Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Beton, szkło, stal

 

Czas czytania: ~4 min


Centrum Sportowo - Rehabilitacyjne Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

 

eNAxnQubTgtKyuBTocKgs4iWAAimtg5rssBIOKA8LLtSr9zz4j78M6wGxsz4_centrum-sportowe-wum04.jpg

Kompleks sportowy, który buduje Warszawski Uniwersytet Medyczny i który pod koniec tego roku ma zostać oddany do użytku – to nie tylko przestrzeń do pływania czy grania. Kompleks służyć będzie także celom dydaktycznym – nauki będą pobierali tu przyszli rehabilitanci czy fizjoterapeuci.

xCgG144tWY2xe2sC68FKSoebZtouW3buUOJwldRgPWDEfepZkLKCzBqQBAaU_centrum-sportowe-wum01.jpg

Centrum Sportowo – Rehabilitacyjne składać się będzie z trzech obiektów. Będą to: zespół dydaktyczny Propedeutyki Fizjoterapii (w jego skład wchodzą sala gimnastyczna i wielofunkcyjna, które dzięki ścianie przesuwnej będzie można łączyć); zespół hali sportowej i sal specjalistycznych wraz z zespołem dydaktycznym Studium Wychowania Fizycznego i zespołem administracyjnym oraz zespół basenu olimpijskiego z pomieszczeniami ratowników i trenerów, a także basenu szkoleniowego z saunami. Wszystkie budynki staną obok siebie, połączone pod ziemią parkingiem oraz pomieszczeniami technologicznymi uzdatniania wody, na ziemi zaś łącznikiem z kawiarnią.

YJfD6pIZ8U3cro103698xHHadyysCRZm6H2D0ipjGzC9Kzvp4RueXntKW64w_centrum-sportowe-wum02.jpg

Kompleks służyć ma nie tylko studentom WUM, ale też uczniom wszystkich stołecznych uczelni. Poza swoimi walorami funkcjonalnymi odznaczać się będzie rówież wyjątkowymi rozwiązaniami technicznymi.

DEQpLGJ8drXMmDyYJArpp0X4CMTW0yGhdp5nFIMlmHYbWCi6bL1SzOgO2ezL_centrum-sportowe-wum03.jpg

„To spektakularny budynek, unikalny w skali kraju” - mówi o obiekcie Wojciech Starczyński, wicekanclerz WUM ds. inwestycji. Aby gmach był ekologiczny i tani w utrzymaniu zastosowano tu wiele supernowoczesnych rozwiązań. Jak to wymieniono niedawno na łamach portalu naukawpolsce.pap.pl: „Będą m.in: elewacje pozwalające na czerpanie energii elektrycznej z atmosfery oraz baterie solarne kumulujące energię cieplną, dzięki którym można ogrzewać wodę w basenie. Basen olimpijski ma mieć podnoszone dno pozwalające na zmianę jego głębokości, a usytuowana nad basenem rozgrzewkowym dodatkowa trybuna będzie opuszczana w razie potrzeby, co pozwoli na zwiększenie liczby miejsc”. Nowoczesna, zmienna konstrukcja basenu ma ułatwić jego utrzymanie. Tak to opisują sami architekci: „Środki te mają na celu zwiększenie rentowności utrzymania obiektu, dzięki nim inwestor zyskuje możliwość użytkowanie obiektu nie tylko w celach treningów olimpijskich czy zawodów pływackich lecz również związanych z wszelkimi działaniami komercyjnymi, np. szkółka pływacka, zajęcia dla mam i niemowlaków, aqua aerobik, itp.”

LlcmpgBwN22RBw35K1ZDN7qi0pEqpjR0O4IJQv9MRezx20BmQ9VSf5wVQgPC_centrum-sportowe-wum05.jpg

Techniczną ciekawostką jest bez wątpienia ogromna (50x12,5 m) ściana hali sportowej. To betonowa kratownica osłonięta ogromną szybą. Z bliska da się dostrzec zatopione w tejże szybie „nitki” – to baterie słoneczne, produkujące energię, potrzebną m.in. do ogrzania wody w basenach. „Centrum Sportowo-Rehabilitacyjne Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego zostało wyposażone w instalacje solarne i panele fotowoltaiczne. Dzięki temu energia słoneczna będzie wykorzystana do podgrzewania wody technologicznej basenowej, a w wypadku braku odbioru tej energii układ solarny znajdzie zastosowanie przy wstępnym podgrzewie ciepłej wody. W okresie letnim z kolei instalacja solarna posłuży ogrzaniu wody do natrysków i na cele bytowe oraz podgrzaniu wody basenowej. Odzyskana z dachu woda deszczowa, niezdatna do spożycia, zasili miski ustępowe” – wyliczają projektanci.

oDFRHcfZXSxLkf0GCbjJVQtst4NEkdAw8bZxJoQ5MRRRpIX3yaU0amNsqBVC_centrum-sportowe-wum06.jpg

Inne elewacje budowli pokryła stal Corten: „Pionowe stalowe tafle typu Corten perforowane laserowo i przymocowane do ścian pełnią funkcje zacieniaczy pionowych i pozwalają uzyskać efekt sączenia światła przez liście drzew zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz” – tłumaczą architekci. Zachodnią elewację zamieniono natomiast w... ścianę wspinaczkową. Dzięki lekkiemu zadaszeniu będzie ona mogła być wykorzystywana także w czasie niepogody.

ws7RQuYwoYxsuAAcuhsYgvW8D0fjf2mKDSFTCd6QwpHnlAJlpcfFMTlHpptj_centrum-sportowe-wum07.jpg

Nie mniej istotnym elementem projektu jest zieleń. By otworzyć widok szpaler drzew, dzielący kompleks od ulicy południowe elewacje zostały przeszklone – dzięki temu będąc wewnątrz ma się kontakt wzrokowy z zielenią. W obiekcie pojawiają się też zielone ściany, odpowiednio dobraną roślinnością pokryto też wschodnią elewację. Na wszystkich dachach rosnąć będzie trawa.

F9cHKIxyM3xIksI45m6UVhL7U3HSac5JZHrVLfspYEs6d5Tb6eaZplLKANoc_centrum-sportowe-wum08.jpg

Cały kompleks wyposażony został w system elektronicznego sterowania oraz układ czujników, „nadzorujących” pracę wszystkich technicznych urządzeń. Dzięki temu będzie można szybko reagować np. na zmiany pogody i dostosowywać urządzenia do potrzeb i warunków.

jYT1QUnLDs1hpZUZKjPugvmPF56rxlBbvTvT7jSDYsLZEoIFl4QOXj2Bi2DP_centrum-sportowe-wum09.jpg

Architekci piszą przy okazji tego projektu: „Ciekawa bryła czy nowatorskie rozwiązania funkcjonalne to nie jedyne cechy, którymi powinien charakteryzować się dobry budynek. Nowoczesna architektura rządzi się tymi samymi prawami, co pozostałe gałęzie rynku i musi być modna. A modna jest niewątpliwie ekologia. Na szczęście szukanie oszczędności w utrzymaniu budynku i poszanowanie środowiska naturalnego idą z reguły w parze, o czym przekonało się już wielu inwestorów”. Przykładem tego ma być także Centrum Sportowo - Rehabilitacyjne Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, którego budowa powoli dobiega końca.

R7EWBD6rjESSSG020ndDEFPonojA2K1eqUb20IpHzJfmdXv7zvlFs3FEq6OA_centrum-sportowe-wum10.jpg

Centrum Sportowo - Rehabilitacyjne Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego
Lokalizacja: ul. Ks. Trojdena, Warszawa
Inwestor: Warszawski Uniwersytet Medyczny
Projektanci: Kontrapunkt V-Projekt Polska; współpraca AI Architects Cypr
Wykonawca: Ferrovial Agroman
Powierzchnia całkowita: 20000 m2
Kubatura: 130000 m3
Realizacja: 2012-2014
Koszt inwestycji: 110 mln zł
Źródło ilustracji: kvp.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera