Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Jak lotka

 

Czas czytania: ~4 min


Centrum sportu

 

AxU5uH7fdXxkSJfkG8JUtni8j2rv5DbTtKc4rXsfvZPpQRXjtUrijgPMRN9Z_centrum-badmintona-w-daegu01.jpg

Dalseong Citizen’s Gymnasium, czyli hala sportowa, przeznaczona przede wszystkim do gry w badmintona ma powstać w górzystej okolicy koreańskiego miasta Daegu. „Naszym celem było wykreowanie budynku szczelnie otoczonego gęstą zielenią stanowiącą bufor akustyczny dla komunikacji drogowej, oraz stworzenie obiektu korespondującego z górzystym pejzażem Daegu oraz pobliskim centrum sportu” – pisze o projekcie jego autor, Bogusław Barnaś.

Tbf2PChR2ku7eRPB2VnZ34LDt3pYGG1uYJRvJzETZRh4gPNSwfd1OrZlrn5j_centrum-badmintona-w-daegu02.jpg
mxatWRWzLszttXJ06vA2x4mWMqPBFgEnf1fYZkPYoFG15UZw95ennaAXfXEy_centrum-badmintona-w-daegu03.jpg

O ile układ przestrzenny gmachu wyniknął z chęci zapewnienia użytkownikom maksimum komfortu, o tyle forma zewnętrzna obiektu pochodzi z dwóch inspiracji. Jedną stanowi tradycyjna architektura koreańska, drugą... kształt lotki do badmintona.

eYs2acu4L7PbfBA89H7I5WnGTsRQbA3TV0LSuSkJdRn6yFB1yR6cAN25Jnp0_centrum-badmintona-w-daegu04.jpg

Gmach posadowiono na betonowej bazie, chroniącej wnętrze prze hałasem otoczenia. Budynek przebija na wylot hol – a taki układ przestrzenny jest nawiązaniem do układu wnętrz tradycyjnych koreańskich budynków. Ukłon ku tradycji stanowi też lekki, miedziany dach, wieńczący budynek.

9xNeFQgPiDaSyOBLy0ISS1nkgoIU1ETa02BDm51xPszN0YgCmZAKqQ2wcxNL_centrum-badmintona-w-daegu05.jpg
cOvJUdaxUEyWfmw152WBqODb3ILLwHzdTzxSiy2YRoXQxAoV3zQK5Q68x3Hb_centrum-badmintona-w-daegu06.jpg

Nawiązanie do kształtu lotki tłumaczy sam architekt: „Lotka będąca nieodłącznym elementem gry w badmintona stała się inspiracją projektową dla struktury budynku. Trzon funkcjonalny obiektu stanowi masywna baza, podobnie jak w lotce trzon stanowi twarda główka lotki. Słupy podtrzymują lekki dach nadając mu właściwe miejsce, dynamikę i kierunek w przestrzeni, tak jak pióra lotki, które stabilizują ją pozwalając lecieć we właściwym kierunku. Analogia funkcjonalna i stylistyczna do lotki znajduje swoje odbicie w formie budynku bez względu na to czy znajdujemy się na zewnątrz czy podziwiamy widowisko odbywające się w sali głównej”.

Hw7bCf7TgLg65H2XLjKDVSYGQmxMwpi2Re8n3w2LnPmwUfxjctBdFxxb9szU_centrum-badmintona-w-daegu07.jpg

Sercem budynku jest zielony hol, który może być miejscem odpoczynku, spotkań, ale też widowisk czy ćwiczeń. Jest też kluczową przestrzenią w systemie komunikacji pomiędzy poszczególnymi przestrzeniami gmachu. „Przestrzeń holu integruje wszystkie istotne funkcje budynku - jak salę główną, strefę dzienną, którą za pomocą mobilnych przeszkleń można połączyć z przestrzenią holu, oraz przestrzeń tarasu zapewniając kontakt z naturą i miejsce relaksu” – tłumaczy architekt. Hol ma trzy kondygnacje i stanowi – jak mówi Bogusław Barnaś - „łącznik rozprowadzający ruch do sali głównej znajdującej się na południu i strefy daily w północnej części obiektu”. Przecinają go schody i kładki, po których mogą przemieszczać się użytkownicy budynku.

cZ0Rfpoc0kGBOqgKMmE459ePdvvIMfR03Vom50MUIcdJZq9YAN3k7ZUQuqAZ_centrum-badmintona-w-daegu10.jpg
09GRabVAnowJBFyP1j6TKuYRjjk7f9gvZrZQcFWydDQTf09igdAbNSfkJnVb_centrum-badmintona-w-daegu14.jpg

Gmach mieści aż 10 pełnowymiarowych kortów do badmintona. Ukośne, smukłe słupy, które dźwigają łamany dach ponad kortami łatwo mogą skojarzyć się z piórkami lotki. W wysokiej na 12 metrów hali bardzo ważne było oświetlenie: zapewniają je duże przeszklenia. Aby jednak bezpośrednie światło nie oślepiało i nie raziło graczy, architekt użył znanego w Korei materiału; „Zamontowane w ścianie kurtynowej przesłony wykonane z papieru hanji są dodatkowym elementem rozpraszającym i filtrującym światło dzienne. Papier hanji od lat stanowi ważną rolę w tradycyjnym budownictwie Korei. Jego właściwości czynią z niego materiał wszechstronny, ciągle adaptowany do nowych funkcji w wielu gałęziach designu” – opowiada Barnaś. Halę otaczają trybuny oraz balkony dla kibiców i obserwatorów.

23fAmCskSji1dB8MGKgrhcRGqKolxxnxxso6c4kqogP4O9Rm2sDk7X3KDT2k_centrum-badmintona-w-daegu20.jpg

Budynek nie służy tylko graczom. Ze względu na malownicze położenie, został zaprojektowany tak, aby można było się z jego tarasów cieszyć widokiem, podziwiać góry w oderwaniu od hałasu biegnącej poniżej szosy. Duży, zadaszony taras zewnętrzny może być wykorzystywany także do licznych celów. Architekt wylicza: „Targ, kino, medytacja, taniec. Wszystkie te aktywności mogą rozgrywać się na scenie zewnętrznego tarasu, w scenografii koreańskiego krajobrazu. Kawiarnia, która mieści się na ostatniej kondygnacji budynku została zaprojektowana tak, aby mogła funkcjonować niezależnie, również zamknięciu obiektu, zwiększając witalność miejsca”.

Centrum Badmintona w Daegu (Dalseong Citizen's Gymnasium)
Lokalizacja: Daegu, Korea Południowa
Inwestor: Daegu Metropolitan City
Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś
Zespół: Bogusław Barnaś, Natalia Bryzek, Paulina Dobrzańska, Paweł Dawiec, Magdalena Tofil, Damian Szyjka, Dominik Karaś,
Wizualizacje & Grafika: BXBstudio Bogusław Barnaś
Konstrukcja: Karol Kaczmarek
Projekt: 2014
Powierzchnia: 4600 m2


Podepnij swój artykuł

tagi

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera