Literaci w garażu - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Literaci w garażu

 

Czas czytania: ~2 min


Kolegium Tłumaczy Instytutu Książki w Krakowie

 

go8FLt1sHpTXp6n5XwAlBH5OQDP4XOsdGpBjWr3M6fjzgU4caAFtl3pX7BeT_kolegium-tlumaczy.jpg

Kolegium Tłumaczy Instytutu Książki w Krakowie ma powstać w wyniku przebudowy istniejącego zespołu budynków gospodarczo-garażowo-technicznych. To projekt ich adaptacji do nowych funkcji był przedmiotem konkursu, zorganizowanego przez Instytut Książki.

UGKd9AKCt3eKAZROM4ergHCrBZh69Ga5WzOC4T8rLLr27yxsXQoXP7ZOdDIH_kolegium-tlumaczy-projekt-1.jpg

Najlepszą ze zgłoszonych propozycji okazała się być wizja pracowni AE Fusion Studio z Krakowa. Według jury to ci architekci najlepiej opracowali zagospodarowanie dawnych obiektów gospodarczych na wygodny budynek, mieszczący część konferencyjną, archiwum do magazynowania książek, część mieszkalno-klubową z pięcioma apartamentami dla tłumaczy przyjezdnych oraz garaż z zapleczem technicznym. Razem ze znajdującym się obok budynkiem biurowym Instytutu Książki nowy obiekt ma utworzyć tzw. Park Poetów – dwa budynki wraz z otaczającym je terenem (także mającym być na nowo zagospodarowanym) mają utworzyć „literacki” zakątek, wkomponowany w historyczną, objętą opieką konserwatora zabytków urbanistyczną tkankę miasta.

oeK9GcfTZMwezLoGepc6T53GJTt9MrMfNwTfNVDRuzAV6LlxntBV7EZGYYTQ_kolegium-tlumaczy-projekt-2.jpg

Architekci z pracowni AE Fusion Studio zaprojektowali formy, nawiązujące zarówno do biegnącego wzdłuż granicy działki budynku garaży dla samochodów zaplecza technicznego rozgłośni Polskiego Radia w Krakowie. Projektanci zdecydowali się zachować główne struktury istniejących budowli, wprowadzając jednocześnie w ich obręb nowe materiały. Architekci zaproponowali – jak to sami opisali: „wykorzystanie istniejącej formy architektonicznej budynku garażowego, którego specyficznie ukształtowana ściana frontowa- stanowisk postojowych ustawionych pod kątem przywołuje skojarzenie z ustawionym na półce księgozbiorem, jako motywu przewodniego nowego układu kompozycyjnego całości obiektu”.

bbwp03dsjIdiMeYYmOymO6gW526bOKD7OE9YCFmBGj37fK48xUHa2cidigQH_kolegium-tlumaczy-projekt-wnetrza.jpg

Jasne elewacje chcą poprzetykać akcentami o intensywnie rdzawym kolorze tak, aby nasuwały skojarzenia z grzbietami równo na półce ustawionych książek. „Oprócz nawiązania merytorycznego odpowiadającego tematyce budynku forma elewacji tworzy rytm i ciekawą grę światła i cienia poprzez zmieniający się zig-zag” – wyjaśniają projektanci. Na elewacjach mają pojawić się zróżnicowane materiały: szkło, aluminium , stal kortenowska.

G7kHUc9bjU5hlofPGEZl0KJJkRshru36eTEZKDn1G6sBrY5QmxRY5UOcavKP_kolegium-tlumaczy-projekt-wnetrza-3.jpg

Wnętrza architekci postanowili zaplanować jako maksymalnie elastyczne. Wzięli pod uwagę: „możliwości zmniejszania i zwiększania strefy konferencyjnej w zależności od planowanych eventów, zróżnicowanej wielkości apartamentów jedno i dwupoziomowych w zależności od preferencji gości, możliwość rozbudowy z uwzględnieniem rezerwy magazynowej pod powiększający się systematycznie księgozbiór Instytutu, zakładający perspektywę co najmniej kilkunastoletnią oraz przemieszanie styli nowoczesnych i klasycznych dla stworzenia różnorodnego klimatu poszczególnych funkcji”.

Kolegium Tłumaczy Instytutu Książki w Krakowie
Lokalizacja: ul. Zygmunta Wróblewskiego 6 , Kraków
Inwestor: Instytut Książki w Krakowie
Projektanci: AE Fusion Studio: Alicja Kiszczuk, Dirk Pfeifer, Piotr Kropaczek, Andrzej Lubicz-Lisowski, Tomasz Zapała – I nagroda w konkursie architektonicznym
Projekt: 2014
Powierzchnia: 800m2; park 500 m²
Źródło ilustracji: aefusion.com, bip.instytutksiazki.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Przebudowa hotelu Ibis w Tomaszowie Lubelskim wg Mateusza Tańskiego
Przebudowa hotelu Ibis w Tomaszowie Lubelskim wg Mateusza Tańskiego

Pracownia Mateusz Tański & Associates (MTA Architekci) podjęła się niełatwego zadania przebudowy i r ...

Dworzec kolejowy w Paryżu od Kengo Kumy
Dworzec kolejowy w Paryżu od Kengo Kumy

Kengo Kuma swój projekt architektoniczny stacji metra i dworca kolejowego Saint-Denis Pleyel w Pary ...

Biurowiec firmy EXG w Częstochowie od OVO Grąbczewscy
Biurowiec firmy EXG w Częstochowie od OVO Grąbczewscy

Działająca w branży finansowej firma EXG zdecydowała się swoją siedzibę wznieść nie wśród innych biu ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera