Lewitujący dach - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Lewitujący dach

 

Czas czytania: ~1 min


Gch7nBfCZKkQuh475kU9tuWQ8iodXLWqMay5SsdkYzioX2h1dV34Bf0NlCxI_maison-val-dentremont-by-savioz-fabrizzi.jpg

Na zboczu wzgórza w Valais w szwajcarskich Alpach powstał dom z lewitującym dachem. Zaprojektowany przez pracownię Savioz Fabrizzi Architectes 'Maison Val d'Entremont' to nowoczesna wersja górskiej chaty z panoramicznym widokiem na otoczenie.

8TYlZHULkepQwTlFLHZz6m6D7EbCCkV8notvifJy3AQNAGt7zWRGBHWZW4xp_maison-val-dentremont-by-savioz-fabrizzi-2.jpg
vy9Y4kxgBrV7cgmjKRyhiUqhQnL6wyZv49bQvHJ1MkAEbT1ct5BDdBk7PCU8_maison-val-dentremont-by-savioz-fabrizzi-3.jpg
9oIunenMp16eAeJW6EhLMROITN43Vnh9uhr1s9BiK5zUYO9PLCZWTuqsZYHx_maison-val-dentremont-by-savioz-fabrizzi-4.jpg

Podstawowym założeniem architektów było wykorzystanie niewątpliwego waloru lokalizacji budynku – działka znajduje się na zboczu góry i roztacza się z niej widok na znajdującą się u jej stóp wioskę oraz na Alpy. Mieszkańcy mogą się tym widokiem cieszyć bez przeszkód za sprawą obiegającej cały dom 'szklanej wstęgi'. To ona sprawia, że najwyższa kondygnacja zdaje się nie dotykać ścian budynku, tylko unosić w powietrzu.

sBysu8bIzFTkkyHFGIyYQnlKnTLXiD78iHe55aursZCo5VW4x9mdKSbkzFZH_maison-val-dentremont-by-savioz-fabrizzi-5.jpg
VWVCdDSDDnHvpa2D1BA2mASbkH22keC6P5lzxLzdT7UqgUMc0Ho8GGZnoxxN_maison-val-dentremont-by-savioz-fabrizzi-6.jpg

Prosta, ikoniczna forma domu nakrytego asymetrycznym, spadzistym nawiązuje do typologii tradycyjnej lokalnej architektury. Elewacje pokryte są jasnym drewnem, które z czasem będzie ciemniało, drugi poziom mieszkania zaś jest całkowicie przeszklony. Taka kompozycja bryły daje efekt dualistycznego charakteru budynku – jednocześnie solidnego i delikatnego.

kLP4snGKz6bxeZ8cbIe4AMh0oGbd1CnuYNaUEPNV1UY36XR1IAuHbvHDqT0L_maison-val-dentremont-by-savioz-fabrizzi-pla.jpg
5pthODPC82jJDrpGBL8OJkVoIKCn45iDZgsA92sXL7urRKDgl5A7aGvV3t22_maison-val-dentremont-by-savioz-fabrizzi-plaa.jpg

Transparentny poziom mieści pokój dzienny z dużym tarasem wychodzącym na zachód. Żeby podkreślić obecność otaczającego krajobrazu także wewnątrz domu, do architekci wykorzystali do ich wykończenia elementy z polerowanej stali nierdzewnej, która odbija zewnętrzny widok, 'wciągając' go do środka.

fot: Thomas Jantscher, designboom.com

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Stajnie Kubickiego – nowa atrakcja w Łazienkach Królewskich
Stajnie Kubickiego – nowa atrakcja w Łazienkach Królewskich

Stajnie Kubickiego zostały zbudowane w latach 1825-1826 na wschodnich obrzeżach terenu Łazienek Król ...

Centrum Edukacji Ekologicznej – drewniana bryła w Warszawie
Centrum Edukacji Ekologicznej – drewniana bryła w Warszawie

Władze stolicy wraz z jednostką o nazwie Lasy Miejskie chcą stworzyć Centrum Edukacji Ekologicznej. ...

Zabytkowa wieża ciśnień. Dzieło współtwórcy Bauhausu w Polsce
Zabytkowa wieża ciśnień. Dzieło współtwórcy Bauhausu w Polsce

W miejscowości Jankowa Żagańska w powiecie żagańskim w województwie lubuskim znajduje się mało znany ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera