Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Ciekawe projekty: dom, biuro, kawiarnia - filmy

 

Czas czytania: ~2 min


nw6tTyowYnTn4uPAD7Aj4OAPFK2f4pCWr33bEUtnGs3HrpsjiXdyi7Egdkau_ultra-archi-dom-szczyrk.JPG

Dom w szczerym polu
Bryła budynku została tak zaprojektowana, żeby pomiędzy jej fragmentami powstały kieszenie. Te kieszenie to tarasy, a budynek stanowi ich naturalną osłonę przed gwałtownymi powiewami wiatru. Ponadto daje cień i poczucie intymności, tworząc wiele rozmaitych zakątków. Takie ukształtowanie bryły ma również przywodzić na myśl zabudowę wiejską. Nawiązanie do niej sprawiło, że wykluczyliśmy budowę wielowątkowej, skomplikowanej bryły. Budynek ma sprawiać wrażenie, że jest zespołem prostych obiektów, dzięki czemu przypomina tradycyjne wiejskie zabudowania. Każda bryła budynku jest zespołem funkcji, w ten sposób budynek dzieli się na: część dzienną, techniczną, sypialną, i gościnną.

Budynek ma sprawiać wrażenie, że jest zespołem prostych obiektów, dzięki czemu przypomina tradycyjne wiejskie zabudowania. Każda bryła budynku jest zespołem funkcji, w ten sposób budynek dzieli się na: część dzienną, techniczną, sypialną, i gościnną.
Zobacz film

oj0kNbvfbhEDyGcrtxJ9wGuT6E83qzFAWd8wxgxUsFy4oM8NK9zIeS5JI7kh_ultra-archi-biuro-garaz.jpg

Biuro garaż
ażde pomieszczenie biura otwiera się na halę garażową, ze stanowiskami parkingowymi dla ulubionych modeli. Nie jest to tylko garaż z eksponatami do oglądania, ale też rodzaj warsztatu, z podnośnikiem, z szafkami na narzędzia i części, z systemem odprowadzania spalin itd. Gdy zrodził się ten pomysł, estetyka stała się oczywista, budynek ma wyglądać jak przestrzeni techniczna, garażowa, czy parkingowa. Grafika wnętrza rozlała się na frontową elewacje obiektu. Żółto grafitowe skośne pasy, porządkują elewację , i zapowiadają to co ma zdarzyć się wewnątrz. Na zewnątrz budynek zyskała dodatkowo żelbetowy daszek, który spina wszystkie wejścia do budynku, i pozwala przemieszczać się pomiędzy częściami obiektu w komfortowy sposób, nawet w czasie deszczu. W połowie przechodzi on w kwietnik z ławką.
Zobacz film

AqPp5FTWdQ9ps8OEf9NJLSiXhKzkLc4VIRUXomd08OP35gFcs0TnSiHweqOe_ultra-archi-malta.jpg

Kawiarnia nad jeziorem maltańskim
Malta to wielka pętla, ruch. Teren, na którym zaprojektowaliśmy kawiarnię to wąski pas ziemi pomiędzy kępą drzew a jeziorem o topografii siodła, przez który biegnie jedna ze ścieżek oplatających jezioro. Pracując nad projektem cały czas mieliśmy w głowie porzekadło ,,starych drzew się nie przesadza’’ czyli chcieliśmy tak zaprojektować obiekt, aby nie trzeba było zlikwidować wyżej wspomnianej ścieżki (choć program funkcjonalny wypełniał praktycznie całą działkę). Tak powstała ten budynek – most, pod którym schowana jest kawiarnia. Nazywamy go zielonym mostem, ponieważ jego nawierzchnie stanowi trawa.
Zobacz film

Opisy: ultra-architects.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Fasada Roku 2019 - wyniki konkursu architektonicznego
Fasada Roku 2019 - wyniki konkursu architektonicznego

W tym roku do konkursu architektonicznego Fasada Roku zakwalifikowało się aż 226 obiektów. Przypomni ...

Niezwykła realizacja domu
Niezwykła realizacja domu

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego opracowało biuro Fran Silvestre Arquitectos. Budy ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera