Pawilon Czterech Kopuł – remont zakończony - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Pawilon Czterech Kopuł – remont zakończony

 

Czas czytania: ~2 min


Pawilon Czterech Kopuł – to prawdziwa perła architektury. Zaprojektowany przez Hansa Poelziga i wybudowany w latach 1912-1913, jest częścią kompleksu wystawienniczego wokół Hali Stulecia. Przez lata niszczał, ale w końcu odzyskał swój blask. Jak wam

 

rd0aQ3p0sxxullm8JZpbWLCyDDYgX1tgJYNXyIaK6imaLniZvkig3itM1OiQ_pawilon-czterech-kopul.jpg

Pawilon Czterech Kopuł wybudowany został w latach 1912-1913 jako przestrzeń ekspozycyjna, towarzysząca monumentalnej Hali Stulecia. Pierwszym wydarzeniem, które odbyło się w Pawilonie była wystawa, upamiętniająca setną rocznicę zwycięstwa nad Napoleonem.

jRbztXjZIbbuyBZivDixbvdIiCjHTIZhtyoOS8g56mDMKphY3XKUaM1rlmjS_pawilon-czterech-kopul-przed-remontem1.jpg

Pawilon Czterech Kopuł przez lata pozostawał nieco zapomniany – nikt nie miał chyba pomysłu na jego użycie, niszczał więc i coraz pilnie potrzebował remontu. Na szczęście w końcu udało się nie tylko znaleźć zastosowanie dla pięknego gmachu, ale i pieniądze na jego rewaloryzację. Ty samym dołączył on do grona wybitnych obiektów architektury, które dzięki współczesnym remontom odzyskały blask. Tak stało się choćby z zamienionym w biurowiec poznańskim Okrąglakiem czy znajdującym się również we Wrocławiu bunkrem przeciwlotniczym – dziś siedzibą Muzeum Współczesnego.

 

28EFlRC9j7e7pDTKhBjZwTL1cxtenOOS9trPnyrPxyFl5vcD2oMbkGdJfUC9_pawilon-czterech-kopul01.jpg

Pawilon Czterech Kopuł zaprojektował wybitny niemiecki architekt,  Hans Poelzig, nadając mu formy, będące połączeniem elegancji i powagi klasycyzmu z modernistyczną nowoczesnością. Dwa lata trwał remont Pawilonu, który teraz stanie się siedzibą filii wrocławskiego Muzeum Narodowego – działać tu będzie Muzeum Sztuki Współczesnej. Rozległe, jasne, wysokie przestrzenie Pawilonu Czterech Kopuł, zaprojektowane przecież z myślą o wystawach, doskonale spełnią swoją rolę.

rZ4udRCz0iG8MOAQWHwNmG2QJORhMMnbFsd9npd3Ad5Lr5VY9QO6v2xoVfEm_pawilon-czterech-kopul02.jpg

Pawilon Czterech Kopuł odzyskał swój blask dzięki funduszom europejskim – aż 50 z 80 milionów złotych, które kosztował remont, pochodziło z dofinansowania dofinansowania w ramach XI Priorytetu Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko, którego operatorem jest Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Jak informuje MKiDN: „Celem projektu było przywrócenie Pawilonowi pierwotnych funkcji wystawienniczych. Odtworzono ciągi pomieszczeń z górnym oświetleniem świetlikami w stropodachu oraz część w strefie głównego wejścia z oświetleniem bocznym. Szczególną wartość mają cztery wysokie sale nakryte kopułami. Po remoncie i przebudowie Pawilonu Czterech Kopuł wrocławskie Muzeum Narodowe we Wrocławiu ma do zagospodarowania ponad 6,5 tys. metrów kwadratowych powierzchni wystawienniczych. W ramach inwestycji przewiduje się również zakup wyposażenia podstawowego oraz specjalistycznego do prowadzenia działalności kulturalnej”.

ZpasYDvQ57mTS7OthbEDgblTaCtfpMq1utIZHTsbjKw5QXZq49Z1wT2py28q_pawilon-czterech-kopul04.jpg

Pawilon Czterech Kopuł przeszedł przywracający mu dawną świetność remont – teraz nadszedł czas na aranżację wnętrz, w których będą prezentowane zbiory Muzeum Sztuki Współczesnej. Te prace mają potrwać kilka miesięcy – według zapowiedzi dyrekcji placówki, Muzeum Sztuki Współczesnej w Pawilonie Czterech Kopuł ma być udostępnione zwiedzającym w połowie 2016 roku. 

Źródło zdjęć: www.pawilonczterechkopul.pl, www.mkidn.gov.pl (Maciej Kulczyński  / PAP)

 

nyqpo3Dlagt674elCRzesVJloXP15GyaUeEFkgK514VN9CBrzeeBQyrWY3Mo_pawilon-czterech-kopul05.jpg
1XkwCJWXOa9vsLtr4feaiO8322nqKNWlwG47bKA21SSFrJUTO0kQ1xJ2udth_pawilon-czterech-kopul06.jpg
B8C3zDYM67HlGAkGrt6YJiPJOXrvb31sWbnoNPzstLnWTYvviX3Rw2MlMfz3_pawilon-czterech-kopul07.jpg
Ag7VkSrpBMPPNoBlnGdoGMey9xuJsoFpclUO6ApjTSqO9mOzx95jN3CpQ6Vf_pawilon-czterech-kopul08.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Szkoła i przedszkole we Wrocławiu - wyniki konkursu architektonicznego
Szkoła i przedszkole we Wrocławiu - wyniki konkursu architektonicznego

Przedmiotem ogłoszonego przez Gminę Wrocław konkursu architektonicznego było stworzenie koncepcji ar ...

Webinarium Schüco: Nowe generacje drzwi podnoszono-przesuwnych typu HS Schüco PVC w budownictwie mieszkaniowym
Webinarium Schüco: Nowe generacje drzwi podnoszono-przesuwnych typu HS Schüco PVC w budownictwie mieszkaniowym

Zapraszamy na webinarium architektoniczne firmy Schüco, które tym razem będzie poświęcone najnowszym ...

Zbigniew Macków laureatem Honorowej Nagrody SARP 2020
Zbigniew Macków laureatem Honorowej Nagrody SARP 2020

Zbigniew Macków został kolejnym laureatem Honorowej Nagrody SARP, dołączając tym samym do grona proj ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera