pracy konkursowej nadesłanej przez pracownię Toprojekt Marek Wawrzyniak z Rybnika (skład zespołu autorskiego: Marek Wawrzyniak, Karol Wawrzyniak, Agata Skiba, Pushkraj Tambdey, Katarzyna Mazurek, Monika Dudzik, Marek Lis, Jakub Pielecha). Prosty, rytmiczny budynek o wymaganych przez regulamin konkursu czterech kondygnacjach doceniono m.in. za czytelny układ przestrzenny, poprawne rozwiązania funkcjonalno-użytkowe, bezpieczeństwo i komfort użytkowników oraz optymalizacja kosztów inwestycyjnych i eksploatacyjnych.

 

W uzasadnieniu werdyktu napisano: „Projektanci uwzględnili w pracy konkursowej warunki geologiczne w szczególności wysoki poziom wód gruntowych umiejscawiając parking na poziomie terenu pod budynkiem. Poprzez ograniczenie liczby kondygnacji, zlokalizowano podstawowe funkcje na jednym poziomie. Na uwagę zasługuje konstrukcja przykrycia dwukondygnacyjnej sali operacyjnej i sali rady zaprojektowanej z drewna klejonego, a na ścianach zaprojektowano panele akustyczne z jasnego drewna sprawiając, że wnętrze stanie się ciepłe, przyjazne i przytulne. Sala rady jest otwarta zarówno na widok z hali operacyjnej, jak i z zewnątrz. Budynek o wysokości do 12 m posiada trzy kondygnacje o czytelnej i prostej formie. Pionowe przeszklenia w rytmicznym układzie zapewniają doświetlenie wnętrza i ograniczają przegrzewanie się budynku.  Projekt harmonijnie nawiązuje do otoczenia formą i wysokością budynku, zachowaniem istniejącego drzewostanu i wprowadzeniem rozwiązań ograniczających negatywny wpływ budynku na środowisko naturalne, takich jak zielone dachy, montaż paneli fotowoltaicznych, retencyjność wód opadowych”.

Drugą nagrodę przyznano pracowni Domino Grupa Architektoniczna Wojciech Dunaj ze Szczecina (zespół w składzie: Wojciech Dunaj, Rafał Stemporowski, Anna Drygalska). Nagrodę przyznano za skuteczne zrealizowanie założenia projektu budynku charakteryzującego się „rzeczowością, transparentnością i wyważonym umiarem”. Doceniono jednoznaczny charakter obiektu, bez epatowania przesadną formą czy detalem, stanowiący dla użytkowników i interesantów przestrzeń przyjazną; zwartą strukturę czytelną w przestrzeni otoczenia; za rozwiązania fasad odmiennych dla każdej z części budynku, ale zarazem zachowujących jednolitą strukturę.

Trzecia nagroda trafił do rąk architektów z biura Ambient Magdalena Pios (skład zespołu autorskiego: Magdalena Pios, Zofia Sobolewska, Katarzyna Wakuła, Rafał Chmielewski, Jacek Antoni Kostrzewa, Julianna Skuz, Karol Langie). Sąd konkursowy docenił zaproponowany układ urbanistyczny założenia, szczególnie zaprojektowanie odrębnych brył budynku Starostwa oraz budynku parkingu wielopoziomowego, stworzenie zielonego dziedzińca, odmienne wykończenie elewacji bryły głównej ii tej od strony dziedzińca.

Wyróżnienia równorzędne sąd konkursowy przyznał pracowniom: Dot Architekci Spółka z o.o. z Torunia, P2PA Sp. z o.o. z Wrocławia oraz Miks.tura Architekci Stefan Zieliński z Torunia.

Źródło: facebook.com/torunsarp


Podepnij swój artykuł

Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

tagi

Wyniki Konkursu Architektonicznego, Projekt Architektoniczny, Projekt Budynku

Historia i tradycja we współczesnym designie. BXB Studio.
Historia i tradycja we współczesnym designie. BXB Studio.

Współczesna architektura napotyka szereg wyzwań związanych ze zrównoważonym rozwojem, ekologią czy i ...

Park do spotkań i działań
Park do spotkań i działań

Klub Studencki Szkoły Głównej Handlowej „Park” działał na warszawskim Polu Mokotowskim od końca lat ...

Retransmisja konferencji Błękitna i zielona infrastruktura w architekturze III. Nowe Centrum Warszawy.
Retransmisja konferencji Błękitna i zielona infrastruktura w architekturze III. Nowe Centrum Warszawy.

Za nami trzecia edycja konferencji "Błękitna i zielona infrastruktura w architekturze", której temat ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Wyniki konkursów
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera