Projekt hali wśród zieleni - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Projekt hali wśród zieleni

 

Czas czytania: ~3 min


1J0E5Ve3LeSKR8CuOz2eeGvvFlpPu9SdxamopQn2R4PoWTWAy8VhUKvowPmZ_hala-bialystok-i-nagroda-wojciech-gesiak-6.jpg

Fot. Hala Białystok, I nagroda - Wojciech Gęsiak

Hala sportowo-widowiskowa w Białymstoku jest jedną z wielu nowych inwestycji, realizowanych na terenie stolicy Podlasia. Decyzja o jej budowie zapadła już dwa lata temu, w grudniu 2012 roku rozstrzygnięto zorganizowany przez Urząd Miejski w Białymstoku konkurs na projekt budynku. Pod budowę hali przeznaczono działkę na rozległym, płaskim i niezabudowanym terenie, należącym niegdyś do lokalnego aeroklubu, niedaleko także budowanych lub rozbudowywanych właśnie kampusu uniwersyteckiego i miejskiego stadionu piłkarskiego.

QnNWNNJrlBg44B6yGZSZZxiyt1hQT9zAyW38VILmKhOQSiqdtBrNqtVIoJCM_hala-bialystok-i-nagroda-wojciech-gesiak-1.jpg

Fot. Hala Białystok, I nagroda - Wojciech Gęsiak

00oMkqUbxnip20oqYsFGbqWCp4zIYL5iyZiH1gJ2fGxAmCndyQt880kJdQMQ_hala-bialystok-i-nagroda-wojciech-gesiak-2.jpg

Fot. Hala Białystok, I nagroda - Wojciech Gęsiak

IfFid8NHoRUSMVT0UD1bxcuLalRQ0GnVupGowo4dHhCmkTbYeOYtf4k1fJYC_hala-bialystok-i-nagroda-wojciech-gesiak-3.jpg

Fot. Hala Białystok, I nagroda - Wojciech Gęsiak

Jury pod przewodnictwem prof. Wojciecha Zabłockiego pierwszą nagrodę w konkursie przyznało propozycji Wojciecha Gęsiaka, architekta z Radomia. Drugą nagrodę przyznano Pracowni Projektowo-Realizacyjnej Studio EL z Wrocławia. Jury wręczyło też dwa wyróżnienia. Otrzymali je architekci z biur: APA Czech_Duliński_Wróbel oraz Assmann Polska Grupa Projektowa.

W uzasadnieniu werdyktu jury prof. Wojciech Zabłocki podkreślił, że projekt Wojciecha Gęsiaka jest najlepiej wpisany w krajobraz, a jednocześnie bryła zachowuje dynamikę kojarzącą się ze sportem.

rzDNnqngcsP5syGW1AEKzwqASZWx1LrBIs9Ra4phVtEuyiCMVBu6IkyA9emn_hala-bialystok-i-nagroda-wojciech-gesiak-4.jpg

Fot. Hala Białystok, I nagroda - Wojciech Gęsiak

fxW3nP76YrNgSygrh8kbpCVyP9ACjouAr769JZoEOtKtHQejdBhTXvWIqEMV_hala-bialystok-i-nagroda-wojciech-gesiak-5.jpg

Fot. Hala Białystok, I nagroda - Wojciech Gęsiak

azHW0tnrqGuYCVaPTaXbdaRp4DD1hK8vUw6va6Kp5F4UaMzvLC9OD0yhu8n8_hala-bialystok-ii-nagroda-studio-el-1.jpg

Fot. Hala Białystok, II nagroda - Studio EL

W autorskim opisie projektu autor zaznaczył, że zależało mu szczególnie na podkreśleniu trzech elementów: arena otoczona kielichem widowni ze wszystkich stron miała wizualnie i akustycznie stwarzać atmosferę wielkiego widowiska; prosty i czytelny miał być układ funkcjonalny i konstrukcyjny. Jednocześnie jednak obiekt miał być charakterystyczny i wyrazisty, by ze względu na lokalizację w terenie w większości jeszcze nie zabudowanym oddziaływać na sąsiednią zabudowę w przyszłości. Projektowana hala ma być przykryta spłaszczoną kopułą kształtem przypominającą trójkąt (schodzącą trzema narożami do samej ziemi), w której wycięte miałyby być charakterystyczne, trójkątne świetliki. Ciągi komunikacyjne, zaplanowane wewnątrz obiektu mają łączyć się z projektowaną siatką ulic oraz ścieżek terenów zielonych wokół hali – takie płynne przenikanie się przestrzeni wewnętrznych i zewnętrznych ma jeszcze lepiej wpisać nowy gmach w otoczenie.

Uhonorowana drugą nagrodą wrocławska pracownia Studio EL zaproponowała obiekt skomponowany z kilku brył: poza przekrytą kopułą ze stalowej siatki halą miałby tu powstać także przeszklony, prostopadłościenny pawilon oraz zespół platform i podestów, które w atrakcyjny wizualnie i funkcjonalnie sposób pozwalałyby widzom i użytkownikom hali przemieszczać się z zewnątrz do środka hali.

aIFIyJdWUqBiTyWUP5z0KTLjXF32fq2WE1LtZgDP0AWWoXwn9xk11HWVOcZM_hala-bialystok-ii-nagroda-studio-el-2.jpg

Fot. Hala Białystok, II nagroda - Studio EL

L2vsFIu0B0bZlU1LkSEAD05JhwGH7FfcAyU5P3C2TrMkqDJSvSWqD5v4POO9_hala-bialystok-ii-nagroda-studio-el-3.jpg

Fot. Hala Białystok, II nagroda - Studio EL

ykzUYyerjjV1aZU4Vu2HjhaScOz1c7Pxnu7VkZGGnsfdHVaVnekuxFepEgjt_hala-bialystok-ii-nagroda-studio-el-4.jpg

Fot. Hala Białystok, II nagroda - Studio EL

Jak zwykle przy tego typu projektach, pierwsza nagroda nie gwarantuje realizacji: wszystko zależy od tego, jak kolejne zalecenia inwestora zostaną wpisane w ostateczny projekt architektoniczny. Bo w konkursie wybrano na razie koncepcję, która wymaga dalszego dopracowania.

Wizualizacje: wgstudio.pl i studioel.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Rozbudowa szkoły w śląskim stylu z Autorskiej Pracowni Projektowej Manecki
Rozbudowa szkoły w śląskim stylu z Autorskiej Pracowni Projektowej Manecki

„Nowoczesna bryła w śląskim stylu” – takimi słowami można opisać projekt Autorskiej Pracowni Projekt ...

Browary Warszawskie. Spektakularna rewitalizacja w Warszawie - prezentacja kompleksu
Browary Warszawskie. Spektakularna rewitalizacja w Warszawie - prezentacja kompleksu

Browary Warszawskie to kwartał położony na warszawskiej Woli. Zaprojektowany jako miejsce, w którym ...

Webinarium Stiebel Eltron: Rozwiązania systemowe dla budownictwa jednorodzinnego oparte na powietrznych pompach ciepła
Webinarium Stiebel Eltron: Rozwiązania systemowe dla budownictwa jednorodzinnego oparte na powietrznych pompach ciepła

Zapraszamy na kolejne webinarium firmy Stiebel Eltron, podczas którego zostaną przedstawione gotowe ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera