Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kaplica Suvela - Espoo

 

Czas czytania: ~2 min


Fińskie biuro OOPEAA projekt kaplicy wraz z przylegającym kompleksem wspólnoty Suvela zapoczątkowało w 2012 roku.

 

8ZNjuorDaXaLuh1HVeXIkFJOHE3PhfHPiCT1ZcxSs1wVM6l8CkcWVTlLtVEc_svl-1.jpg

Fińskie biuro OOPEAA projekt kaplicy wraz z przylegającym kompleksem wspólnoty Suvela zapoczątkowało w 2012 roku. Celem projektu było wykreowanie obiektu o wysokiej rozpoznawalności, który nawiązuje dialog z otoczeniem w postaci podmiejskiej zabudowy. Suvela to najbardziej zróżnicowany kulturowo teren w obszarze metropolitalnym miasta Helsinki. Fakt ten stanowi jednocześnie o wysokim potencjale regionu, jak i tworzy poważne wyzwanie dla miejscowej społeczności.

mnYlNX09zbOSYtfzHtFnsQwHBqp2J4nSsjB0BduU2ZMHBngIRvXekOiC74Y8_svl-2.jpg

Program funkcjonalny obiektu oferuje szereg możliwość, stanowiąc elastyczną ramę dla aktywności użytkowników. Bogactwo potencjalnych rodzajów adaptacji budynku zapewnia układ pomieszczeń rozciągający się dookoła wewnętrznego dziedzińca, dostępnego dla wszystkich. W Finlandii, gdzie zimy są długie, a w ciągu roku jest niewiele dni słonecznych wspólne zamknięte przestrzenie pełnią ważną rolę integrującą lokalne społeczności. Obiekt położony w Espoo wpisuje się w tradycyjny fiński model budynku religijnego, gdzie ludność poza modlitwą, może podejmować wspólne działania o zróżnicowanym charakterze.

HkvxljuBgsFaCGjDNJZj0GQyhHNIe4ixeyhfejpqO1TqRFhFUtbjUN4lTS4G_svl-3.jpg

Przestrzenie kaplicy w regionie Suvela zostały dostosowane do użytkowania przez trzy podstawowe grupy. Rodzice posiadający dzieci w wieku szkolnym znajdą tu świetlicę oferującą zajęcia odbywające się popołudniami. W ciągu dnia najmłodsze dzieci mogą spędzać czas w żłobku i przedszkolu znajdujących się na terenie obiektu. Dla dorosłych budynek oferuje szereg usług pomocy rodzinie, posiadając w pełni wyposażone zaplecze biurowe miejscowej parafii.

kzWlhnSwwfT4XnoJS19z9mDxPi1p0h5Clmcyd1WYITRwY5s2kc178XJnUNzJ_svl-4.jpg

Różnorodność wewnętrznych funkcji zaznaczona została przez projektantów w formie budynku. Wszystkie pomieszczenia zostały ulokowane na rozległym parterze, jedynym mocno zaakcentowanym pomieszczeniem jest sala do modlitw, o wysokości dominującej nad pozostałą częścią. Rzut budynku oparty na kształcie litery „U” tworzy centralnie położone wewnętrzne patio z przylegającą do niego dzwonnicą. Pomieszczenia o przeznaczone do celów kultu religijnego otwierają się na dziedziniec, natomiast te przeznaczone dla wspólnoty mieszkańców widoczne są z zewnątrz przez duże przeszklenia.

uiHbbR2ctMTB0TVPhhNHhGzpcK7SmHObfSqRJ45L9Uw69p7JhH4rTb4TVPd2_svl-5.jpg

Zestaw zastosowanych materiałów tworzy hybrydową strukturę złożoną z drewna, betonu i stali. Użyty materiał podzielono na zewnętrzną skórę z blachy miedzianej oraz wewnętrzną, bliską ludzkiej skali okładzinę z drewnianych krawędziaków. Jednolita powłoka z miedzi o naturalnej barwie podkreśla zwartą bryłę budynku. Blacha miedziana może zostać poddana recyclingowi, a z upływem czasu nabiera szlachetnej w wyrazie patyny. Projekt został jednym z czterech nominowanych kandydatów do nagrody dla najlepszego budynku w Finlandii ubiegłego roku oraz zdobył brązowy medal American Architecture Prize 2016.

4xsLZygmrLTNCj1iZNF2W9odBZKdFtvgmwKdKZv5jSZNJ7DEoJjJtwEWWVsK_svl-6.jpg

Źródło fotografii: oopeaa.com

KaplicaSuvela, Espoo
Lokalizacja: Espoo, Finlandia
Inwestor: Parafia Espoo
Projektant: OOPEAA
Powierzchnia: 2 150m2
Realizacja:2010 -2016
Zdjęcia: Mika Huisman, MarcGoodwin


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera