Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Lustrzany patchwork

 

Czas czytania: ~2 min


hoOZkxSkbGE4wf6x5aKGoYvBxJ2ez1jtPtQ6kOA1rkzUGyAk3I0XYkGadAwt_lecarolimited-penthouse-in-berlin.jpg

W berlińskiej dzielnicy artystycznej powstał apartament, którego wnętrze może przywodzić na myśl jedną z licznych w sąsiedztwie galerii sztuki. W jego centralnym punkcie znajduje się bowiem intrygująca instalacja – ułożony z luster patchwork, odbijający zdeformowany, abstrakcyjny obraz wnętrza.

Lt38LVpvB6h7oVYjOYTaSeWq0SeWH6LDO7z4T5a99gZ039kQfPSvoTedAWI6_lecarolimited-penthouse-in-berlin-2.jpg
rE3XUPE6JR8LZoJq8m4bJf43cvIY7AS37VATFOjOuHdJlwdcxPOQ5OtHqM8V_lecarolimited-penthouse-in-berlin-3.jpg
gJR2CKeANrcCYifFmzj8M3wAJtwJcpZuQgncpFvAMKuUWJN1k9TddiSkSEiL_lecarolimited-penthouse-in-berlin-4.jpg

Zamknięty konkurs na projekt przebudowy dwupoziomowego penthousu wygrało biuro Lecarolimited Oskara Kohnena i Fabiana Freytaga. Realizacja ich projektu zakończyła się w ubiegłym roku. Punktem wyjścia dla projektu był duży – mający 400 metrów kwadratowych – ale podzielony labiryntem ścian i pokoi apartament. Architekci zaproponowali zastąpienie tego układu otwartym planem z organizującym przestrzeń centralnym obiektem wydzielającym strefy różnych aktywności. W ten sposób powstała struktura, która, prowadząc płynnie od jednej przestrzeni do drugiej, staje się kanapą, kuchnią, ladą i ścianą z wbudowanym kominkiem. W lustrzanych 'skrzyniach' pod ustawionymi wzdłuż ścian ławkami ukryte zostały szafki.

F4MGKmVuiTxz19auzithjt2Z5WfAqwpcfWKa9XRcKGVUbQj9JEfUTwK43RqK_lecarolimited-penthouse-in-berlin-5.jpg
L49iOqZnHeBke2FtWvCM4QfLpPqt939VThicW7qGzcqKoIR6iQI4cQOaXsZx_lecarolimited-penthouse-in-berlin-6.jpg

Powierzchnia nowej struktury pokryta została różnego kształtu lustrami, które tworzą na jej powierzchni geometryczne wzory. Zostały one ułożone na miejscu z ręcznie wyciętych elementów. Ze względu na ich nieregularne wykończenie i nierówną powierzchnię, odbijające się w lustrach wnętrze jest zdeformowane i rozedrgane, a przestrzeń – pełna złudzeń optycznych i zaskakujących perspektyw.

wL9pA5g39nR24UfxPCU4leDZhLHaeppDZEyGxk8r0LDB3QHOL7SToNAb4sPe_lecarolimited-penthouse-in-berlin-7.jpg
19cTmPnWZ95wbLQyoLVzZwF8hV3e4tST3Z8uSkXj4WWuCSsN3cGFnHsmfOBu_lecarolimited-penthouse-in-berlin-8.jpg

Nieregularny układ lustrzanych puzzli powtórzony został w specjalnie zaprojektowanym stole w jadalni. Złożony z czterech mniejszych modułów daje możliwość tworzenia różnych konfiguracji – od długiego na 6 metrów stołu na duże przyjęcia do czterech małych stolików. Każdy element ma nieco inny kształt, więc nawet zestawione razem tworzą dynamiczną, nieregularną formę. Żeby zrównoważyć ostre, kanciaste linie i zimną powierzchnię luster, skontrastowano z nimi miękkie, tapicerowane sofy i fotele dające wrażenie komfortu.

PszmnXzp4MKLOglqeywUYbBANTLT1HOYzQTrHLg3SdHARTEBtNm9NfT2opp3_lecarolimited-penthouse-in-berlin-9.jpg
7tJm6qumsdk0AuPfTcOAgnwblRcBoYOIMLVxVBVz4KhgY90E9At7aBSRmVMQ_lecarolimited-penthouse-in-berlin-10.jpg

Wyższa kondygnacja mieszkania ma charakter znacznie bardziej intymny. Ciemne, utrzymane w stylu retro korytarze sprawiają wrażenie, jakby należały do zupełnie innego mieszkania, za białymi drzwiami zaś znajdują się kolorowe sypialnie przywodzące na myśl pokoje dla dzieci. Z sypialni gospodarzy wyjść można na urządzony na dachu taras.

Fot: Gerrit Engel, yatzer.com

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

tagi

Kolonia Zgorzelec znów zamieszkała
Kolonia Zgorzelec znów zamieszkała

Kolonia Zgorzelec – to zespół mieszkalnej kolonii robotniczej w Bytomiu. Zbudowana została w latach ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2023 rozstrzygnięty. Znamy najlepsze realizacje minionego roku!
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2023 rozstrzygnięty. Znamy najlepsze realizacje minionego roku!

Za nami szesnasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL. Profesjonalne jury oraz publiczność wyb ...

Rdzawy most pieszo-rowerowy przez Wisłę w Warszawie. Nowe realizacje.
Rdzawy most pieszo-rowerowy przez Wisłę w Warszawie. Nowe realizacje.

Ma 452 metry długości i łączy dwie strony miasta. To nowy most pieszo-rowerowy w Warszawie, który je ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Wnętrza
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera