Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Drugie życie kopalni

 

Czas czytania: ~4 min


Stara Kopalnia Centrum Nauki i Sztuki

 

HkZdcSoGsJmykPN8rd6BQcTJo4OETy1DoR0z4tVzrLGaFabSxeXg6FjWfJAz_nizio-kopalnia01.jpg

Powstawanie centrum naukowo-artystycznego na terenie dawnej kopalni Julia w Wałbrzychu ma już swoją wieloletnią historię. Idea nadania nieużywanemu od 1996 roku terenowi poprzemysłowemu nowych funkcji narodziła się w 1999 roku, trzynaście lat później powstał plan zagospodarowania tego terenu, który teraz ma szansę na realizację. Rewitalizacja kopalni – to inwestycja gminna. Jej początki opisuje nawet Wikipedia: „ Rada Miasta Wałbrzycha 26 sierpnia 1999 r. podjęła uchwałę o utworzeniu oddziału wałbrzyskiego muzeum (przez zmianę statutu). 31 grudnia tego samego roku Zarząd Miasta Wałbrzycha przekazał nieodpłatnie Muzeum teren Zakładu Górniczego "Julia" przy ul. Wysockiego w celu zorganizowania na nim Oddziału Muzeum Przemysłu i Techniki. 6 kwietnia 2001 r. Wojewoda Dolnośląski przekazał nieodpłatnie Gminie Wałbrzych prawo własności Kopalni Węgla "Julia" (grunty i budynki z wyposażeniem) w celu prowadzenia Muzeum Przemysłu i Techniki. 17 września 2004 r. Wojewódzki Urząd Ochrony Zabytków we Wrocławiu wpisał do rejestru zabytków województwa dolnośląskiego zespół 14 obiektów kopalni”.

6bEmne8dZkEnrNEyOYGcRTAzW9zja3P9DLyFgqVLvkhVHaW3v27itopXhrSk_nizio-kopalnia02.jpg

W listopadzie 2014 roku ma być gotowy projekt budowlany robót, które mają być przeprowadzone na terenie kopalni; teraz światło dzienne ujrzał szczegółowy plan zagospodarowania.

Stara Kopalnia – Centrum Nauki i Sztuki to multidyscyplinarna placówka, której celem jest ożywienie kulturalnego i społecznego życia Wałbrzycha oraz regionu Dolnego Śląska. To ponad 4 hektary powierzchni i 16 pokopalnianych budynków, które zyskują nowatorski kształt, przeznaczenie i funkcje. Kompleks realizowany jest w oparciu o projekt funkcjonalno-użytkowy przygotowany przez studio Mirosława Nizio.

uOmJCluBf6HgZi2GugBThLLr24Y7LySIPuuobx9IhVFu7aRgHHVaYjKd1jUI_nizio-kopalnia03.jpg

‘Kompleks pomieści zarówno niekomercyjne obiekty o charakterze muzealnym, przestrzenie dla stałych i czasowych ekspozycji, sale edukacyjne, kinowe, koncertowe i warsztatowe, jak również budynki, gdzie prowadzona będzie działalność komercyjna” – mówi Mirosław Brożek, dyrektor Starej Kopalni. Obok Centrum Ceramiki, Muzeum Przyszłości, czyli unikatowej w skali kraju instalacji muzealnej, która zaprosi zwiedzających do rozważań nad wspólną odpowiedzialnością za przyszłość naszych społeczeństw, a także Muzeum Węgla i Górnictwa oraz Muzeum Geologii, ulokowana będzie tu także restauracja stylizowana na dawną kantynę w stylu górniczym.

VBoDsVI6UDnPsQJt7pmBPg2KwCtd1kYf9RR17dDrpTBcEKQtjYPxr6EAkYvH_nizio-kopalnia04.jpg

Mirosław Nizio, autor m.in. Świętokrzyskiego Sztetla, projektów ekspozycji w Muzeum Powstania Warszawskiego czy Muzeum Historii Żydów Polskich opracował wizję zamienienia terenu pełnego zabytkowych obiektów poprzemysłowych w nowoczesną placówkę naukowo-kulturalną. Jak zawsze przy tego typu przedsięwzięciach w projekcie wciąż zachodzą zamiany – architekt na bieżąco dostosowuje swoją wizję do wymogów inwestora oraz późniejszych użytkowników.

wb9uPysy2Rv9IWgWTWZwv01j4TpUE24MVekICZbUPyuLq9POHpsr3MJiHzqo_nizio-kopalnia05.jpg

Niektóre elementy projektu tak opisuje sam autor: „Przeobrażeniu uległa koncepcja charakterystycznej pochylni, która prowadzi zwiedzających na teren kompleksu. Docelowy projekt formą nawiązuje do wyglądu „chodnika”, czyli podziemnego kopalnianego korytarza. Ażurowa konstrukcja z jednej strony stanowi efektowny element architektoniczny, z drugiej jest wyrazistym nawiązaniem do górniczej spuścizny miejsca, ubranym w nowoczesny kształt. Z zewnętrznego „chodnika” zbudowanego z ocynkowanej stali, który stanowić będzie również przestrzeń do czasowych wystaw tematycznych, goście przejdą do dawnego budynku sztygarówki. Ten, nie będący zabytkiem i przeznaczony pierwotnie do rozbiórki, obiekt przejdzie prawdziwą metamorfozę. W całości pokryty zostanie wystającą znacznie ponad linię dachu budynku ażurową siatką wykonaną z cynkowo-tytanowej stali. W „Welcome Center” będzie można nie tylko kupić bilet wstępu na teren Starej Kopalni, ale też napić się kawy i zasięgnąć informacji o turystycznej ofercie Aglomeracji Wałbrzyskiej. Charakterystyczna ażurowa okładzina pojawi się także na ścianie budynku łaźni łańcuszkowej. Ściana ma stać się jednocześnie ekranem do wyświetlania filmów i wizualizacji ulokowanego na świeżym powietrzu placu-audytorium. Plac wypełniony będzie oryginalnymi, ruchomymi ławkami – wykonane z naturalnego olejowanego dębu zostaną osadzone na kołach wagoników do przewożenia węgla”.

pJd9thDATc10L9EZW6xOO1SBPcvof8fJ5aZciz1wzLjU9Z5aOxJXz7GfJm4H_nizio-kopalnia06.jpg

Stara Kopalnia dostarczy przyjemności nie tylko koneserom sztuki i nauki – ma oferować również możliwości rekreacji dla całych rodzin. Na terenie dawnej hałdy powstaną tereny zielone z atrakcjami dla starszych i młodszych. Zostanie tu założony park rozrywki z urządzeniami dla najmniejszych dzieci, ścianą wspinaczkową, huśtawkami, tunelami i labiryntami, zjeżdżalnie, drabinki. Wiele z nich pełnić będzie przy okazji rozmaite funkcje edukacyjne. Wszystkie zostaną wykonane z bezpiecznych i naturalnych (ekologicznych0 materiałów.

D0ng4jve99TPSLgN3o4AGsQ8CwT1Ecza2qMuzCVzbNhzr7Qw2Mp9OrFmS92M_nizio-kopalnia07.jpg

Stara Kopalnia – Centrum Nauki i Sztuki
Lokalizacja: Wałbrzych, ul. Wysockiego 28
Inwestor: Gmina Wałbrzych
Projektant: Mirosław Nizio, Nizio Design International
Projekt: 2008
Ilustracje: Nizio International Design

Zobacz także Muzeum w chacie i Kamienne miejsce pamięci


Podepnij swój artykuł

tagi

Prezent od architekta
Prezent od architekta

Architekci nie projektują tylko budynków. Czy to dla odmiany i rozrywki, czy namówieni przez różne f ...

Projekt przedszkola z cegły
Projekt przedszkola z cegły

Wśród realizacji architektonicznych nominowanych w konkursie Brick Award znalazły się obiekty o bard ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera