Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Szpital wśród wzgórz

 

Czas czytania: ~2 min


Aa1P4wuKKl4iEwwqf8io3hR06AR6iaM7tsWEN0QmKfJlBErSzGPBWr1E6EEK_uniwersytecki-szpital-kliniczny-gdansk05.jpg

Michał Baryżewski z gdyńskiej pracowni Arch-Deco mówił kiedyś, że dla jego biura największym profesjonalnym wyzwaniem jest zaprojektowanie szpitala. Można sobie wyobrazić, że to przedsięwzięcie łączy się z dużą odpowiedzialnością, z koniecznością opracowania takich przestrzeni, które będą nie tylko wygodne, ale w których będzie możliwe ratowanie ludzkiego życia. Jednocześnie szpital – to też miejsce, w którym wraca się do zdrowia, nie może być więc zimną, czysto funkcjonalną bryłą, powinien dawać poczucie bezpieczeństwa, komfortu, spokoju.

iHVQpQ5rjWHulooii6NTk9Z8AIQEixrGtFbPuzWewsBWQzCFNS87o4Ep9I9N_uniwersytecki-szpital-kliniczny-gdansk04.jpg

Pracownia Arch-Deco ma na swoim koncie już kilka projektów szpitali, w tym Uniwersytecki Szpital Kliniczny w Gdańsku. To ogromna placówka, położona w dzielnicy Wrzeszcz, obok rozległego kompleksu Akademii Medycznej.

QZ7GvqahrDCkB6myEpakwVViLtkpRTVCrpSws80KznLmkOUVz4CYRBX05SCH_uniwersytecki-szpital-kliniczny-gdansk02.jpg
O2ZoTbynrv7KhNIDBbIsPBvLfaFiaRmDyvjgEqE72yXwAvSVJbj9GzUbeSSf_uniwersytecki-szpital-kliniczny-gdansk06.jpg

Architekci tłumaczą, że opracowując układ budynków i plan całego założenia dostosowali się do ukształtowania terenu, do warunków działki. Powstał zespół czterech bloków, „nanizanych” na przeszklony pasaż. Stanowi on nie tylko główny ciąg komunikacyjny, ale i miejsce spotkań, wypoczynku czy usług. Jest swoistą wewnętrzną ulicą, wzdłuż której ulokowano lokale usługowe, bar, kawiarnię, a także zieleń. „Pasaż stał się strukturą miejską, ulicą biegnącą w osi założenia, scalając w całość cztery bloki budynku: przychodnie, blok operacyjny z lądowiskiem i oddziałem ratunkowym, część łóżkową i dydaktyczną” – opisują to architekci.

qvQJEBjTb2t3Lmrw8mFr7iClIsvN3DtJexHBztIgAsk83ZfZle7A3jLPqI3v_uniwersytecki-szpital-kliniczny-gdansk09.jpg

Budynek wyposażono w dwa wejścia: główne, dla każdego oraz akademickie, dla studentów i kadry, znajdujące się na osi głównej Akademii Medycznej.

WZ7LhXPnP3ANUHHEiMSgTYimooaqsJqWZpbtTBVAy08PTDlPbtM4ptEhvXbR_uniwersytecki-szpital-kliniczny-gdansk10.jpg
iThrfsuG3mdAnS2PvqDk3Q1tDg8NeKg3BqHHTU2iHWf6dDdEVRMxVx6U3140_uniwersytecki-szpital-kliniczny-gdansk12.jpg

Poza opracowaniem struktury funkcjonalnej nie mniej ważne było zaprojektowanie przyjaznych, a zarazem dobrze spełniających swoją rolę wnętrz (wiele z rozwiązań architekci konsultowali z profesorami Akademii Medycznej). Duże przeszklenia oraz naturalne okładziny drewniane miały wprowadzić w przestrzeń kliniki ciepło oraz zniwelować powszechne w innych szpitalach wrażenie odcięcia od świata, bycia zamkniętym w obcej przestrzeni. Architekci pomyśleli o drobnych rozwiązaniach: obniżeniu parapetów, by pacjenci mieli lepszy widok na zewnątrz, o zróżnicowaniu kolorystycznym poszczególnych oddziałów, o dobrym dostępie światła dziennego.

Yn2H5Go61wFRUY8o04UPdU3kDpQdtIUI7dUXhuxQj6ZclNrSoPxglCHZZVve_uniwersytecki-szpital-kliniczny-gdansk01.jpg
x0ojs4etahDO5FXF4TUh3uhXSR6EskA9iUmAdxp4vCbMfUBxlZ1cYwzyruKR_uniwersytecki-szpital-kliniczny-gdansk03.jpg

„Wszystko to – przestrzeń, światło i kolor, sprawiają, że zaprojektowany budynek jest bezpieczny, przyjazny dla użytkowników i rozpoznawalny” – podkreślają architekci.

gEeULDVKUS9btu27C3pgDeKFB8ADuD1pRCerUKF5huOpuxMD1FFFvLWyuKvV_uniwersytecki-szpital-kliniczny-gdansk11.jpg

Uniwersytecki Szpital Kliniczny
Lokalizacja: Gdańsk, ul. Smoluchowskiego
Inwestor: Uniwersytet Medyczny w Gdańsku
Projektanci: Zbigniew Reszka, Michał Baryżewski, Michał Afeltowicz, Małgorzata Szymkowiak-Zbozień; współautorzy: Maria Mądry-Moczorat, Magdalena Kupis-Bojakowska, Grażyna Kuklińska-Karpińska, Patrycja Rożek, Monika Rogozik-Romanowska, Michalina Giżycka, Katarzyna Olszewska, Agnieszka Potocka, Luiza Mysłakowska-Mucha, Andrzej Szydłowski, Natalia Balcerzak, Katarzyna Manikowska, Paweł Kwiecień, Anna Trzcińska
Projekt: 2007
Realizacja: 2011
Powierzchnia działki: 13 300 m2
Powierzchnia użytkowa: 41 479 m2
Kubatura: 236 709 m3
Ilustracje: archdeco.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Modernizm nad jeziorem
Modernizm nad jeziorem

Pracownia Design Lab Group jest odpowiedzialna za projekt architektoniczny ośrodka wypoczynkowego na ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera