Biblioteka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na nowo - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Biblioteka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na nowo

 

Czas czytania: ~3 min


Biblioteka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu zostanie rozbudowana i zmodernizowana według projektu poznańskiej pracowni Neostudio Architekci.

 

3SWbo8cEq9uXo8r2FxuyhF0Zi0acvhW0NlbA1IpzHWHrAlc5JOVHbizG8nSn_neostudio06.jpg

Biblioteka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu powstała w dzielnicy Sołacz w latach 70. ubiegłego wieku. Zbudowano ją razem z kilkoma innymi obiektami uczelnianymi, tworzącymi wspólnie funkcjonujący do dziś kampus. Sama biblioteka już od jakiegoś czasu uważana była za zbyt mało nowoczesną, coraz mniej wygodną w użytkowaniu. Budynek był też za mały na obecne potrzeby. Niezbędna okazała się rozbudowa oraz modernizacja obiektu.

lbFg4AGjvQ0FeWPLxPks6EzImnByUeqQ5UM4Xryen8VeMzRCzEI1vOE4yeZ2_neostudio07.jpg
bREVd6exb9UueSOP6KZvdeZpFLxvoVyvA4rzQICjmqOVH1Jura425ARWri6f_neostudio08.jpg

Biblioteka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu zostanie rozbudowana i zmodernizowana według projektu poznańskiej pracowni Neostudio Architekci. Projektanci już udowodnili, że umieją nie tylko projektować na potrzeby studentów, ale i dopasowywać się do zastanych warunków i charakteru uczelnianego kampusu. Zaprojektowali bowiem bardzo udany gmach hali sportowej na terenie kampusu poznańskiego AWF.

H2Pm0QRnnP2qTE5J1lYDcyMboc9YwtAginDNOWRGFVAZZfumxh12m6ezUXkr_neostudio09.jpg
GxZ0FuHkafGZXmrybNki4QTPTuRNXXw5YiTjiyuPwBep4SZdiLQvZSeBR0jS_neostudio10.jpg

Biblioteka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu zostanie rozbudowana tak, aby maksymalnie wykorzystać walory jego istniejącej struktury gmachu, zaprojektowanego przez znanych poznańskich architektów drugiej połowy XX wieku, czyli Lecha Sternala, Witolda Milewskiego i Zygmunta Skupniewicza. „Priorytetem projektu było też możliwie nieinwazyjne zwiększanie rozmiarów bryły budynku, pomimo obszernego programu rozbudowy i nadbudowy” - mówią architekci z Neostudio. Było to zadanie o tyle trudne, że istniejący budynek ma dość kameralny charakter, jest niski, horyzontalny, częściowo zasłonięty niewielką skarpą, położony wśród drzew.

5ZYlV9hRnwvR263oaYWf1L2ubH75C1DpBgoKN8GWcNBaWFOZ6QS9DIsuVe8G_neostudio11.jpg

Biblioteka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu po rozbudowie nie tylko stanie się wygodniejsza w użytkowaniu, zmieści też 922 820 woluminów zamiast obecnych 600 tysięcy. Projekt Neostudiio dotyczący tego budynku składa się niejako z dwóch części: rozbudowy od strony południowej oraz nadbudowy całego (rozbudowanego) gmachu. Tak ję opisują architekci: „Rozbudowę budynku na południe zaprojektowano jako kontynuację istniejącej typologii wraz ze schematem podziałów elewacji, jej faktur i kolorystyki. Nadbudowa natomiast jest przewidziana jako kubatura nowa i kontrastowa do zastanej sytuacji przestrzennej, lekka konstrukcyjnie dla zapobiegania nadmiernemu obciążeniu fundamentów”. Nadbudowa będzie najbardziej widoczną ingerencją w bryłę: zwieńczona pilastym dachem nowa kubatura będzie w dużym stopniu przeszklona, dzięki czemu będzie nie tylko lekka, ale wprowadzi też do wnętrza mnóstwo światła.
Biblioteka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu po rozbudowie zmieni swoją sylwetkę, ale pochodząca z drugiej połowy XX wieku pierwotna bryła ma być wciąż widoczna i czytelna.

Y5ofwKXw2TZFFwCa0KEIKJ7DDjtcP0volHgc5aUTpitbk8WKNbjtkvJLg2El_neostudio13.jpg

 

 

 

 

2qpORgmLxwDSVp2zmuVEiBSA5rHdErMpV37lVZaqgpMwbcxHPOqqcIBlodo4_neostudio14.jpg

Biblioteka Uniwersytecka Uniwersytetu Przyrodniczego
Lokalizacja: Poznań, ul. Witosa 45
Inwestor: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Projekt budynku pierwotnego: Lech Sternal, Witold Milewski, Zygmunt Skupniewicz
Projektanci rozbudowy: Neostudio Architekci, autorzy: Bartosz Jarosz, Paweł Świerkowski; współpraca autorska: Adrianna Fiącek, Weronika Kurdziałek, Tomasz Sołtysiak, Bartosz Wojciechowski
Wnętrza: Neostudio Architekci
Konstrukcja: Bud-ekspert
Powierzchnia opracowania: 13 095,22 m2
Powierzchnia zabudowy istniejąca: 1 723,05 m2
Powierzchnia zabudowy projektowana: 308,26 m2
Powierzchnia zabudowy całości: 2 031,31 m2
Powierzchnia użytkowa istniejąca: 4 303,35 m2
Powierzchnia użytkowa projektowana: 2 426,63 m2
Powierzchnia użytkowa całości: 6 729,98 m2
Powierzchnia całkowita całości: 8 030,01 m2
Kubatura istniejąca: 17 515,51 m3
Kubatura projektowana: 15 916,82 m3
Kubatura całości: 33 432,34 m3
Projekt: 2016-2017
Realizacja: 2017-2019
Źródło ilustracji: dzięki uprzejmości pracowni Neostudio Architekci, neostudioweb.eu


Podepnij swój artykuł

tagi

Webinarium Schüco: Nowe generacje drzwi podnoszono-przesuwnych typu HS Schüco PVC w budownictwie mieszkaniowym
Webinarium Schüco: Nowe generacje drzwi podnoszono-przesuwnych typu HS Schüco PVC w budownictwie mieszkaniowym

Zapraszamy na webinarium architektoniczne firmy Schüco, które tym razem będzie poświęcone najnowszym ...

Zbigniew Macków laureatem Honorowej Nagrody SARP 2020
Zbigniew Macków laureatem Honorowej Nagrody SARP 2020

Zbigniew Macków został kolejnym laureatem Honorowej Nagrody SARP, dołączając tym samym do grona proj ...

Stylowy budynek – polska ambasada w Berlinie
Stylowy budynek – polska ambasada w Berlinie

Polska ambasada w Berlinie od wielu lat znajduje się w tymczasowej siedzibie na obrzeżach miasta. Dz ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera