Latający spodek - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Latający spodek

 

Czas czytania: ~2 min


q9iB1oT69S8jeA0yAFNVqSD9Owgr83x37MtkOfPorgvNYFLY3xJHwPaNOUyq_pnt-03-81wawpl.jpg

Nowe technologie wymagają specjalnej oprawy. Nowoczesnej. Futurystycznej. Może nawet – kosmicznej? Taka idea przyświecała architektom z pracowni 81.waw.pl, kiedy pracowali nad koncepcją siedziby Parku Naukowo-Technologicznego w Opolu.

Projekt powstał na konkurs ogłoszony przez władze Opola. Nowy kompleks Parku Naukowo-Technologicznego stanąć ma w dzielnicy Bierkowice, na ponad dwuhektarowej działce położonej przy drodze dojazdowej do autostrady A4, w pobliżu wałbrzyskiej strefy ekonomicznej i centrum handlowego. Nieopodal powstaje także Centrum Wystawienniczo-Kongresowe.

syp5sZAYEBs9QHZEYYjEnW7ESnQ23ZE8VH9nvrvx0OG1ZgH8GEWwX7uXHutK_pnt-04-81wawpl.jpg

Podstawowym celem, jaki przyświecał architektom, było stworzenie nowoczesnej i funkcjonalnej, a zarazem przyjaznej przestrzeni dla badań naukowych i rozwoju przedsiębiorczości. Jednocześnie, formą obiektu chcieli podkreślić jego ukierunkowane na przyszłość i rozwój przeznaczenie. Stąd pomysł nadania budynkowi kształtu futurystycznego pierścienia przypominającego latający spodek.

aMrsJlrr2zBx6vvhjtYfKAPcKdSRMHgJ5pBTKxj7XEjQyiRzQ2LY7p5oK1aL_pnt-01-81wawpl.jpg

Wewnątrz pierścienia znajdzie się miejsce na poszczególne oddziały Parku, między innymi inkubator przedsiębiorczości i część laboratoryjno-doświadczalną. Ulokowano je w czterech odrębnych sektorach budynku, do których prowadzą oddzielne wejścia, ale też połączono wspólną, wewnętrzną komunikacją, która ma ułatwić poruszanie się po obiekcie. Przy wejściu do każdej ze stref architekci zaprojektowali dwukondygnacyjne segmenty pomyślane jako miejsce spotkań i rekreacji.

2tDjeutBPbwFJUWoXewbsWV00GfzHeXQtDUq5jYeRY3xlZtneEXLoSCXqmUt_pnt-02-81wawpl.jpg

Szczególne znaczenie architekci nadali Strefie Integracji – wewnętrznemu patio pełniącemu funkcję miejsca spotkań, wymiany doświadczeń i inspiracji, ale także odpoczynku i kontaktów towarzyskich, którym sprzyjać ma zielone, naturalne otoczenie. Ze względu na jej otwarty charakter, dostęp do niej możliwy jest bezpośrednio z zewnątrz budynku, przez główne wejście w postaci 'pęknięcia' pierścienia.

UFsskiIZbnRi2SKRsxvRb3vJ2BwttOrAdAOeRJE2WaiSxCl7LoueReJ4EUJt_pnt-05-81wawpl.jpg

Strefa Integracji podzielona została na cztery okręgi. Pierwszy z nich to sztuczna rzeka w formie fosy, drugi – położony niżej – ścieżka spacerowa. Trzeci okrąg został ukształtowany na wzór antycznego amfiteatru otoczonego przeskalowanymi schodami pełniącymi funkcję miejsc do siedzenia. By przechodnie mogli łatwo poruszać się po dziedzińcu, wszystkie ścieżki spacerowe spotykają się przy wspólnym głównym wejściu.

'Kosmiczny' wygląd budynku podkreślać miały wybrane do jego konstrukcji materiały – elewacja pierścienia wykonana ze szkła i stalowej siatki z ukośna perforacją pełniącej funkcję 'żaluzji' przeciwsłonecznych.

Wizualizacje: 81.waw.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Dwa polskie projekty na krótkiej liście Mies van der Rohe Award
Dwa polskie projekty na krótkiej liście Mies van der Rohe Award

17 stycznia 2022 roku kapituła konkursu Mies van der Rohe Award ogłosiła tzw. krótką listę budynków ...

Startuje Plebiscyt Polska Architektura XXL 2021 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Startuje Plebiscyt Polska Architektura XXL 2021 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Co działo się na polskiej scenie architektonicznej w 2021 roku? Które realizacje pozostawią swój trw ...

Kaplica Ostatniego Pożegnania w Rychwałdzie - prezentacja obiektu
Kaplica Ostatniego Pożegnania w Rychwałdzie - prezentacja obiektu

Zwycięzcą konkursu Salon Architektury 2021 była Kaplica Ostatniego Pożegnania, projekt Jakuba Turbas ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera