Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Szklany kompleks

 

Czas czytania: ~3 min


Szklany gmach

 

ssesEhExeBEyrtEx8bcbzCWyVNuWB93XYX0uHmgkBFGFZmuzKGcxCJweh7YS_andersia-business-centre-poznanl01.jpg

Kompleks Andersia Business Centre jest kolejną realizacją, należącą do większego projektu zabudowy Placu Andersa. Ten położony w centrum Poznania teren od kilku lat zamienia się – jak to określa inwestor – w „dystrykt biznesowy”. Bliskość dworca, Starego Miasta, hoteli czy terenu Międzynarodowych Targów Poznańskich znacząco podnosi atrakcyjność tej okolicy dla podobnych przedsięwzięć budowlanych.

Andersia Business Centre ma pięć kondygnacji i 14 tysięcy metrów kwadratowych powierzchni użytkowej. Parter przeznaczono na lokale usługowe, cztery piętra powyżej – na biura. Dłuższy bok budynku zajął pierzeję ruchliwej ulicy Królowej Jadwigi. Gmach uzupełnił lukę w zabudowie kompleksu, wypełniającego kwartał pomiędzy ulicami Półwiejską, Królowej Jadwigi i Kościuszki.

p7nx0WljAGuf4utNZn4gL96ZOXtZlaiXuMi3dX5h1h1i0naI6Giemk940IBi_andersia-business-centre-poznanl02.jpg
ZE3y75XInznFGjvlImJjVmUtDWNK9lbO2uhWDpM98ojJlJv9VMETrpayUZz4_andersia-business-centre-poznanl03.jpg

Dość wąski i długi gmach równoważy stojące na sąsiednich działkach wysokościowce, dopasowuje się do nich także formą. Ma szklane elewacje, dość prostą formę z zaznaczoną za pomocą abstrakcyjnej grafiki strefą wejściową. Właściwie można powiedzieć, że budynek nie wyróżnia się niczym szczególnym – przypomina setki podobnych szklanych obiektów, budowanych na całym świecie. W biznesowej dzielnicy pełnej szklanych biurowców być może taka neutralna forma by miała rację bytu – tam mało kto zwraca uwagę na architekturę. Jednak w centrum dużego miasta, w sąsiedztwie o tak zróżnicowanym i interesującym charakterze (od historycznych kamienic na ul. Półwiejskiej po ikoniczny już Stary Browar) mógł stanąć obiekt o bardziej lokalny rysie, lepiej współgrający z charakterystycznym otoczeniem, kształtujący tę okolicę (która wciąż jest nieco chaotyczna i niedokończona – co tylko zwiększa możliwości architektów).

lHDWx3Wqz3ISHwKhzZ09k4YRyAB0likztb1LTFVqTRkWW6H2yJH5lov5o3Sh_andersia-business-centre-poznanl04.jpg
CvHoABlNs5VrAj4MY5L7gYo8WrUfEVCWyPzecAj2JTnN8jkD2nt6Q3mtebtD_andersia-business-centre-poznanl05.jpg

Podobnie jak w wielu innych, budowanych ostatnio w Polsce obiektach, i tu handlowy parter nie otwiera się na ulicę. Został ukształtowany na wzór galerii handlowej, która „wsysa” ludzi do środka, nie generując żadnego ruchu dookoła (ten sam problem można zauważyć np. w stołecznym gmachu Plac Unii).

uftpiVhrg0roTOnQkXoyLEyEPC6w5RsRDze2U0pvkJgOXVJCUQDWTu3oGsNj_andersia-business-centre-poznanl06.jpeg
wdFZPHVgPKg9SAypDlmN9zDXRVBixeZrnb2eeJzzkctwxwie7vULuzE1cMlv_andersia-business-centre-poznanl07.jpeg

Poznaniowi na pewno przyda się wielofunkcyjny, nowoczesny kompleks biurowy w centrum – w końcu każde duże miasto taki posiada. Pewnie wielu jego użytkowników będzie zadowolonych – bo dobrze się czują w przestrzeniach uniwersalnych, trzymających standard komfortu i podobnych do innych, działających na całym świecie. Z punktu widzenia zwykłego użytkownika miasta nie da się jednak oprzeć wrażeniu, że Andersia Business Centre mogło być zaprojektowane z większą atencją dla otoczenia, budynek nie musiał być oryginalny i widowiskowy, ale mógł wejść w dialog z wyrazistym przecież otoczeniem. To by mu po prostu nadało charakteru.

Andersia Business Centre
ul. Andersa 7, Poznań
Inwestor: Von der Heyden Group
Projektanci: Pracownia Architektoniczna Ewy i Stanisława Sipińskich
Wykonawca: PORR Polska
Powierzchnia użytkowa: 14500 m2
Powierzchnia biurowa: 11000 m2
Powierzchnia handlowo-usługowa: 2250 m2
Realizacja: 2010-2012
Wartość inwestycji: 33 mln euro
Źródło ilustracji: vdhgroup.com, andersiabusinesscentre.biz


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera