Projekt rewitalizacji zabytku: tym razem w Zabrzu
Data dodania: 15.06.2015 Czas czytania: ~2 min
Państwa głos został zapisany. Głosować można raz na 24 godzinny na jeden obiekt z wybranej kategorii.
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera
Data dodania: 15.06.2015 Czas czytania: ~2 min
Projekt rewitalizacji zabytkowych zabudowań dawnych zakładów mięsnych Maćko w Zabrzu opracował zespół z pracowni BAAR
Projekt rewitalizacji zabytkowych zabudowań dawnych zakładów mięsnych „Maćko” w Zabrzu opracował zespół z pracowni BAAR w składzie: Adam Radzimski, Karolina Rączka, Kinga Kędracka, Karolina Korzyńska. Tematem opracowania było nadanie nowych funkcji liczącym sobie ponad sto lat budynkom wieży i chłodni.
Projekty rewitalizacji zabytkowych obiektów poprzemysłowych są w Polsce realizowane od lat. Wiele z nich stało się głośnych zarówno ze względu na ciekawe rozwiązania architektoniczne, łączące starą architekturę z nową, jak i ciekawe rozwiązania funkcjonalne, dające szansę na drugie życie zabytkowym obiektom. Do takich udanych projektów rewitalizacji zabytkowych budynków poprzemysłowych zaliczyć można m.in. dawną elektrownię, zamienioną w muzeum sztuki w Radomiu, starą papiernię – dziś budynki mieszkalne we Wrocławiu, nieczynną kopalnię, przemienioną w centrum kultury w Wałbrzychu czy fabrykę, obecnie prężnie działające centrum artystyczne w Łodzi.
Projekt rewitalizacji zabytkowych zabudowań dawnych zakładów mięsnych „Maćko” w Zabrzu powstał na zamówienie prywatnego inwestora, który w 2012 roku kupił nieczynne i od 20 lat popadające w ruinę obiekty. Architekci z biura BAAR opracowali wizję, w której przy zachowaniu maksimum zabytkowej tkanki i postindustrialnego charakteru da się wykreować nowe, wielofunkcyjne przestrzenie.
Projekt rewitalizacji wieży i chłodni w Zabrzu zakłada powstanie tam m.in. sali bankietowej, sali konferencyjnej, strefy handlowo-usługowej. W wieży miałaby powstać restauracja z przeszkleniami, otwierającymi widok na miasto. Mimo że konieczne w projekcie było powiększenie i zmodernizowanie przestrzeni użytkowej zabytkowych budowli, architekci postanowili pozostawić je w prawie niezmienionym kształcie. Rozbudowa ma zostać wykonana bez konieczności ingerencji w kształt historycznych obiektów. Co ważne – nowe części kompleksu będą łatwo rozpoznawalne, bo nie będą miały form, naśladujących przeszłość. Zgodnie z etycznymi zasadami, przyjętymi na całym świecie, architekci projektując w sąsiedztwie zabytku tworzą formy współczesne, nie udające tych z przeszłości.
Projekt rewitalizacji zabytkowych zabudowań dawnych zakładów mięsnych „Maćko” w Zabrzu może mieć wiele zalet. Nie tylko może przynieść dochód inwestorowi, a gościom zaoferować nową restaurację. Nadanie nowe funkcji pozwoli żyć dalej zabytkowym obiektom, a więc przedłużyć trwanie historycznej tkanki miasta. A użytkownikom nowych obiektów – jak mówią architekci – pozwoli to na „doświadczania swoistego eklektyzmu kulturowego”.
Przebudowa wieży i chłodni
Lokalizacja: Zabrze
Inwestor: Multus
Projektanci: BAAR, Adam Radzimski, Karolina Rączka, Kinga Kędracka, Karolina Korzyńska
Projekt: 2012
Powierzchnia: 3900 m2
Źródło ilustracji: baar.pl
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
High House to wynik gruntownej renowacji pięciometrowej szerokości miejskiej szeregówki na przedmieś ...
W epoce koncepcji Medycyny opartej na wartościach (Value Based Healthcare VBC) zainicjowanej przez h ...
Dewzrost to pojęcie, które od dawna już definiuje myślenie, którego celem jest alternatywne ukierunk ...
Modern Mokotów – to nazwa osie...
Konkurs „Architektura Roku Woj...
Trwa konkurs Fasada Roku 2023....
„Dzielnica leczniczo-rehabilit...
ZOBACZ WSZYSTKIEStrona korzysta z plików cookies w celu zapewnienia realizacji usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce...
Komentarze
Zaloguj się, aby dodać komentarz