Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Bogusław Barnaś projektuje dla Afganistanu

 

Czas czytania: ~3 min


BXBstudio Bogusława Barnasia we współpracy z Moss Decor oraz Unique Vision Studio zaprojetkowali Centrum Kultury w Afganistanie

 

yvVw4Jl5Am6tTEKSaCDPKhRntYeHbQOl7TlGvEL8iOTusVc6zTKudG8ndTFq_bxb-bamiyan-cultural-centre02.jpg

Bogusław Barnaś i jego pracownia BXBstudio w styczniu tego roku wzięła udział w międzynarodowym konkursie na projekt Centrum Kultury w Bamiyan w Afganistanie. Swoją koncepcję architekt opracował we współpracy z Moss Decor oraz Unique Vision Studio. W konkursie brało udział aż 1070 projektów z całego świata.

l96kuCLQEGCrBfR22Ja9clT9BTL4FHvyxGlUrdEBp7qC6XD0C1I1bDhT01OM_bxb-bamiyan-cultural-centre01.jpg
GYhqypLPAM0Rkv1HH3mdZ20faIZpGu5OTIPc4SPjnDQKqstpnts12y8ZPuh3_bxb-bamiyan-cultural-centre03.jpg

Bogusław Barnaś i jego pracownia BXBstudio brali już wcześniej udział w międzynarodowych konkursach – np. na projekt przeznaczona przede wszystkim do gry w badmintona hali sportowej w koreańskim mieście Daegu. O ile koncepcja, stworzona na konkurs w Korei dotyczyła, sportu, to projektowany dla Afganistanu obiekt ma służyć wspieraniu badań naukowych oraz budowaniu lokalnej wspólnoty wokół wydarzeń kulturalnych oraz wspierania rozwoju kultury. W budynku miały się zmieścić m.in. przestrzenie muzealne (dla prezentacji zbiorów etnograficznych), ale też sale do tańca, pokazów filmowych, spektakli teatralnych itp.

Lu6qigHuNfx6S8ZrMGfWBZ8OQEtmQnRwGlZNgm3Ukbf3KLd7G6hDhg4v6kCh_bxb-bamiyan-cultural-centre07.jpg

Bogusław Barnaś, projektując Centrum Kultury w Bamiyan w Afganistanie uwzględnił walory przeznaczonej pod zabudowę działki, położonej na wzniesieniu, oferującej piękny widok na dolinę. „Celem naszego projektu było podkreślenie i wykorzystanie walorów miejsca, wpisanie go w otaczający krajobraz i kulturę. Chcieliśmy również zaprezentować budynek ekonomiczny w budowie i użytkowaniu, łatwy do rozbudowy i zmiany funkcji” - zaznaczają architekci.

vaqCgrh716nIngsfKpcm2Hw1bWqgOf5zdFR6LtrsCrmkkFXeNJGa6GeFByhA_bxb-bamiyan-cultural-centre05.jpg

Bogusław Barnaś sięgnął po lokalne materiały i formy, nawiązujące do tradycji budowlanych regionu. Chodziło o stworzenie budowli, z która mieszkańcy mogliby się identyfikować, która nie byłaby obca kubatura w ich krajobrazie. Architekci opracowali zwartą, horyzontalną bryłę, doskonale wkomponowaną w zbocze wzgórza. Budynek został skomponowany w oparciu o kolebkowo sklepiony moduł, wykonany z lokalnej cegły. Szereg podobnych do siebie modułów Bogusław Barnaś urozmaicił, niektóre z nich sklepiając płasko. Wiele z kolebek, zamykających kolejne segmenty miałoby być wykonane z szkła, by doświetlać wnętrza budowli. Skomponowany z modułów kompleks zostałby rozstawiony wokół wewnętrznych dziedzińców, pomagających doświetlić wnętrza oraz je wentylować.

Hmf47oyD6s3CjyHMrME0EeBXH9DxU1MMK0hzHxC4IzEuI6BsIZm13oE6qsH8_bxb-bamiyan-cultural-centre04.jpg

Budynek miałby służyć całej lokalnej społeczności, dlatego Bogusław Barnaś, poza dostosowanymi do wymaganych funkcji wnętrzami zaprojektował także zewnętrzny taras widokowy oraz plac przed wejściem – a więc przestrzenie publiczne, pozwalające nie tylko zwiedzającym muzeum na zbliżenie się do budynku i skorzystanie z oferowanych przez niego funkcji. Wszystkie rozwiązania formalne, zastosowane w projekcie mają jeszcze jedno zastosowanie: poprawienie energooszczędności gmachu. Na przykład sklepienia wspomagają zbieranie deszczówki, wewnętrzne dziedzińce – wentylowanie wnętrz (by uniknąć stosowania klimatyzacji). Użyta do budowy cegła także ma istotne znaczenie w poprawieniu termoizolacji budowli.

zV7GMX8UWpJZd7ZVLCZGxp9hpLQVncbkyhKpddpjpedvibYefErgs8t4vI1L_bxb-bamiyan-cultural-centre06.jpg

Bamiyan Cultural Centre
Lokalizacja: Bamiyan, Afganistan
Organizator konkursu: UNESCO
Projektanci: BXBstudio Bogusław Barnaś; zespół projektowy: Bogusław Barnaś, Natalia Bryzek, Anna Hydzik, Rafał Barnaś, Agata Lęcznar, Magdalena Kajor, Justyna Kosek
Architektura krajobrazu: MOSS decor
Wizualizacje i Grafika: Unique Vision Studio Rafał Barnaś & BXBstudio
Projekt: 2015
Powierzchnia: 2228 m2


Podepnij swój artykuł

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera