Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Pawilon bez energii

 

Czas czytania: ~2 min


Energooszczędny pawilon wystawowy

 

GMGlnKRccvE1KDQyVvCDdEQla40ASYKMTpYx81wuCXznZQQ7g4syRm43M1E2_ruukki-i-nagroda-anna-szustak.jpg

I miejsce

W lutym 2014 rozstrzygnięto studencki konkurs architektoniczny na projekt energooszczędnego pawilonu wystawowego, ogłoszony w 2013 roku przez firmę Ruukki i Politechnikę Warszawską.

Zadaniem uczestników konkursu było – wykorzystując produkty firmy Ruukki – opracowanie projektu estetycznego i energooszczędnego pawilonu wystawowego. Jak można przeczytać w opisie przedsięwzięcia: „Sąd konkursowy, w którego składzie znaleźli się eksperci z Wydziału Architektury Politechniki Warszawskiej i firmy Ruukki, brało pod uwagę innowacyjność przyjętych rozwiązań, walory estetyczne i poprawność zastosowania energooszczędnych materiałów”.

„Polska ma sporo do nadrobienia, jeśli chodzi o ‘energooszczędną świadomość’, jak i stosowanie rozwiązań energooszczędnych. Jednak młodzi ludzie pozytywnie zaskoczyli jury dobrą znajomością różnych rozwiązań mających wpływ na efektywność energetyczną”, mówił Adam Myśliwiec, kierownik ds. badań i rozwoju z Ruukki.

I nagrodę otrzymała Anna Szustak za dynamicznie ukształtowaną bryłę pawilonu, którego siłę wyrazu poza sylwetką stanowi użyty materiał – płyty ze stali cor-ten. Rozczłonkowana bryła – to lekko pochylony prostopadłościan, dzięki temu nachyleniu południowa ściana budynku jest w optymalny sposób skierowana ku słońcu – a więc wykorzystuje maksymalnie jego naturalną energię. Poza tym jury doceniło w projekcie m.in. „interesujące rozwiązania elewacyjne - propozycja „patchwork” z płyt Cor-tenowych o różnej wielkości oraz w różnym stopniu odsuniętych od osi konstrukcyjnej ściany. Dzięki temu na każdą płytę wpływają trochę inne czynniki – niektóre płyty są bardziej wystawione na słońce, drugie bardziej zacienione, jedne przewiewane, inne nie, niektóre bezpośrednio narażone na deszcz, a inne osłonięte. W ten sposób każda płyta zestarzeje się w nieco inny sposób tworząc ciekawy efekt i opowiadając pewną historię”.

MszcSyVCV24bzjJ3CMsINSEdcvue9YeoWgYoskjy6s4jpBYTrZTl8IuKPMC1_ruukki-ii-nagroda-jaroslaw-malicki.jpg

II miejsce

Drugie miejsce w konkursie zajął projekt, nadesłany przez Jarosława Malickiego. Jak można przeczytać w uzasadnieniu sądu konkursowego: „Praca nagrodzona za konsekwentne zastosowanie energooszczędnych rozwiązań budowlanych i tych elementów architektonicznej aranżacji, które eksponują czynnik ekologiczny”. Proste, geometryczne bryły pawilonu autor uzupełnił m.in. zielenią, porastającą elewacje.

rYCNvk0dJyXF8CVRmoW9XPUne2OD2dcsj0CfK5q6swOQStz8GCqh6MmI0CTy_ruukki-iii-nagroda-kacper-zakrzewski.jpg

III miejsce

III nagroda powędrowała do duetu: Kacper Zakrzewski, Weronika Kowa. Ten projekt – jak wyjaśniło jury – „został wyróżniony za interesujące i niekonwencjonalne wykorzystanie produktów firmy Ruukki przy jednoczesnym uzyskaniu lekkiej i prostej w detalu formy architektonicznej”. I ten pawilon autorzy rozbili na mniejsze bryły, nadając obiektowi kształt pozwalający na lepsze wpisanie w miejską tkankę.

Źródło informacji: ruukki.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Prezent od architekta
Prezent od architekta

Architekci nie projektują tylko budynków. Czy to dla odmiany i rozrywki, czy namówieni przez różne f ...

Projekt przedszkola z cegły
Projekt przedszkola z cegły

Wśród realizacji architektonicznych nominowanych w konkursie Brick Award znalazły się obiekty o bard ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera