Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Życie w wieży

 

Czas czytania: ~2 min


zkXwgfPrzJkoxJYzwOfEKkjVM9Zkc4M4adZnb3YCxLfhSHKONWnXxUFbr6iZ_water-tower-mauro-brigham.jpg
Jeśli ktoś marzy, by zamieszkać w wieży, może wybrać na ten cel wieżę ciśnień. W belgijskiej miejscowości Steenokkerzeel można zobaczyć udany przykład adaptacji tego typu obiektu na dom jednorodzinny.
Z4fMfna3Rj1tOh0TuLM9sMsfDvjvFMGJBj7jLWDKYiIj4hM6nFDurnck9HJO_water-tower-mauro-brigham-2.jpg
Wysoka na 30 metrów wieża ciśnień dominuje w typowym, płaskim belgijskim krajobrazie. Zbudowana między 1938 a 1941 r. pełniła swoją funkcję do początku lat 90. XX wieku. W 2004 r. królewska rada do spraw dziedzictwa architektonicznego podjęła decyzję o objęciu obiektu opieką konserwatorską. Mimo to, możliwa była zmiana funkcji i pewna ingerencja w oryginalną strukturę. Częścią architektoniczną zajęła się pracownia MUNA Woutera Bilzena, wnętrza zaś zaprojektował Mauro Brigham. Prace rozpoczęły się w 2007 r.

Zobacz galerię zdjęć
CmcaNujlIQtpTjGk5VFq5rY9jpQLEewm7Qz27HGLtTpRP6UKcK04BQw5Pmnj_water-tower-mauro-brigham-3.jpg
Podstawowym założeniem projektantów było zachowanie w maksymalnym stopniu oryginalnej tkanki architektonicznej. Na zewnątrz została zachowana w stanie niemal niezmienionym – renowacji poddano oryginalną betonową konstrukcję i ceglane ściany, a największą interwencją było powiększenie okien. Wnętrze utrzymane jest w stylu nowoczesnym – z dominacją bieli i czerni, prostymi meblami i sprzętami oraz elementami stalowymi.

Także we wnętrzach starano się zachować i wyeksponować maksymalnie dużo oryginalnych elementów, takich jak betonowe sufity i klatka schodowa, 250 litrowy zbiornik na wodę i główny pion wodny, które przypominają o pierwotnej funkcji budynku i nadają mu indywidualny charakter. Oryginalne betonowe powierzchnie zostały pomalowana na ciemnoszary kolor, żeby wyraźnie odróżnić starą część budynku od nowej – jasnej.

Mieszkanie liczy siedem kondygnacji. Najniższą zajmuje strefa wejściowa i garaż, wyżej ulokowano pomieszczenia techniczne i magazyn. Trzeci i czwarty poziom mieszczą pokoje dla gości i gabinety, piąty – sypialnię gospodarzy. Dwie najwyższe kondygnacje przeznaczono na część dzienną – kuchnię z jadalnią i salon oaz łazienkę. Na samej górze znajduje się taras, z którego roztacza się widok na okoliczny krajobraz, lotnisko i niebo.

Centralne miejsce łazienki zajmuje wysoki na 4,5 metra prysznic otoczony czarną, pokrytą napisami, szklaną ściana. Sypialnia gospodarzy to okrągłe pomieszczenie z kopułowym stropem i dużymi powierzchniami luster, które sprawiają, że ściany stają się odbiciem otaczającego krajobrazu.

Projekt: adaptacja wieży wodnej
Lokalizacja: Steenokkerzeel, Belgia
Powstanie oryginalnej konstrukcji: 1938
Adaptacja wnętrz: 2007
Powierzchnia: 450 m²
Ilość kondygnacji: 7
Wysokość: 30m
Projekt wnętrz: Mauro Brigham | BHAM design studio
Architekci (renowacja zewnętrznych ścian i konstrukcji): Wouter Bilzen, MUNA

Fot: Jasmine Van Hevel, Olivier Papegnies, Mauro Brigham, plusmood.com

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Prezent od architekta
Prezent od architekta

Architekci nie projektują tylko budynków. Czy to dla odmiany i rozrywki, czy namówieni przez różne f ...

Projekt przedszkola z cegły
Projekt przedszkola z cegły

Wśród realizacji architektonicznych nominowanych w konkursie Brick Award znalazły się obiekty o bard ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera