Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Osobiste muzeum

 

Czas czytania: ~3 min


qcinqFBDdSDC0a2WPGChzPIqV1l15JUjKBd1OxVaiWaBmhOXUptrAQoqYR7G_sea-side-apartment-ooze.jpg

Punktowe światła na końcu przypominających czułki kabli oświetlają kolekcję obrazów wiszących na ścianach i sufitach, rzeźby i unikatowe meble. Nawet podłoga nie jest tu zwyczajna, bo 'przeniesiona' została z Rijksmuseum w Amsterdamie. Apartament w Knokke-Heist na belgijskim wybrzeżu to nie tylko letnie mieszkanie, ale także małe prywatne muzeum holenderskiego kolekcjonera sztuki.

S7gwICC5GB2XEIf1LNnK3GDlmkF6Mf6jdByaNc5DGaFYf0bfMhS4ViU1axwC_sea-side-apartment-ooze-2.jpg
qdoENEJUFZOcHYDUxpwKKdUrTM59cdwjXZncsJTIzJKSJFvfaiwJApfQ1EVq_sea-side-apartment-ooze-3.jpg

Apartament znajduje się na drugim piętrze, a z jego okien roztacza się widok na morze. Długie i wąskie mieszkanie mimo dużej powierzchni (150 metrów kwadratowych) wydawało się ciasne, a oryginalny układ z korytarzem i ulokowanymi wzdłuż niego pokojami był mało efektywny. Dlatego, projektując wnętrza apartamentu, architekci z rotterdamskiego biura Ooze zdecydowali się na całkowitą zmianę jego rozkładu. W efekcie mieszkanie nie tylko zyskało zupełnie nowy charakter pod względem dyspozycji przestrzeni i zastosowanych materiałów, ale też stało się przestrzenią sprzyjającą ekspozycji dzieł sztuki z kolekcji gospodarza.

2I8VfLIA26e8zGQ0VxAchO9HTtA3412nG8rjHls0bAI2EwoBqUZhZajsN6hI_sea-side-apartment-ooze-4.jpg

Chcąc stworzyć neutralne tło dla obrazów i rzeźb, architekci postawili na proste materiały – wyeksponowany surowy beton na ścianach i drewno na podłodze (wykorzystano w tym celu podłogę, której pozbywało się amsterdamskie Rijksmuseum). Podłoga ta została 'rozciągnięta' na część ścian, a także postumenty rzeźb. Łazienki i toalety rozmieszczone dookoła apartamentu ukryte zostały za częściowo lustrzanym, niebieskim szkłem.

ekGOdGtyf3Y8WlFURjp3GuO8eMpwkK9ArPFrLNff54Nm83VjYBNi139DxbLK_sea-side-apartment-ooze-7.jpg
R5SirHIjddbRVJlR4avJ7UeTuAmNPA35aCgX7BBMVQF2B8F0AjiNVJ91pakY_sea-side-apartment-ooze-8.jpg

By podkreślić przestronność wnętrza i stworzyć wrażenie ciągłości i płynnego przenikania się przestrzeni, zatarto granice między poszczególnymi pomieszczeniami. Służą temu zarówno transparentne przegrody, jak i wnęki w ścianach tworzące 'kieszenie' po obu stronach pomieszczeń i 'rozciągające' przestrzeń z jednej strony na drugą. Ich ściany nie dotykają podłogi, wywołując wrażenie zatarcia granic i optycznie powiększając przestrzeń.

Jx0BBQ7HOKNEbT5H90ORJZb4tZ6CFkUG1ItDvS5UthZnidCHqMDlgdfeu4Rk_sea-side-apartment-ooze-9.jpg
R53VHxnrhpvnRRWWwtWsZXgIt2KXjjfHea5s3cLpEWZ9RBXGzjrFsBGZBOJY_sea-side-apartment-ooze-plan.jpg

Efekt transparentności i przenikania przestrzeni daje również dynamiczne połączenie materialności i niematerialności – betonowe ściany, sufity i nisze oraz drewniana podłoga zestawione są z lustrzanymi powierzchniami szklanych ścian łazienek. Dzieła sztuki pojawiają się nie tylko jako wyeksponowane obiekty 'muzealne', ale także jako elementy wyposażenia wnętrz – kafelki w łazience, na których zobaczyć można przekształcone motywy z tradycyjnych holenderskich pejzaży, zostały zaprojektowane we współpracy z artystą Maxime Ansiau. Inny artysta – Eric Klarenbeek – jest autorem zasłon w sypialni. Pojawiające się na nich przedstawienia łodzi i wydm tworzą w mieszkaniu 'wewnętrzny krajobraz', nawiązujący do tradycji artystycznych rodzinnego kraju gospodarza – Holandii.

Architekci: Ooze
Projekt:letni apartament dla holenderskiego kolekcjonera sztuki
Lokalizacja: Knokke-Heist, Belgia
Zespół projektowy: Eva Pfannes, Sylvain Hartenberg, Mauricio Freyre, Rene Sangers
Współpraca: Maxime Ansiau (kafle w łazience), Vincent de Rijk (projekt stołu w jadalni), Erick Klarenbeek (projekt zasłon)
Powierzchnia: 150 m2
Realizacja: lipiec 2010

Fot: Jeroen Musch, Eric Klarenbeeck, Ooze, dezeen.com

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

tagi

Nowa architektura w przemysłowej okolicy
Nowa architektura w przemysłowej okolicy

Choć przemysł ciężki od lat nie definiuje już charakteru Górnego Śląska, wciąż w tym regionie istnie ...

Dla nowych mieszczan
Dla nowych mieszczan

419 kawalerek oraz 33 dwupokojowych mieszkań o metrażach od 25,58 do 37 m2 mieści budynek mieszkalny ...

Bryły od mieszkania
Bryły od mieszkania

Maćków Pracownia Projektowa realizuje kolejny projekt we Wrocławiu, zakończyła właśnie budowę pierws ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Wnętrza
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera