Ceglana siedziba władz - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Ceglana siedziba władz

 

Czas czytania: ~3 min


cKfYJvWgvDXVaugYbvyXzNVxCmjkpRwcmXNdjdDmrL3jCV6kB4tGomReTXct_mackow-ratusz-w-siechnicach01.jpg

Oddany do użytku z pewnym opóźnieniem, w 2012 roku ratusz miasteczka Siechnice jest pierwszym w elementów dużego planu urbanistycznego stworzenia w tej miejscowości przyjaznego i wielofunkcyjnego centrum. Za cały projekt odpowiada Zbigniew Maćków ze swoim zespołem z wrocławskiej pracowni.

znqIQM0UuTc6CabAioG26QFYcV5ym6BvsPRLq3i5MYnFfjJA8Rf3i4UIhOtF_mackow-ratusz-w-siechnicach02.jpg
02dFLpUHZsi7LEyaanuLaaJuCRMD91h9hnNv36WKjPdeJ3pUkxt1tAq8f3F3_mackow-ratusz-w-siechnicach03.jpg
OeKGIBwVwrEfmLNyu314Gt86ZgmcgRwx76rnRfUDzOahm42S5W8bG6FjaxSl_mackow-ratusz-w-siechnicach04.jpg

„Głównym elementem nowo projektowanego centrum będzie wydłużony, ciągnący się między kościołem a gimnazjum publiczny plac, ograniczony z jednej strony mocną zabudową pierzejową o funkcjach typowo usługowych (handel, usługi, biura), a z drugiej - wielorodzinnymi budynkami mieszkalnymi z lokalami usługowymi w przyziemiu” – opisują swoją wizję architekci. Ratusz, który stanął pośrodku wspomnianego placu jest nie tylko siedzibą lokalnych władz, ale też pierwszym znakiem przemian, jakie mają zajść w tej liczącej 5,5 tysiąca mieszkańców miejscowości. Według opisu autorów projektu jest to „nowoczesny budynek administracji samorządowej, stanowiący centralny punkt w przestrzeni publicznej placu i czytelną dominantę wizualną i wysokościową”.

Dn6oOxx2hTNAzIEqr8JDSUv9vkfmEFbGxLDwiUbSvUexsuRn5KohIqotxiNC_mackow-ratusz-w-siechnicach05.jpg
i8e8cLx1V5ki2X0C3BUfo8mJ5szK2g1AKY86XYm48Uuc77ZA9Ijl6KVn49n6_mackow-ratusz-w-siechnicach06.jpg

Wzniesiony z tradycyjnej cegły gmach ma niezwykle proste formy. Składa się z dwóch „pudeł”, ustawionych jedno na drugim. Główny trzon budynku – to minimalistyczna bryła o nieregularnie rozstawionych przeszkleniach i pionowych oknach różnej szerokości. Jej prostotę przełamuje nastawa w postaci drugiej, także ceglanej bryły, wysuniętej daleko poza lico ściany i zakończonej ogromnym przeszkleniem.

DlGixswNNEE7H5biDzXkJ7MsUmRjXIba2t8vtWL45RF3Uu1a7gaacjvMoM4P_mackow-ratusz-w-siechnicach07.jpg
5yyqlVCdFswRKEDCz4cHCFCz2CMIIj8cSVtAMH8oIEjalzarey3k5IDuCaa7_mackow-ratusz-w-siechnicach08.jpg
GO2MO9xSYXVyRhBfcOr20JBhouFsz50pFCCM9ES3DO2Dq45O3UJwR8BXWHEq_mackow-ratusz-w-siechnicach09.jpg

Bardzo prostymi środkami udało się architektom w tej realizacji osiągnąć wrażenie, potrzebne w tego typu obiekcie użyteczności publicznej: powagę i stosowność, połączone z przyjaznością. Ratusz w Siechnicach jest monumentalny na tyle, na ile wymaga tego powaga siedziby władzy, nie buduje jednak pozorów niedostępności. Wykonany z cegły, powszechnie lubianego, pozytywnie się kojarzącego materiału ma czytelny układ i klarowną konstrukcję, które są zrozumiałe dla każdego potencjalnego petenta.

VrYfmMswAPjMjWuXuknPJVUabyYirorEJKetT4tHqhof5MiiuQEje8r2zYpl_mackow-ratusz-w-siechnicach10.jpg

A tak decyzję o wyróżnieniu tego obiektu umotywowało jury konkursu Brick Award: „Nowy Ratusz stanowi zalążek planowanego kompleksu urbanistycznego, który przybierze formę przedłużonego placu, otwierającego perspektywy widokowe na ważne publiczne budowle. Nagrodę przyznano za wzorcowe oddanie wyrazu architektonicznego gmachu, odpowiadającego jego randze i publicznemu charakterowi. Specyficzny nastrój i charakter tworzą płaszczyzny ceglanych ścian, wielkoskalowe otwory okienne oraz wieńcząca obiekt, charakterystyczna, dwukondygnacyjna nastawa, dominująca nad placem. Kolejne fazy projektowanej zabudowy placu, będące kontynuacją koncepcji architektonicznej ratusza, stworzą wyjątkową, jednorodną i przyjazną w skali scenerię centrum niewielkiego miasteczka”.


Ratusz i Centrum Administracyjno-Usługowe
Lokalizacja: Siechnice
Inwestor: Gmina Święta Katarzyna
Projektanci: Maćków Pracownia Projektowa: Juliusz Erdman, Zbigniew Maćków, Marta Mnich, Piotr Sulisz, Ewelina Zawadzka, Michał Zawadzki; współpraca: Michał Hawrylak, Piotr Krynicki, Marcin Major
Wykonawca: przedsiębiorstwo Haras z Wrocławia
Projekt: 2004
Realizacja: 2012
Powierzchnia zabudowy: 585,5m2
Powierzchnia użytkowa: 2895,6m2
Kubatura: 11530,5m3
Koszt inwestycji: 13 mln zł
Foto: materiały prasowe Brick Award, www.mackow.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Polski pawilon na Expo w Dubaju spod kreski WXCA prawie gotowy
Polski pawilon na Expo w Dubaju spod kreski WXCA prawie gotowy

Wystawa Expo, której początki sięgają połowy XVIII wieku, a w formie, w jakiej organizowana jest dzi ...

BIM a architektura zrównoważona
BIM a architektura zrównoważona

Technologia cyfrowego modelowania budynków - BIM nie tylko pozwala na bardziej skuteczną i szybszą p ...

Praktyczny wymiar zrównoważonej architektury. Nowoczesna stolarka z PVC-U. Webinarium Schüco
Praktyczny wymiar zrównoważonej architektury. Nowoczesna stolarka z PVC-U. Webinarium Schüco

Zapraszamy na webinarium architektoniczne firmy Schüco, które tym razem będzie poświęcone nowoczesne ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera