Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Modernizm dla młodzieży

 

Czas czytania: ~4 min


Gimnazjum im. Jana Kochanowskiego

 

w99ySapYJbOn0Rlwv3IO3qd3QRrCdXpIbpgYyhfVNffx0Zk2bTf3LVFxQP0Z_gimnazjum-dopiewo05.jpg

Opracowując projekt architektoniczny dość dużego, bo liczącego 400m2 powierzchni użytkowej gmachu architekci poznali najpierw jego okolicę i jej charakter. Gimnazjum miało powstać w nowej części miejscowości, wśród współczesnej zabudowy, sięgającej maksymalnie 10 metrów wysokości i odznaczającej się modnymi obecnie formami modernistycznymi.

Aby nie wprowadzać formalnego chaosu projektanci sięgnęli po podobne formy, szczególnie że te akurat wyjątkowo dobrze sprawdzają się w przypadku obiektów szklanych, w których funkcjonalność, dostęp światła i czytelność rozwiązań przestrzennych są wyjątkowo ważne. Nie mniej ważne było wkomponowanie w teren działki urządzeń towarzyszących budynkowi szkoły: boiska z bieżniami, dziedzińca czy hali sportowej. „Prostokątną niemal działkę zagospodarowano w taki sposób, aby budynek szkoły maksymalnie przybliżyć do ulic Łąkowej i Sokołów, dzięki czemu uzyskano odpowiednią przestrzeń na dziedziniec, boiska sportowe i bieżnię lekkoatletyczną ze skocznią do skoku w dal. W ten sposób zachowano też właściwą odległość trzykondygnacyjnego budynku gimnazjum od dwupiętrowej, tradycyjnej zabudowy mieszkaniowej występującej na północno-zachodniej granicy działki” – piszą projektanci.

2uRd558h2rGvGdxFJhnJjP1UdD2C78mHS9ylgOHWQ5mcyOfsuxZUY1TNJo6f_gimnazjum-dopiewo04.jpg

Budynek szkoły ma trzy kondygnacje – jest więc nieco wyższy niż sąsiadująca z nim zabudowa. Ale – co silnie podkreślają architekci – „jego z góry założona prostota oraz podporządkowanie się liniom zabudowy oraz przeważającym formom dachów płaskich sprawiły, że dominacja jest pełna harmonii i porządku wobec występujących tu przestrzennych zasad”.

Budynek szkoły ma formę leżącego prostopadłościanu, przebitego poziomymi pasami okien, zwieńczonego płaskim dachem i pozbawionego detali czy ozdób. „Architektura budynku bezpośrednio zainspirowana jest czystym modernizmem. Prostota układu, surowość prostopadłościennych brył, dominująca biel, szerokie pasy okienne, kompozycja czy wreszcie oszczędny detal mogą przywołać słuszne skojarzenia z architekturą Miesa Van der Rohe czy Le Corbusiera, choć oczywiście z pełnym zachowaniem proporcji wobec niedoścignionych Mistrzów” – można przeczytać w opisie gmachu. Projektanci nie zapomnieli jednak o tym, dla jakich odbiorców projektują i na gładkie elewacje budynku wprowadzili elementy „ocieplające”, czyli panele z drewnianej boazerii. Od ulicy drewniane płaszczyzny wypełniają niektóre pola pomiędzy oknami, od strony boiska są większe, zajmują całe fragmenty ścian. „Pojawiające się drewno wprowadza właściwą równowagę pomiędzy techniczną czystością bieli a naturalnością i swobodą, co pozwala odczytywać architekturę budynku gimnazjum jako grę, czy też starcie, porządku i wolności” – uzasadniają tę formę architekci, sugerując symbolikę, związaną z trudnym etapem dojrzewania, jaki przypada w udziale większości gimnazjalistów.

rTy6gCZDHyJ00RFRqoOMbm5YBWPJMDU60U1dESTIlGNO5MN4xvlDBNIjSjMn_gimnazjum-dopiewo03.jpg

Gmach gimnazjum założono na planie litery „U” – ma trzy skrzydła, z których jedno stanowi hala sportowa, dwa pozostałe – część dydaktyczną. Bryłę udało się posadowić tak, aby sale lekcyjne miały okna od najlepiej nasłonecznionej strony południowo-zachodniej; aby uniknąć przegrzania, okna wyposażono w zewnętrzne żaluzje. Jak już zostało to wspomniane, budynek otrzymał klarowny układ przestrzeni z biegnącymi wzdłuż skrzydeł korytarzami, rytmicznym układem klas, łatwym połączeniem z halą sportową.

poYWWVSJbzbrAEAM7nqAivaRxOcdXiSQnQOpUBjgiKWlIQBT2C1szawijw4B_gimnazjum-dopiewo02.jpg

„Poza dobrą orientacją zadbano o odpowiednią akustykę, zarówno w samych klasach, jak i ciągach komunikacyjnych. Te ostatnie, używane przez uczniów jako przestrzeń typowo rekreacyjna, są pomyślane jako salon, stąd architektura wnętrz przewiduje właściwe materiały wykończeniowe, kolor i wyposażenie (krzesła, sofy, pulpity). Korytarz jest więc miejscem, gdzie między lekcjami można oczywiście “pobiegać”, ale i odpocząć, czy popatrzeć przez duże przeszklenia na zielony dziedziniec” – podkreślają walory projektu jego autorzy.

u6vthOVN7kFtIqiHMUQ3WaTy0QO65btSBhIND011vXpsZ8XXlayVddofAeFF_gimnazjum-dopiewo01.jpg

„Młodzieżowym” akcentem, wprowadzonym do projektu przez architektów jest duży mural, ulokowany na południowo-zachodniej ścianie budynku. Został on poświęcony patronowi szkoły Janowi Kochanowskiemu.

Gimnazjum im. Jana Kochanowskiego
Lokalizacja: Dopiewo, ul. Łąkowa
Inwestor: Gmina Dopiewo
Projektanci: konsorcjum firm Demiurg i Front Architects
Powierzchnia użytkowa: 5.001,91 m2
Kubatura: 31.008,02 m3
Projekt: 2013
Rozpoczęcie realizacji: 2014
Źródło ilustracji: frontarchitects.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Projekt przedszkola z cegły
Projekt przedszkola z cegły

Wśród realizacji architektonicznych nominowanych w konkursie Brick Award znalazły się obiekty o bard ...

Dom Kurtyna
Dom Kurtyna

Dom Kurtyna stanął na Mazowszu, niedaleko Warszawy. Powstał dla rodziny interesującej się sztuką, kt ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera