Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Śląska plomba

 

Czas czytania: ~2 min


Nowa siedziba WRiTv Uniwersytetu Śląskiego

 

EJhVNgP4tC1333MQqhY2LXrv6slGX8oQy7HjgsQFCvuiJVFa1QUauir3Zncj_filmowka-katowice01.jpg

Nowa siedziba Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach – to dzieło pracowni: Grupa 5 Architekci z Warszawy, BAAS Architects z Barcelony. To ich wizja w 2011 roku zwyciężyła w konkursie architektonicznym. Podczas przygotowywania projektu budowlanego i wykonawczego do tych dwóch biur dołączyło trzecie - Małeccy Biuro Projektowe z Katowic.

Wj633o98P8NzPG2oZFWW9rB2FwbOSnEWoJx3FXgGiKU9q9jooU7OVugoQPng_filmowka-katowice02.jpg

Nowa siedziba WRiT US powstanie w centrum Katowic, przy ulicy św. Pawła, na działce, podarowanej uczelni przez władze miasta. Co ważne: inwestycja ma stanowić początek rewitalizacji tej zdegradowanej części centrum Katowic. W kwartale ulic Pawła – Wodna - Górnicza w przyszłości planowana jest 10-hektarowa dzielnica akademicka z halą sportową, akademikami i nową siedzibą Wydziału Filologicznego.

vi9wHb7B7tEM194ooVPvX5Tcgj4x8ar5nrw1g2w6fZXLqYESQvxKy39YzR6p_filmowka-katowice03.jpg

Realizacja budynku „filmówki” stanowić będzie dla wykonawcy niełatwe zadanie: gmach stanie bowiem na niewielkiej działce, ciasno otoczonej starymi kamienicami. Będzie stanowił plombę w dość gęstej zabudowie. Architekci postanowili w nową bryłę wkomponować stację trafo, stojącą na przeznaczonej pod nową zabudowę działce. W dwukondygnacyjnym obiekcie zlokalizowana zostanie wydziałowa biblioteka. Nowy gmach niejako „wchłonie” ceglany budynek.

rroKnw0aOFrbTIVxJ2eNPAGgpFamKZ6iJWWO9EzoidoCGAzNatsS09YksdaQ_filmowka-katowice04.jpg

Jak się łatwo domyślić, ważnym elementem tego projektu była chęć wkomponowania nowej bryły w zastany, historyczny kontekst. Architekci dokonali tego za pomocą kilku zabiegów. Po pierwsze zróżnicowali wielkość bryły: od ulicy jest ona większa, z tyłu mniejsza, bo mniejsze są sąsiednie obiekty. Od strony ulicy budynek będzie miał cztery kondygnacje. „Największa część programu funkcjonalnego projektu została skoncentrowana w kubaturze przy ulicy Pawła, dzięki czemu wewnętrzna jego część jest o wiele niższa i lepiej harmonizuje z istniejącą zabudową” – podkreślają członkowie pracowni Grupa 5.

aSfgJxC6Jx681x8LLztdSAOote3doiOLPrU1HQafBslBom7zNxbh7XXXCrFw_filmowka-katowice05.jpg

Budynek wyposażony zostanie także w zielony w dziedziniec - patio. Szklana fasada od strony ulicy zostanie ukryta za ażurową ścianą, wykonaną ze starych cegieł – takich samych, jak te, z których wybudowano istniejąca tu od dawna stację trafo. Dzięki temu – choć kształt bryły będzie nowoczesny – pozostanie ona formalnie skomunikowana z historycznym sąsiedztwem.

Ażurowa ściana ma także inne zalety. Jak to zauważają architekci z Grupy 5: „Ażurowa ściana z cegły stwarza abstrakcyjną i szczególną przestrzeń. Na górnych kondygnacjach ściana, filtrując światło dochodzące do wnętrza budynku, sprawia wrażenie przestrzeni odizolowanej, przestrzeni zdominowanej przez atmosferę ciszy i koncentracji”.

xtQmiauRbDfd5vD4F1FwtYDT9lE3wQNBgaNiuCSLKIXG35MMlE9sjMeg1GQV_filmowka-katowice06.jpg

Nowa siedziba WRiTv Uniwersytetu Śląskiego
Lokalizacja: ul. św. Pawła 3, Katowice
Inwestor: Uniwersytet Śląski
Projektanci: Grupa 5 Architekci, BAAS Architects, Małeccy Biuro Projektowe
Wykonawca: Mostostal Zabrze - Gliwickie Przedsiębiorstwo Budownictwa Przemysłowego
Projekt: 2011
Realizacja: 2014-2016
Powierzchnia użytkowa budynku: 5400 m2
Powierzchnia działki: 2258 m2
Koszt inwestycji: 33 mln zł
Źródło ilustracji: maleccy.com , grupa5.com.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Projekt przedszkola z cegły
Projekt przedszkola z cegły

Wśród realizacji architektonicznych nominowanych w konkursie Brick Award znalazły się obiekty o bard ...

Dom Kurtyna
Dom Kurtyna

Dom Kurtyna stanął na Mazowszu, niedaleko Warszawy. Powstał dla rodziny interesującej się sztuką, kt ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera