Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kawa pod mostem

 

Czas czytania: ~3 min


qmvaN2h9tqYa7U6jxWOpffvLpLIfJTiLMSRLhkT524IV4vlTatTWmO6XoxXS_maltaview04.jpg
Z ludzkimi przyzwyczajeniami można walczyć. Można nawet w tej walce odnieść sukces. Czasami jednak lepiej zawierzyć mądrości ludowej, która głosi, że starych drzew się nie przesadza. Tak zrobili architekci z poznańskiej pracowni Ultra-Architects, projektując budynek kawiarni nad Jeziorem Maltańskim. Koncepcja czeka teraz na realizację. Malta to – obok ratuszowych koziołków, targów i Starego Browaru – jeden z najbardziej rozpoznawalnych ‘znaków firmowych’ Poznania. Położony niemal w środku miasta, sztucznie utworzony tor regatowy powstał w 1952 roku w wyniku spiętrzenia rzeki Cybiny. Oprócz tego, że odbywają się na nim zawody sportowe, jest także popularnym wśród poznaniaków miejscem odpoczynku. Jak podkreślają autorzy projektu: „Malta to ruch” – wokół jeziora zawsze pełno jest spacerujących, biegających, jeżdżących na rowerach i rolkach ludzi. Budynek kawiarni nie powinien być dla tego ruchu przeszkodą: „Teren, na którym zaprojektowaliśmy kawiarnię, to wąski pas ziemi, pomiędzy kępą drzew a jeziorem, o topografii siodła, przez który biegnie jedna ze ścieżek oplatających zbiornik. Pracując nad projektem, cały czas mieliśmy w głowie przysłowie mówiące, że starych drzew się nie przesadza – chcieliśmy tak zaprojektować obiekt, aby nie trzeba było likwidować wspomnianej ścieżki (mimo że program funkcjonalny wypełnia praktycznie całą działkę). Tak powstał budynek-most, pod którym schowana jest kawiarnia”. Ważnym czynnikiem, który wpłynął na kształt projektu była również chęć zachowania wszystkich drzew rosnących w miejscu przeznaczonym pod budowę. Istniejąca ścieżka została wypiętrzona i wprowadzona na pokryty trawą dach. Zajmie jego południową stronę, podczas gdy północna pełnić będzie funkcję punktu widokowego, z którego będzie można podziwiać panoramę jeziora. Pod dachem-mostem znajdzie się kawiarnia otwarta przeszklonymi elewacjami na dwa tarasy: południowy o lekko ‘uginającym się’ rzucie dostosowanym do rosnącego tam drzewa, ze ścieżką prowadzącą do lokalu i niewielkim basenem oraz północny z widokiem na tor wyścigowy. Obok kawiarni, na brzegu jeziora powstać ma amfiteatr dla 250 osób, z którego będzie można oglądać wydarzenia kulturalne odbywające się na pływającej scenie. Projekt Ultra-Architects zakłada kilka niestandardowych rozwiązań technicznych, takich jak pozbawiona szprosów szklana kurtyna chroniąca wnętrze kawiarni. Ze względu na jej wysokość i lokalizację w strefie silnego wiatru, zaprojektowano ją w układzie harmonijkowym, dzięki czemu poszczególne tafle będą się wzajemnie blokować, zapewniając sztywność i wytrzymałość przegrody. Pozostałe elewacje wykonane będą z blachy ekstradowanej o różnych wielkościach oczek i ułożonej pod różnymi kątami, co – dzięki efektowi interferencji – ma dawać wrażenie przestrzenności. Kolor okładzin nawiązywać będzie do identyfikacji wizualnej całego założenia toru regatowego. Konstrukcja obiektu to beton sprężony o dochodzącym do blisko 18 metrów rozstawie między podporami. Istotnym utrudnieniem w projektowaniu obiektów o funkcjach gastronomicznych jest konieczność wprowadzenia uciążliwych i mało estetycznych urządzeń wentylacyjnych i klimatyzacyjnych. W przypadku kawiarni nad Maltą dobrano je tak, by emitowały jak najmniej hałasu i ukryto w znajdującej się na dachu budynku obudowie przypominającej kiosk łodzi podwodnej. Ultra-Architects s.c. Architekci: Marcin Kościuch, Tomasz Osięgłowski Współpraca: A. Ronżewska-Kotyńska, A. Ostrowska, K. Dembińska, A. Nowacka-Rapke, P. Rapke, stud. P. Ejsmont, stud. A. Turczyn, stud. Z. Horoszko Inwestor: POSIR Poznań Projekt: 2007-2009 www.ultra-architects.pl
9eLs8rI5yDgQkigdMwvwsyazmOaYtysp4ztLioPUyT19YPyntqTQtiwQGeCH_maltaview01.jpg
2zwRRkdVmQAyX3TASutFQdMmdvY0xBqCeRG0IZRcwHo96gK3MLZIjkA1TUP8_maltasketch.jpg
4mCh2JH6dHcbOHqudNz1plPgeDoexEaN7ZumFfOz0mJK9YxMNYE25a1gdMT1_maltadiagram.jpg
sa0qa5wG6K14UUn0nxLitsGvBx3uDjMbEa8aseoaMywLBN9zd4m1WizKTkHi_maltaplan.jpg
fMT7dqnOjB3neGte8SS2QnRrukGZGF0JtGjdBvtlwhRYss47gZbrDoELzykL_maltaelewacje.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Efektowna metamorfoza poprzemysłowej bryły
Efektowna metamorfoza poprzemysłowej bryły

Przemysłowa historia terenu, na którym swoją siedzibę wzniosła firma NT Industry sięga początku XIX ...

Nastrojowe muzeum spod kreski Mirosława Nizio
Nastrojowe muzeum spod kreski Mirosława Nizio

W czerwcu 2021 roku pracownia Mirosława Nizio podpisała umowę z Muzeum Podlaskim w Białymstoku na pr ...

Obła bryła najlepszym budynkiem roku wg SARP
Obła bryła najlepszym budynkiem roku wg SARP

Nagroda Roku SARP – to konkurs ceniony i znaczący. To sami architekci nagradzają w nim realizacje sw ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera