Drzemka w strąku - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Drzemka w strąku

 

Czas czytania: ~2 min


L0jraKZUNEOwDOhJSU421Cm0g5nC7F6QCi24S7xMoXTJFNkHoV8SjRYkOR8E_mino-antonio-ravalli-architetti.jpg
Młodzieżowy hostel MiNO we włoskim mieście Migliriano oferuje gościom nocleg w… „strąkach”. Wykonane z półprzezroczystej tkaniny cylindry mieszczące pokoje to pomysł włoskiego studia Antonio Ravalli Architetti. Zadaniem projektantów było zaadaptowanie jednej z hal dawnej fabryki juty na schronisko. Mieli przy tym bardzo niewielki budżet na dostosowanie i wyposażenie pomieszczeń. „Strąki” zamocowane są do drewnianej konstrukcji umieszczonej pod sufitem hali, przekształcając ją w rodzaj zadaszonego kampingu. Antonio Ravalli Architetti: Elementem kompleksowego programu przekształcenia dawnej fabryki juty w nowe centrum miasta była adaptacja części budynku o powierzchni 510 metrów kwadratowych na hostel młodzieżowy. Latem Migliriano jest oblegane przez turystów ze względu na bliskość Parku Krajobrazowego w delcie rzeki Po. Potrzeba nowego schroniska była więc paląca, ale jednocześnie budżet na inwestycję był niezwykle ograniczony i obejmował 270 tysięcy euro, łącznie z meblami. Projekt musiał także uwzględniać niewielkie koszty eksploatacji obiektu i oszczędność energii. Hotel powstał jako “pasywna maszyna”, w której naturalny przepływ powietrza został wykorzystany w celu zapewnienia odpowiednich warunków klimatycznych, podczas gdy system podziału i rozmieszczenia pokoi pomyślany został tak, żeby zminimalizować niezbędne elementy i technologię i umożliwić elastyczne dostosowanie wnętrza do zmiennego natężenia ruchu turystycznego. Recepcja ulokowana jest na parterze, na drugiej kondygnacji zaś znajdują się cztery tradycyjne pokoje dla 2-3 osób, łazienki oraz duża sala z oknami tylko po jednej – północnej stronie. Ze względu na unikatowość źródła oświetlenia i powietrza, jej przestrzeń nie mogła zostać podzielona na mniejsze jednostki. To stało się inspiracją dla alternatywnego rozwiązania sypialni: nadaliśmy im formę przypominającą zadaszony kamping, mieszczący autonomiczne namioty-komórki otoczone lekką tkaniną. Pokoje usytuowane są na drewnianej platformie, która działa jak tkanka łączna dla poszczególnych komórek. Różnica wysokości oznacza gradację charakteru przestrzeni – od ulokowanych wyżej intymnych pokoi do niższej wspólnej części dziennej. Nieregularny obrys platformy tworzy miejsca do siedzenia oraz nisze, w których można spokojnie poczytać lub surfować w Internecie. Sala klimatyzowana jest za pomocą naturalnych metod. W głównej przestrzeni system ten bazuje na pasywnej wentylacji, którą umożliwia położenie okien po stronie północnej i dwa kominy wentylacyjne w dachu. Pokoje są niezależne nie tylko pod względem przestrzennym, ale także regulacji panujących wewnątrz warunków: punktowa klimatyzacja umożliwia jej indywidualne włączanie i wyłączanie. Projekt: MiNO, hostel młodzieżowy w Migliarino Lokalizacja: Migliarino, Ferrara, Włochy Realizacja: 2010 Architekci: Antonio Ravalli Architetti: Antonio Ravalli, Simone Pelliconi, Valentina Milani, Lorenzo Masini, Giuseppe Cristino Klient: Comune di Migliarino Powierzchnia: 510 m2 Materiały: drewno, beton, tkanina Fot: Antonio Ravalli Architetti
y02QCaL4KiPSuhz73v84BqgOa5UU9aLg4l7XDQPTBHAxm1n11sVNg3nec48D_mino-antonio-ravalli-architetti-2.jpg
Ta5kasYkFcMLCO5CXHhinA1GKdB1P28ZuOOu3pmBXfr9PeJckRtqZyAtrWsu_mino-antonio-ravalli-architetti-3.jpg
KscD6n3QdJG4XaJcY7HRID8lU780FKqPRjpRzM1drwFJJFHU4er2sFZuQqDq_mino-antonio-ravalli-architetti-4.jpg
0Be7iH1edlKCplnBobzFatKLiCcotpZ93KnJ8N0mhKMELsSaAeEa0DXD0wvz_mino-antonio-ravalli-architetti-5.jpg
17hqn4iir60zsxmhCvaDGG21G7AkuBlxGNPxD2b6RQRWGrbgORBxUE0OJmgN_mino-antonio-ravalli-architetti-6.jpg
xTtIZEu53Qw8gDktBHgJzXOVldPwHSBBjg9J2kV7Y0dxDvjnC94jZm9NkBqL_mino-antonio-ravalli-architetti-7.jpg
UKCCnVOm7PhxrirbabtgRzsfQSLZn2QicCQeGY8J3jbAgT5x7DtYPi0VC3rX_mino-antonio-ravalli-architetti-8.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Przebudowa hotelu Ibis w Tomaszowie Lubelskim wg Mateusza Tańskiego
Przebudowa hotelu Ibis w Tomaszowie Lubelskim wg Mateusza Tańskiego

Pracownia Mateusz Tański & Associates (MTA Architekci) podjęła się niełatwego zadania przebudowy i r ...

Dworzec kolejowy w Paryżu od Kengo Kumy
Dworzec kolejowy w Paryżu od Kengo Kumy

Kengo Kuma swój projekt architektoniczny stacji metra i dworca kolejowego Saint-Denis Pleyel w Pary ...

Biurowiec firmy EXG w Częstochowie od OVO Grąbczewscy
Biurowiec firmy EXG w Częstochowie od OVO Grąbczewscy

Działająca w branży finansowej firma EXG zdecydowała się swoją siedzibę wznieść nie wśród innych biu ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera