Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Łazienka przy bulwarze

 

Czas czytania: ~7 min


Konkurs projekt łaienki

 

DUUokttxAEc3NeBG68sj471ddEMJQt7oNYaQDEkxLwCpMPGUYdlpHVIOcBva_kolo-grand-prix.jpg

Fot. Grand Prix Grzegorz Ostrowski i Karol Sabalczyk z Zabrza

Organizowany przez firmę Sanitec Koło konkurs na projekt łazienki cieszy się duża popularnością. Architekci chętnie projektują kolejne łazienki, które co roku konkursowy regulamin lokuje w innych miejscach, co roku projektowane obiekty muszą spełniać nieco inne zadania. „Projekt Łazienki 2014” został zorganizowany wspólnie z władzami Gdyni: uczestnicy konkursu mieli opracować projekt koncepcyjny toalety publicznej w Gdyni przy Bulwarze Nadmorskim im. Feliksa Nowowiejskiego – jednego z głównych szlaków spacerowych miasta. Dynamicznie rozwijające się miasto o wyrazistej architekturze oraz prestiżowa lokalizacja podziałały inspirująco – na konkurs nadesłano 240 propozycji. Jak podsumowują organizatorzy: „Wśród nich były koncepcje reprezentujące różne nurty architektoniczne - od nowoczesnych, przeszkolonych pawilonów poprzez obiekty nawiązujące do gdyńskiego modernizmu czy jednostek pływających. W wielu projektach przewidziano także miejsce do krótkiego odpoczynku i stojaki rowerowe. Zgodnie z wymaganiami organizatorów w projektach znalazły się łazienki dla osób niepełnosprawnych, część dla pań oraz panów, a także miejsce dla osób z niemowlętami wymagającymi opieki”.

W tym roku jury obradowało w składzie: prof. Ewa Kuryłowicz (Wydział Architektury PW, APA Kuryłowicz & Associates), Paulina Kisiel (Centrum Designu Gdynia), Janusz Kaniewski (Kaniewski Design), Zbigniew Reszka (ARCH – DECO, Gdynia), Przemysław Powalacz (Prezes Zarządu Sanitec KOŁO).

w0kjoIr3uppQBrcweJgHmFc6yb83lmz7hIayrIgjDCas63gHkoMr7RqInETr_kolo-grand-prix-2.jpg

Fot. Grand Prix Grzegorz Ostrowski i Karol Sabalczyk z Zabrza

Najwyższe uznanie jury, a co za tym idzie Grand Prix w konkursie otrzymał projekt Grzegorza Ostrowskiego i Karola Sabalczyka z Zabrza, którzy „zaprojektowali budynek, który od strony bulwaru ma zadaszoną strefę z drewnianą ławką o różnej głębokości będącej leżakiem/siedziskiem lub stojakiem na rowery. Przewidzieli także odzysk wody deszczowej z dachu, która może być wykorzystana do spłukiwania toalet”. Nagrodę przyznano za: „bardzo dobre wkomponowanie obiektu w istniejące otoczenie, prostą modernistyczną bryłę, tak charakterystyczną dla Gdyni, pomysł z wypełnieniem profilami drewnianymi siedziska w głównej elewacji od strony morza bardzo rzeźbiarski i funkcjonalny, szczególnie trafny na tle ściany lasu, prawidłowo i funkcjonalnie zaprojektowane toalety, wprowadzenie dużej ilości naturalnego światła do wnętrza od strony lasu jest zabiegiem bardzo przemyślanym i ekonomicznym. Praca, która uzyskała Grand Prix w opinii jurorów spełnia kryteria konkursowe i po wykonaniu kolejnych faz projektowych będzie nadawała się do realizacji. Obiekt, który powstanie w tym miejscu niewątpliwie wzbogaci i uatrakcyjni swoją formą Bulwar Nadmorski w Gdyni”.

taLNkTFG9BDHnIB9hwHIK4k6voww2q8mb6Xj8k7nExZbnZkcv3Sd9QCpVAqR_kolo-i-stopnia-radost-gawrylkiewiczkarolina.jpg

Fot. Wyróżnienie I stopnia Radostaw Gawryłkiewicz i Karolina Kryger

Wyróżnienie I stopnia przyznano autorom z Gdańska, Radostowi Gawryłkiewiczowi i Karolinie Kryger. W tym przypadku jury zauważyło: „Istotą koncepcji projektu jest ekologiczny charakter obiektu. Znajduje on swój wymiar funkcjonalny w idei wykorzystania wody deszczowej do obsługi toalet i pisuarów, a także w zastosowaniu ekologicznej armatury (miski WC przystosowane do spłukiwania 4/2 litra).

W strefie estetyki, ekologiczność obiektu kreowana jest przez instalację zielonej ściany, stanowiący dominujący element frontowej elewacji. Ściana ta stanowić może także filtr zatrzymujący zanieczyszczenia z sączącej się przez nią wody. Dominujący motyw zieleni oraz stonowana kolorystyka żelbetowej ramy konstrukcyjnej decydują o dobrym wkomponowaniu obiektu w krajobraz Kępy Redłowskiej.

RtSZyl5VO8ZFZk52yJgPn5e7Pt63NbghVlD0weXpct7dHyXjwyPAczxRgKT4_kolo-i-stopnia-radost-gawrylkiewiczk-1.jpg

Fot. Wyróżnienie I stopnia Radostaw Gawryłkiewicz i Karolina Kryger

Wnętrze toalety eleganckie, stonowane, zaprojektowane z dbałością o niezbędną przestrzeń oraz funkcje (np. obszerne powierzchnie odkładane przy umywalkach). Ze względu na ograniczony rozmiar otworów okiennych do rozważenia pozostaje „rozjaśnienie” kolorystyki wnętrz.

Niebanalna piktografia sanitariów dowodzi, że w tak na pozór trywialnej symbolice wciąż można pokusić się o odrobinę kreatywności”.

9VdFakvbnQn6w1PGUSKNYEMGviQ5CMNrVzIBrkayJNEN5MR5anA7oi0kWBKC_kolo-ii-stopnia-bartosz-jaskulski-agata-kali.jpg

Fot. Wyróżnienie II stopnia Bartosz Jaskulski i Agata Kalisz z Wielunia

Wyróżnienie II stopnia otrzymali Bartosz Jaskulski i Agata Kalisz z Wielunia. Jak opisało ten projekt jury: „Wyróżnienie drugiego stopnia przyznano za walory architektoniczne propozycji i autorską próbę wpisania w kontekst otoczenia. Prosty pawilon toalety z obiecanym zbiornikiem wody deszczowej na dachu połączony jest z wielokrzywiznowym zadaszeniem podpartym drewnianymi (brzozowymi) słupami z parawanowym uzupełnieniem.

HDOTjW5bKPj4K2niAuzyN81HvNDG2aPWMJg9LBnUVjOoQvPLfe2RIo2ZBc8M_kolo-ii-stopnia-bartosz-jaskulski-agata-kali1.jpg

Fot. Wyróżnienie II stopnia Bartosz Jaskulski i Agata Kalisz z Wielunia

Uzyskany podcień zaproponowano dla celów ulokowania tam stojaków rowerowych, można by uzupełnić go o siedziska rekreacyjno – wypoczynkowe, co przedstawiona koncepcja umożliwia. Geometria zadaszenia przechodzącego w ściany, wytwarza potrzebę intymności przy wchodzeniu do części sanitarno – toaletowych.

Zaproponowane wnętrza są rozwiązane zbyt schematycznie”.

yCsaC6bhQ6b11CnRisLSNLwJLlo4FmPBwiLb5Q6PO9q7qPWyMVyjPApn8iBI_kolo-iii-stopnia-marcin-gierbien.jpg

Fot. Wyróżnienie równorzędne III stopnia Marcin Gierbienisow i Jarosław Gawliczekow z Krakowa

Wyróżnienie równorzędne III stopnia przyznano Marcinowi Gierbienisowi i Jarosławowi Gawliczekowi z Krakowa. Jury zauważyło: „Praca wyróżniająca się lekkością formy. Wyraźnie widoczna idea przenikania wewnętrznej, podstawowej funkcji uzupełniającej częścią ogrodową oraz delikatna ażurowość elewacji doskonale wpisuje obiekt w pobliską Kępę Redłowską. Transparentne, orientalne wnętrze zapewniające niezbędną intymność, niezwykle urokliwie oddając nadmorski charakter Gdyni.

OtrOE1kD0mVGjskQVjlbq7MUI7reJ8uPst08e1yfCbiiuo1bBtHA6lImrZOL_kolo-iii-stopnia-marcin-gierbien1.jpg

Fot. Wyróżnienie równorzędne III stopnia Marcin Gierbienisow i Jarosław Gawliczekow z Krakowa

Dodatkowa funkcja ogrodowa wydaje się jednak zbędna przy tak bliskim sąsiedztwie morza, które definitywnie dominuje nad otoczeniem”.

UwAUo0uQExXARlv2mqHqLFY1oPpwy37Xra90HAWQwkwfPVUmPvjYxp0sfUet_kolo-iii-stopnia-maciej-ciepluch.jpg

Fot. Wyróżnienie równorzędne III stopnia Maciej Cieplucha z Łodzi

Wyróżnienie równorzędne III stopnia otrzymał także autor z Łodzi - Maciej Cieplucha. Jego pracę jurorzy scharakteryzowali następująco: „Wyróżnienie trzeciego stopnia przyznano za umiejętne połączenie plażowego charakteru proponowanej architektury z rekreacyjną atmosferą nadwodnej promenady ukazanej w szerszym kontekście miasta.

vNVtlRTtV9T8HaKXdlc1t080MnmUVm93g4gaAiytgZoIKrark4DqAjd3bUhP_kolo-iii-stopnia-maciej-ciepluch1.jpg

Fot. Wyróżnienie równorzędne III stopnia Maciej Cieplucha z Łodzi

Dwa lekkie pawilony proponowane w konstrukcji drewnianej umieszczone są na podeście połączonym z poziomem chodnika za pomocą pochylni. Całość przekryta jest daszkiem membranowym opartym na konstrukcji stalowej lakierowanej. Powierzchnia przekrytego podestu poza funkcjami komunikacyjnymi może pełnić również funkcję wypoczynkową (ławki) i służyć parkowaniu rowerów. Koncepcja jest nieco niespójna w rozwiązaniach detali/przekrojów, niektóre konieczne elementy (poręcze przy stromych pochylniach) zostały pominięte, przez co sprawia wrażenie niedopowiedzianej”.

Fot. Wyróżnienie równorzędne III stopnia Dominik Banaszak z Poznania

Kolejne wyróżnienie równorzędne III stopnia powędrowało do Poznania, otrzymał je Dominik Banaszak, którego projekt jury opisało: „Wyróżniona praca ujmuje delikatnym i eleganckim podejściem do intymnego tematu toalety. Czysta, techniczna bryła kojarzy się bardziej z nowoczesnym urządzeniem niż z budynkiem służącym zaspokajaniu przyziemnych potrzeb – staje się więc, jak smartfon czy tablet elementem wielkomiejskiego stylu życia. Bryła jest widoczna z daleka, dobrze komunikuje swą funkcję. Jednocześnie przemyślana forma trapezu wysmukla sylwetkę nie dominując krajobrazu.

Fot. Wyróżnienie równorzędne III stopnia Dominik Banaszak z Poznania


Niestety, wysublimowana estetyka rzutuje na funkcję – rzut budynku pokazuje zarówno zbyt ciasną kabinę dla niepełnosprawnych, jak i sporo niewykorzystanej zbędnej przestrzeni.

Ten trudny kompromis nie pozwolił projektowi uzyskać wyższej oceny, adekwatnej do niewątpliwych walorów estetycznych”.

Fot. Nagroda internautów

Fot. Nagroda internautów


Swoją nagrodę w konkursie „Projekt Łazienki 2014” przyznali też internauci, głosujący przez stronę konkurskolo.pl. Im najbardziej spodobał się projekt Mateusza Poksińskiego z Torunia.

Źródło informacji: konkurskolo.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Prezent od architekta
Prezent od architekta

Architekci nie projektują tylko budynków. Czy to dla odmiany i rozrywki, czy namówieni przez różne f ...

Projekt przedszkola z cegły
Projekt przedszkola z cegły

Wśród realizacji architektonicznych nominowanych w konkursie Brick Award znalazły się obiekty o bard ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera