Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Osiedlowe centrum sportu

 

Czas czytania: ~2 min


nVFcnpVplUdik51RUeQsKYtqrhUu9gt6bELNqqXW1uTjppCgiba8El3eD2no_hala-sportowa-katowice02.jpg

W położnej na południu Katowic dzielnicy Kostuchna od wielu lat rozwija się duże osiedle mieszkaniowe. Realizowane przez tego samego inwestora projektowane jest przez znanych architektów. Za ewenement (jeśli patrzeć na inne, nowobudowane duże tereny mieszkaniowe w Polsce) można uznać, że w okolicy powstają też elementy niezbędnej infrastruktury: przedszkole, szkoła, przychodnia, centrum handlowe.

hmnffQVFV3Uy3Mb4DhH8xEtpmvgIbo9BAkvCrlXmBw04iK08ReSldhZPK7Og_hala-sportowa-katowice01.jpg
ulUSl8U5kUOOiwDjHKDFLz6UpbWqORCfJpirT23Tv9NddZSZEydYXPSn35V6_hala-sportowa-katowice03.jpg

Biuro Joanny i Wojciecha Małeckich na Osiedlu Bażantów zaprojektowało już kilka budynków mieszkalnych; niedawno dobiegła końca budowa hali sportowej, która choć powstała na terenie szkoły ma być dostępna dla każdego.

SqcbRZdejgDtj5mhWGB9lZoGHKEAdqCcUHGGvPJyUSFLYqojvyO8quxAMZl1_hala-sportowa-katowice04.jpg
tVBw54XhTimqypvW25IIGd8t0wcehuDb9BScsx289Fg8E4wuf3MJj8e68d4m_hala-sportowa-katowice05.jpg

Budynek, składający się z trzech brył stanął obok istniejącej już szkoły. Z sąsiednim gmachem połączono go szklanym łącznikiem, biegnącym na wysokości pierwszej kondygnacji. Z zewnątrz nowy obiekt można określić jako inspirowany formami modernistycznymi: gładkie, białe ściany przecinają poziome pasy okien, ciągnące się przez cała elewację, zaś część budowli „unosi się” dzięki przeszklonemu parterowi.

Z33BgjxlJXpcrt8FLSHoRH4qAl4FAJgr1ALwAPSFRnUGw5LS2GpFtKRhxGmx_hala-sportowa-katowice06.jpg
JhJDh4IGsLHkaznzozbGVcqxy2rS8Wh1XFm7BBPlupk5MaT1uEBTpNYITfVx_hala-sportowa-katowice07.jpg

Centrum sportowe ma aż 10 tysięcy m2 powierzchni. Boisko, basen oraz kilka kortów do tenisa to nie wszystko: architekci przewidzieli też miejsce na fitness i spa, pokoje hotelowe, kręgielnię, restaurację i przedszkole. Ten wielofunkcyjny obiekt jest zaprojektowany jako przyjazny środowisku: poza zielonymi dachami wyposażono go m.in. w panele słoneczne czy system odzysku deszczówki.

xWTSlyfVXcrpgnhJfMUcZpNKXiEiTa9JQ4SuMmTHaQIE1SQQYxult1ODt4nS_hala-sportowa-katowice08.jpg
sEDoEq3iiK2hGWwqOvpCkBayItD33QUcbs8JUxtpw6mKD1Sa3R2YjVr9s2Og_hala-sportowa-katowice09.jpg

Jako że obiekt jest kierowany przede wszystkim do najmłodszych, dużo uwagi architekci poświęcili wnętrzom, do których wprowadzono żywe kolory. Budynek, przeznaczony na cele sportowe powinien dodawać energii i pozytywnie stymulować użytkowników, stąd odważne pomysły, jak np. zestawienie na klatce schodowej czarnych ścian z żółtą posadzką czy pomalowanie korytarzy na intensywnie czerwony lub zielony kolor.

Centrum sportowe
Lokalizacja: Katowice, Osiedle Bażantów, ul. Pijarska
Inwestor: Millenium Inwestycje
Projektanci: Małeccy Biuro Projektowe, architekci prowadzący: Joanna Małecka, Wojciech Małecki, architekci: Adrianna Frelich-Mszyca, Sebastian Obetkon, Mariusz Okrajek, Łukasz Piszczek
Wykonawca: Millenium Inwestycje Sp. z o.o.
Projekt: 2009
Realizacja: 2012
Powierzchnia całkowita: 3546m2
Powierzchnia zabudowy: 1766,40 m2
Zdjęcia: maleccy.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera