Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom z ukosem

 

Czas czytania: ~2 min


i6QOuyUPMKrD12uzGnFc0weeZN7mUVxHX7oaVQMuw3kCVMqQYAbURFK7IhGf_zag-architekci01.jpg

Inwestor chciał zbudować dom jednorodzinny na parceli o powierzchni dwóch hektarów. Teren lekko się wznosi – szybko stało się jasne, że warto zbudować dom w najwyższym miejscu działki, dzięki czemu mieszkańcy zyskają z okien piękny widok na pobliski park krajobrazowy.

0VSI3Bssayae6VryGLzqVTPJkGh8Xsrr5dsJBMwh7R1cXqf2Q38lZpVnUqQt_zag-architekci02.jpg
AhDftFnuGpExh01QnVHpk9Ar5nCDmY4uOjRmWD99hyutZELjFlEegRbWKDWh_zag-architekci03.jpg

Zleceniodawcy od początku chcieli mieć willę o formach stonowanych, prostych, nieprzytłaczającą otoczenia. Zespół pracowni ZAG Architekci stworzył więc projekt, jakiego oczekiwali inwestorzy.

Gp1GrEWlnwZOjx6CnoJuqJsqQsf7Z5LBp2pkg3rrniMZK9VWbphORbCgLROS_zag-architekci04.jpg
Rz3yw1RoWxiMOPjepg9TzEphPNDbj4XuEqiaYdwMVOStSST8nxmWn12uLMHS_zag-architekci05.jpg

Powstał dom na planie wydłużonego prostokąta, przykryty jednospadowym dachem, który w jednej trzeciej unosi się na tyle, by powstała pod nim dodatkowa kondygnacja użytkowego poddasza. Ten właśnie ukośny „ząb”, wyróżniający się z bryły wykusz nadaje dynamiki prostej, geometrycznej sylwetce willi.

pwDsgJZEqeBK8jFsRWJ8aaX0os2PZJfkaySXn7C5kUPpRrSSYnSSjfyKdXAf_zag-architekci06.jpg
HOjJAZnFhHXJXZR20wR08rUyya0OmkaL6Bdlt093HsarazSFU1vMZOLPi7XP_zag-architekci07.jpg

Od południa elewacja domu przepruta jest ogromnymi oknami – tu ulokowano salon, główne pomieszczenie domu. Od wschodu zaś znalazły się sypialnie domowników, także wyposażone w duże okna, przez które słońce co rano budzi gospodarzy. Wszystkie okna i drzwi do domu umieszczono w niezbyt głębokich niszach, które architekci wyłożyli grafitowymi płytami z kamienia. Dzięki temu owe pola wyróżniły się z prostych, płaskich, białych elewacji, urozmaiciły zewnętrzne ściany budynku.

eiAyhEvN0qVM8wDokmBgaJuu7J9NwW8xtLNhTTLtX7tqLY0XPh1bFUGpOK5B_zag-architekci08.jpg
NAuw8BphcrRR7zO4FtTBatklDYoIIe6HZaajm3aAEG21HFxBULYRUyjt29pg_zag-architekci09.jpg

Podziały horyzontalne, które dominują na elewacjach domu są niejako kontynuowane przez płaskie elementy wyposażenia ogrodu, basen, alejki czy taras, który jest po prostu przedłużeniem podłogi w salonie.

07UXcj9h06mnHBVhihM1YTUOEk21qPm3gJmzKdULL6iTDGCVcbqFKFYB2P6N_zag-architekci10.jpg


Co ciekawe, o ile z zewnątrz dom ma ascetyczną, minimalistyczną formę, jego wnętrze urządzono z lekką dozą fantazji. Wyraziste czarne kafelki w łazience, regały z grubych desek czy rozległe kanapy w salonie nadają dużym otwartym przestrzeniom przytulności.



Dom jednorodzinny
Lokalizacja: Józefów koło Łodzi
Inwestor: prywatny
Projektanci: ZAG Architekci
Realizacja 2010-2011
Powierzchnia: 300 m2
Zdjęcia: zagarchitekci.pl, archdaily.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera