Sport razy pięć - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Sport razy pięć

 

Czas czytania: ~3 min


agewuIdHxHca1GEW8xItEDsLapkpMXGwdbRcdzYGO0vsOja2PqAQIdm6J9AW_9.jpg

10 września 2012 roku został wmurowany kamień węgielny pod budowę Centrum Sportowo-Rehabilitacyjnego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Projekt budowli powstał w krakowskiej pracowni Kontrapunkt V – Projekt.

LfoJFXP9qklEmUXh7IEOxuYay3s8IFn5FGZNJFJk5NmenfoTseI58ZvoNzT2_8.jpg
GQTi1gEb3rpi7d0UPmm7rEbZfHZxK14lm6BmmQCVGF1QA8BPMcVIlCnyusdy_5.jpg

Centrum Sportowo-Rehabilitacyjne WUM, zlokalizowane zostanie na terenie kampusu uczelni, przy warszawskiej ulicy Banacha. Na potrzeby ośrodka powstanie tam pięć nowych budynków, w których pomieszczą się: basen olimpijski z pełnym zapleczem szatniowo-sanitarnym i technicznym oraz pomieszczeniami dla ratowników i trenerów; basen szkoleniowy; hala sportowa z możliwością wydzielania boisk; specjalistyczne sale sportowe (fitness, sztuk walki oraz treningowo-gimnastyczne) z zapleczami szatniowo-sanitarnymi i technicznymi z pomieszczeniami administracyjnymi; zaplecze techniczne i szatniowo-sanitarne służące fizjoterapii; kręgielnia; siłownia; łącznik z kawiarnią. Pod ziemią, na poziomie -1 powstanie garaż dla 108 samochodów oraz pomieszczenia związane z technologią uzdatniania wody.

J5qMsfJWJXaolGQRI3ljllEgU1mvVqt4FB8n2Oo7ocyv3wHnxMUt7uqmCRCr_4.jpg


Jak mówią architekci, istotną inspiracją był rosnący wzdłuż ulicy na obrzeżu działki szpaler klonów – aby otworzyć budynki na zieleń projektanci zdecydowali się dużą część elewacji wykonać ze szkła. Dla użytkowników basenu ma to skutkować wrażeniem pływania wśród drzew.

WpHRfCbeNBXVhWr0dBPC1fQMOfziKIn1107NAGg0yw0PymKixe1OkTIjIwIC_3.jpg
n1GtSLLuwp2JLnNJFA1prEYib8gkfrO9P4f39lWMKtdmlF1uSVPcAVzwX8aT_11.jpg


Budynki, choć będą tworzyć jeden zespół zew wspólnym wewnętrznym dziedzińcem, będą nieco zróżnicowane. Niektóre elewacje pokryją perforowane panele ze stali corten; jedna ze ścian będzie mogła być użytkowana jako wspinaczkowa, przez inne będzie „prześwitywał” betonowy szkielet konstrukcyjny. „Wszystkie podziały elewacyjne nawiązują do ciągu liczb naturalnych Fibonacciego, wykorzystywanego do opisywania zjawisk przyrodniczych, w tym rozrostu drzew”, tłumaczą architekci.

MT9NZAeKnTE3po92Y1tKhNjtG1dTWq9n8kdfLo8Txfj7sXq1MTIoSoDcoB6v_12.jpg

Zieleń ma otaczać budynek (znaczenie ma nie tylko szpaler klonów, ale i np. ogród na wewnętrznym dziedzińcu), ale i wypełniać jego wnętrze. Ten kolor wybrano jako wiodący dla przestrzeni użytkowych. Co więcej, nie tylko część ścian zostanie na zielono pomalowana – niektóre ściany wewnątrz mają porastać prawdziwe rośliny.

pVeA8w3fhkaY0ALn9PqSdWLUhV8KgTQyKlQJixL6ktP6RORUZzzhdQMOBxTo_24.jpg
ilVwlh5gAbYd4GriVvIaq9Pobke1tdgFsTFT48ibVX27eBl7tOahvoqoGTjz_7.jpg

Jak większość nowowznoszonych dużych i znaczących obiektów, tak i Centrum Sportowo-Rehabilitacyjne WUM będzie ekologiczne. instalacje solarne i panele fotowoltaiczne mają w znacznym stopniu wspomagać m.in. podgrzewanie wody w basenach czy prysznicach. W toaletach będzie używana woda z deszczówki. Jak opisują to architekci: „Nad całością instalacji czuwa system BMS obejmujący swoim działaniem sterowanie i monitoring centrali klimatyzacyjnych, oświetlenia, węzłów cieplnych, itd. Dzięki systemowi czujników i detektorów budynek może inteligentnie „reagować” na zmiany środowiskowe zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz, co prowadzi do maksymalizacji funkcjonalności, komfortu i bezpieczeństwa przy jednocześnie zachodzącej minimalizacji kosztów eksploatacji obiektu”.

dA8g7InuRInmdI04PhsA0kXZkpQcTPJNH7kGwfeksinXWeajJy8q1c3E1T3a_2.jpg

Centrum Sportowo-Rehabilitacyjne Uniwersytetu Medycznego w Warszawie
Lokalizacja: ul. Ks. Trojdena, Warszawa
Inwestor: Warszawski Uniwersytet Medyczny, Ministerstwo Sportu, Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, Ministerstwo Zdrowia
Projektant: Kontrapunkt V - Projekt
Wykonawca: Konsorcjum Budimex i Ferrovial Agroman
Realizacja: 2012-2014
Kubatura: 128 485,7 m3
Powierzchnia użytkowa: 13 961,52 m2
Powierzchnia całkowita: 20 022,88 m2
Koszt inwestycji: ok. 115 mln zł
Ilustracje: kvp.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Rozbudowa szkoły w śląskim stylu z Autorskiej Pracowni Projektowej Manecki
Rozbudowa szkoły w śląskim stylu z Autorskiej Pracowni Projektowej Manecki

„Nowoczesna bryła w śląskim stylu” – takimi słowami można opisać projekt Autorskiej Pracowni Projekt ...

Browary Warszawskie. Spektakularna rewitalizacja w Warszawie - prezentacja kompleksu
Browary Warszawskie. Spektakularna rewitalizacja w Warszawie - prezentacja kompleksu

Browary Warszawskie to kwartał położony na warszawskiej Woli. Zaprojektowany jako miejsce, w którym ...

Webinarium Stiebel Eltron: Rozwiązania systemowe dla budownictwa jednorodzinnego oparte na powietrznych pompach ciepła
Webinarium Stiebel Eltron: Rozwiązania systemowe dla budownictwa jednorodzinnego oparte na powietrznych pompach ciepła

Zapraszamy na kolejne webinarium firmy Stiebel Eltron, podczas którego zostaną przedstawione gotowe ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera