Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Klasycznie i nowocześnie

 

Czas czytania: ~2 min


lCw2gN1n94RsHoYQpUrdTzzEMWopX5BHSsqeySTmmnApz7dvGetRYeS6LVxf_shh-shipping-company.jpg
Mariaż starych wnętrz i nowej funkcji cieszy się w ostatnich latach coraz większą popularnością. I nic dziwnego – jeśli przeprowadzony jest z wyczuciem i szacunkiem dla oryginalnej tkanki architektonicznej, może dać efekty znacznie ciekawsze niż w przypadku zupełnie nowych obiektów. Ciekawym przykładem takie połączenia jest wpisanie nowej – biurowej funkcji w gregoriańskią kamienicę na londyńskim West Endzie. Autorami tej interwencji są architekci z pracowni SHH.
Ti8KhS8aC2NPOGKQ2jG01TXb4uHRp9CVrmxpGQa6ICLVD1XBkQ9pvmxuDgSR_shh-shipping-company-2.jpg
Pięciopiętrowa kamienica, którą zaadaptowano na siedzibę międzynarodowej kompanii okrętowej, była w opłakanym stanie, mimo że już wcześniej mieściły się w niej biura. Poprzedni użytkownicy nie dbali o jakość przestrzeni, nie szanując i nie wykorzystując walorów budynku. Projektanci z SHH postanowili przywrócić wnętrzom blask i elegancję. Klient z kolei oczekiwał czystej, uporządkowanej i funkcjonalnej przestrzeni. Łącząc potrzeby inwestora z własnymi planami, stworzyli wnętrza proste i doskonale odpowiadające swojej roli, wprowadzając przy tym dynamiczny kontrast między zastaną, klasyczną tkanką i elementami współczesnymi oraz nowoczesnym podejściem do kształtowania przestrzeni. Jak to w takich przypadkach bywa, znaczna część budżetu została przeznaczona na to, co niewidoczne, ale w nowoczesnym biurze konieczne – infrastrukturę techniczną, instalacje elektryczne, klimatyzację.
5mrjxkCYXAunfsrJPF0wXr65BY6HgeMmXqSA5JLViIZeDmvKnFvZXdQxYmGv_shh-shipping-company-7.jpg
Wnętrza kamienicy poddane zostały gruntownej renowacji. Odrestaurowana została oryginalna, kamienna podłoga w holu i recepcji, a stare drzwi z nadprożami formie łuków zostały oczyszczone z kilku warstw farby, dzięki czemu odsłonięto oryginalne przeszklenia w eliptycznych ramach. Drzwi te są otwarte przez cały czas, raczej łącząc niż dzieląc poszczególne pomieszczenia. Z podłóg usunięto pozostałe po poprzednich użytkownikach plastikowe panele i zastąpiono je parkietem z drewna orzechowego ułożonym w jodełkę.
NGVlh9LQiGPBLuD1q8pGY8Dbp1ZDlYtSfOaL4As2NHlOfAGJdVr4luNgVE7j_shh-shipping-company-11.jpg
Biuro wyposażono nowoczesnymi meblami, z których większość została zaprojektowania indywidualnie przez SHH. Ukoronowaniem całego projektu jest potężny, wysoki na trzy kondygnacje żyrandol wiszący w duszy klatki schodowej.
t1wAprlH7aq19NgFbjKXyZ5wNCQpyn3taPW2kaOt1C1r0zOXRI5QM3nvlmNA_shh-shipping-company-14.jpg
Budynek został odnowiony także na zewnątrz. Pokryta kamieniem portlandzkim fasada została wyczyszczona z ponad dwustuletniego brudu, zainstalowano zewnętrzne oświetlenie, a także zaaranżowano otoczenie budynku. Projektantka ogrodów Kate Gould zaprojektowała umieszczone na elewacji i dachu budynku donice z zielenią. Architekci: SHH Zespół projektowy: Brendan Heath, Adam Woodward, Guy Matheson, Neil Hogan and Lisa Noren Lokalizacja: Londyn Realizacja: 2011 Fot: Alastair Level

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

tagi

Białe domy i amerykański sen
Białe domy i amerykański sen

An Nhiên House to wyjątkowy projekt autorstwa Ho Khue Architects, zlokalizowany w wietnamskim mieści ...

Bernardyńska we Wrocławiu się zmienia
Bernardyńska we Wrocławiu się zmienia

Zakończył się pierwszy etap przebudowy ulicy Bernardyńskiej we Wrocławiu. Finansowana przez dewelope ...

Szare pudełko na sztukę
Szare pudełko na sztukę

9 marca 2024 roku wystawami rzeźby Adolfa Ryszki oraz fotografii Chrisa Niedenthala zainaugurowała s ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Wnętrza
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera