Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Drzwi w roli głównej

 

Czas czytania: ~2 min


RpmTmEjEX7Uok1rTSwXJoy9ssRqkxQr8F8BD0uRyQ8XicKvvXNoq8eTNevBD_apartment-in-barcelona-arquitectura-g.jpg
Ilość drzwi w barcelońskim apartamencie zaprojektowanym przez hiszpańską pracownię Arquitectura-G wystarczyłaby dla co najmniej kliku mieszkań. Otwierając wszystkie, można przekształcić wielopokojowe mieszkanie w jedną, dużą przestrzeń.
SWYOgfqLlvn7PRkF56hYygwQ8bVdiyUzW2EG5WKlRnnduGrJKO2ApQV2y4xI_apartment-in-barcelona-arquitectura-g-2.jpg
Oryginalnie poddane renowacji mieszkanie podzielone było na pokoje, między którymi znajdowały się dwuskrzydłowe drzwi. Oprócz tego, do poszczególnych pomieszczeń prowadził ulokowany w centrum mieszkania korytarz, z którego wchodziło się także do kuchni, spiżarni i łazienki dla gości. Zainspirowani pierwotnym charakterem wnętrza, architekci postanowili go zachować, podkreślając go i udoskonalając.
2LfGjDShYkM23ZdVgJb5bREVlTGA4BzxaBk3ER2ciBsZ9GYOzjfXYgPsxPFf_apartment-in-barcelona-arquitectura-g-3.jpg
Szerokie przejścia między pokojami pozwalają łączyć sąsiadujące z sobą wnętrza, a nawet osiągnąć niemal całkowicie otwartą przestrzeń. Z drugiej strony, zamykając drzwi można osiągnąć pożądany stopień intymności. W ten sposób drzwi stały się narzędziem zapewniającym elastyczność przestrzeni i pozwalającym przełamać ortogonalność planu diagonalami perspektywami.
4vE72GLX8UdB1mpYyr6bvNdFZlMHv8w1r3RNRSxe1rPyT4K9FFIV1wmKJSdo_apartment-in-barcelona-arquitectura-g-4.jpg
W centralnej części mieszkania, w miejscu dawnego korytarza, ulokowano kuchnię (tuż przy wejściu) i łazienki – dwie dla gospodarzy i jedną dla gości. W ten sposób hol został zlikwidowany, a jego ściany zostały przekształcone w obrotowe przegrody pokryte od podłogi po sufit lustrami, które dematerializują wewnętrzne podziały w łazienkach.
Z47yP7rC4YGYQ8SrEZisFT1bUwyxe6ZH5lFTf4OS2EBL3ucTp1yIWfapFZdy_apartment-in-barcelona-arquitectura-g-5.jpg
Wszystkie istniejące drzwi dwuskrzydłowe zostały zachowane, przy czym część z nich połączono lub zmieniono ich położenie. Pojawiły się także nowe drzwi przesuwne. Zabawa wielością podziałów i drzwi sprawia, że przestrzeń mieszkania staje się wieloznaczna i zaskakująca, a każdy pokój pozostaje w bliskiej relacji z sąsiednim. Tłem dla tej gry przestrzenią i perspektywami są minimalistyczne, białe i pełne światła wnętrza, które dodatkowo potęgują wrażenie przestronności mieszkania. Fot: José Hevia, dezeen.com
a7Flxr6KtFKyM6fj0ib1naebj0YOybpnQqU4Mq0KYNpddX1U1PL4yIIRo21o_apartment-in-barcelona-arquitectura-g-6.jpg
PlbSrhMxHwaZn2c4KjatGpo1TRLGKrEtymEqDgv4AznUqAdoLUThKCS3wFqk_apartment-in-barcelona-arquitectura-g-7.jpg
2Hk1U69lBBAD4ay8M5fVaIIrQ1v2QIgwSFokXqD2pY7Yes0XKUeIjJXjsdn6_apartment-in-barcelona-arquitectura-g-9.jpg
GmVvFBvkfYC6wdkacytyDgpFWwg8WPIJeVXBfjyFCyuFNmTqBtWu8QjleYpd_apartment-in-barcelona-arquitectura-g-10.jpg
9DF7O9u8flKR5VJskzlsep7b05IrLC6qgozo53sLmbwzSOlo8UaNyv09KPD0_apartment-in-barcelona-arquitectura-g-11.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

tagi

Białe domy i amerykański sen
Białe domy i amerykański sen

An Nhiên House to wyjątkowy projekt autorstwa Ho Khue Architects, zlokalizowany w wietnamskim mieści ...

Bernardyńska we Wrocławiu się zmienia
Bernardyńska we Wrocławiu się zmienia

Zakończył się pierwszy etap przebudowy ulicy Bernardyńskiej we Wrocławiu. Finansowana przez dewelope ...

Szare pudełko na sztukę
Szare pudełko na sztukę

9 marca 2024 roku wystawami rzeźby Adolfa Ryszki oraz fotografii Chrisa Niedenthala zainaugurowała s ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Wnętrza
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera