Pod hasłem fusion - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Pod hasłem fusion

 

Czas czytania: ~2 min


oxPRjnKSKPTmD5AaVDI67xhindz3tQKt4WYCkLl7OiAmjiwNHj7dlKXePC7r_neostudio-restauracja-berlin.jpg
Biel i czerń to najbardziej klasyczne i eleganckie zestawienie. Moda na kolory przychodzi i odchodzi – brązy, żółcienie, kobalty i fiolety królują przez jeden, góra dwa sezony, a ten zestaw zdają się modowe zawirowania omijać. Projektanci wciąż chętnie po nie sięgają, ożywiając często akcentami intensywnej czerwieni, fioletu czy złota. Kombinacja bieli i czerni jest podstawą projektu „wzorcowej” restauracji dla sieci lokali w Polsce i Niemczech, który opracowała poznańska pracownia Neostudio. Pierwszy lokal powstanie w Berlinie. Minimalistyczna kompozycja wnętrza została tu przełamana złotymi dodatkami, nadającymi wnętrzu posmak pałacowego przepychu. Złocone łuki nad dużymi oknami, wydatna, złocona rama plafonu zdobiącego sufit restauracji nad jej centralną częścią oraz wypełniające go malowidło, sytuują wnętrze na pograniczu popularnego nurtu fusion, wprowadzającego do prostych, często nawet surowych, nowoczesnych pomieszczeń elementy utrzymane w stylach charakterystycznych dla minionych epok, zwłaszcza lubującego się dekoracjach baroku. I tu ma miejsce ciekawa zbieżność –nurt fusion zdominuje bowiem także serwowaną w restauracji kuchnię. Neostudio: Projekt powstał jako wzorcowa koncepcja dla sieci kilku restauracji marki premium, powstających w głównych miastach Niemiec i Polski. Zorientowany na otwartych na świat i ceniących celebrowanie jedzenia ludzi, zakłada lokalizację w miejscach sąsiadujących z założeniami parkowymi, ogrodowymi czy terenami rekreacyjnymi, nad wodą lub w jej pobliżu. Berlińska restauracja powstanie w istniejącym budynku służącym obecnie jako magazyn. Otwarta przestrzeń sali konsumpcyjnej została podzielona podestem w posadzce oraz lokalnymi obniżeniami sufitu, co w połączeniu ze skoncentrowanym oświetleniem zapewni wizualne wyodrębnienie centralnej części lokalu o bardziej przytulnym charakterze. Dominująca biel została przełamana złotymi akcentami, czarnymi, połyskującymi ścianami szczytowymi oraz otwartą kuchnią, którą można obserwować przez szybę za barem. Założenie menu to serwowanie kuchni fusion dyskretnie zorientowanej na wpływy lokalne. Pracownia: Neostudio Architekci Autorzy: Bartosz Jarosz, Paweł Świerkowski Inwestor: prywatny Powierzchnia użytkowa: 180m² Projekt: 2009 Realizacja: 2010 Lokalizacja: Berlin
zvcb7UaxRnY7C8sdU5V7z8IPXN8IGkLxOmnyHPYG2Oh7nWpSMN23lEYVxtc4_neostudio-restauracja-berlin-2.jpg
gXh5xvQlVBn0kp4izIlhADfve0c2yolNJEwn9W5RafQxcqW3hIBevq32V78z_neostudio-restauracja-berlin-3.jpg
5oXvhATZPGVJDyPE1rWCpaz6xST1sHz4PEJiKgKRN7OCcko3apsyU1XXmfKR_neostudio-restauracja-berlin-4.jpg
vqwa43IKuJLwhE7GIMSBx10wqRwtXPiNuJWS1bjuTaRFAmIm9OPkOfaZBUiA_neostudio-restauracja-berlin-5.jpg
Hm6RpgWCkOH1ETBq8vBjKr9rgGIJWludNSSh5dR3VoX2MJjVkk5GjwquVrhz_neostudio-restauracja-berlin-6.jpg
yutC5bk7Q4kgKDOeIqwf7Kmxk2tFaI0uNyZRTxIUaSFIkfKl2as4d3pZoQlG_neostudio-restauracja-berlin-7.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Przebudowa hotelu Ibis w Tomaszowie Lubelskim wg Mateusza Tańskiego
Przebudowa hotelu Ibis w Tomaszowie Lubelskim wg Mateusza Tańskiego

Pracownia Mateusz Tański & Associates (MTA Architekci) podjęła się niełatwego zadania przebudowy i r ...

Dworzec kolejowy w Paryżu od Kengo Kumy
Dworzec kolejowy w Paryżu od Kengo Kumy

Kengo Kuma swój projekt architektoniczny stacji metra i dworca kolejowego Saint-Denis Pleyel w Pary ...

Biurowiec firmy EXG w Częstochowie od OVO Grąbczewscy
Biurowiec firmy EXG w Częstochowie od OVO Grąbczewscy

Działająca w branży finansowej firma EXG zdecydowała się swoją siedzibę wznieść nie wśród innych biu ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera