Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Design i ekologia

 

Czas czytania: ~2 min


jYOIf1d1wsBUhHAzDncQff8lzHl3fUfMpr25ppMR04gGFVdMX6k3WHjrGGVb_szw.jpg

Ekologia z designem w zgranym duecie – rozwiązania firmy Duravit w holenderskiej Willi Welpeloo.

Zaprojektowana przez pracownię 2012Architecten Willa Welpeloo, zbudowana w głównej mierze z odpadów rozbiórkowych i fabrycznych, zaskakuje niezwykłym pomysłem i nowoczesnym designem. Znajdujący się w Roombeek na przedmieściach holenderskiego miasta Enschede ekologiczny budynek to bowiem unikatowy przykład wykorzystania możliwości recyklingu i nowoczesnego stylu architektonicznego. Akcentem łączącym w tym domu nowość z troską o środowisko jest zastosowana armatura łazienkowa firmy Duravit.

Aktywna ochrona przyrody staje się popularna w coraz szerszych kręgach, a eko to już nie tylko moda, ale spójny styl życia. Również twórcy Willi Welpeloo z recyklingu i odnawialnych surowców utworzyli swój znak firmowy. Architekci z zespołu 2012Architecten już od lat znani są z ekstrawaganckich projektów z wykorzystaniem nieprzetworzonych materiałów wtórnych. Jednak ich dotychczasowe prace stanowiły tymczasowe instalacje, tak jak w przypadku pawilonu przygotowanego na wystawę „Raj pasożytów” w 2003r. w Rotterdamie. Willa Welpeloo jest ich pierwszą trwałą konstrukcją zbudowaną w 70% z materiałów pochodzących z recyklingu, tam gdzie tylko to możliwe w ich oryginalnej postaci, bez rozdrabniania i formowania na nowo. W tak wyjątkowym domu nie mogło zabraknąć również produktów Duravit – firmy kierującej się w swym działaniu dbałością o środowisko i odzyskiwaniem zasobów naturalnych.

Bezpretensjonalna osobliwość
W Roombeek – okolicy odbudowanej po eksplozji w fabryce fajerwerków – kubiczne kształty Willi Welpeloo nie pozostają niezauważone. Dwukondygnacyjny budynek wyróżnia się na tle sąsiednich, tradycyjnych domów i sprawia wrażenie, jakby był złożony z kilku sześcianów o różnej wielkości. Charakterystyczną cechą willi są proste linie i ograniczone zróżnicowanie materiałów. Zamknięte części elewacji są pokryte kurtynową konstrukcją z pionowych desek i stalowych, poziomych listew. Okna zostały wycięte w elewacji albo ukryte za drewnianą kurtyną, tak jak w przypadku okien łazienkowych. Serce domu stanowi obszerny pokój dzienny, który wyróżnia się spośród pozostałych niestandardową wysokością. Połączony jest on z otwartą kuchnią oraz bardziej prywatną częścią mieszkania, czyli pomieszczeniami znajdującymi się na minimalnym podwyższeniu. Niezabudowana przestrzeń willi sprawia, że widok z domu rozciąga się na wszystkie strony świata, a przez niektóre pomieszczenia zobaczyć można drugą stronę posesji.

Zobacz więcej

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Basen w Piasecznie – wyniki konkursu architektonicznego
Basen w Piasecznie – wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt basenu krytego w Piasecznie poznaliśmy 22 maja 2020 ro ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 – ogłoszenie wyników
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 – ogłoszenie wyników

Grupa Sztuka Architektury zaprasza na uroczyste ogłoszenie wyników dwunastej edycji Plebiscytu Polsk ...

Webinarium Schüco: Energooszczędne systemy okien i drzwi przesuwnych Schüco PVC w budownictwie mieszkaniowym.
Webinarium Schüco: Energooszczędne systemy okien i drzwi przesuwnych Schüco PVC w budownictwie mieszkaniowym.

Jakie korzyści zapewniają architektom i użytkownikom nowoczesne systemy Schüco z PVC-U? Odpowiedź na ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera