Urząd z przytupem - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Urząd z przytupem

 

Czas czytania: ~2 min


mqIbAfbE4twBtLaNDrkPK8WiNnSyZkwJOKZQrxnAfd953kTgNOXmWlIXQTuC_bsu.jpg
Niemieckie urzędy kojarzą się z porządkiem, poprawnością i sztywną, formalną atmosferą. I, o ile pod względem funkcjonalności niewiele im można zarzucić, to na płaszczyźnie wizualnej tchną nudą i monotonią. Okazuje się jednak, że i w tej dziedzinie jest miejsce dla odrobiny szaleństwa. Przynajmniej architektonicznego. Za kilka lat w Hamburgu powstanie nowy urzędowy gmach, którego forma daleka będzie od „niemieckich” stereotypów. Choć, oczywiście, nadal będzie to budynek o prostym, funkcjonalnym układzie i – zgodnie z najnowszymi trendami – przyjazny środowisku. Wybrany w drodze międzynarodowego konkursu projekt nowej siedziby hamburskiego Biura do spraw Rozwoju Urbanistycznego i Środowiska (Behörde für Stadtentwicklung und Umwelt/BSU) zaskakuje dalekimi od urzędniczego kostiumu, kolorowymi elewacjami i falistą linią elewacji. Autorami koncepcji budynku są architekci z berlińskiej pracowni Sauerbruch Huston. Kompleks BSU powstanie w dzielnicy Wilhelmsburg. Złoży się na niego wertykalna dominanta w postaci wieżowca oraz odchodzące od niej dwa niższe skrzydła podzielone na siedem mniejszych modułów. Partery budynków przeznaczone będą na funkcje publiczne, takie jak przestrzeń ekspozycyjna i restauracje, a dodatkowo pierwsza kondygnacja wysokiego budynku mieścić będzie salę konferencyjną, bibliotekę i amfiteatralnie ukształtowany, centralny hol, w którym będzie eksponowana makieta miasta. Dzięki przeszklonym elewacjom, będzie ona widoczna także z zewnątrz. Niższe skrzydła obiektu podzielone będą na siedem niezależnych segmentów, połączonych za pomocą wewnętrznej „uliczki” oświetlonej naturalnym światłem. W każdym module znajdzie się otwarte atrium z klatką schodową. Taka organizacja budynku ułatwi pracownikom i klientom orientację i usprawni komunikację, a jednocześnie zapewni dostęp naturalnego światła do wnętrz oraz ich naturalną wentylację. Jednym z najważniejszych założeń architektów było ograniczenie zużycia energii elektrycznej poprzez zastosowanie metod aktywnych i pasywnych. Obok wspomnianej naturalnej wentylacji i oświetlenia, pojawi się skuteczna izolacja, chroniąca budynek przed nadmiernym nagrzewaniem latem i ograniczająca straty ciepła zimą. Architekci przewidzieli także wykorzystanie energii pozyskiwanej ze źródeł odnawialnych – przede wszystkim geotermalnej i słonecznej – którą, w miarę potrzeby, uzupełniać będzie ogrzewanie gazowe. Budynek ma być gotowy w 2013 r.
reATz5WQ7EfOkwZS2M8GOjEmkVjGlqRYFCRO2rYAVFeZ2gciuLnW8j4h8JzV_bsu-7.jpg
JenewMiPKGSKpJSp69KGuAL9a7YtWz92efZbuseDGM2UF89WHWo6XLfuh9NZ_bsu-6.jpg
mWgfCGFE94I20RJV3ISibW5aLbZM3QZ5MdK92ennjL6nKJQ0GOKaDTwqsov1_bsu-5.jpg
CEL3A42oQzKGFW438K4wIqSZHU8imir7b0QcHZIkmM8QviQ1jRk2mdoEz0H6_bsu-2.jpg
vosaK6diplRlHzU0tScacVa49AtGBsWfrdapTuRn51NKSRXkO3b7XvlRmV7W_bsu-3.jpg
JaEru382QzQiQIuOhuuWAnn8vs1L0ZybIokE5ypB8YCYVCQcefHtLSvFMARq_bsu-8.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Znamy wyniki konkursu Koło „Projekt Łazienki 2021”
Znamy wyniki konkursu Koło „Projekt Łazienki 2021”

Kolejna edycja konkursu Koło na projekt toalety publicznej zakończyła się 29 listopada 2021 roku. Pa ...

Akustyka w architekturze
Akustyka w architekturze

Projektowanie dla zmysłów jest to bardzo waży trend w architekturze współczesnej. Jednak architekci ...

Wielofunkcyjna Strefa Aktywności w Chorzowie – prezentacja online i wywiad
Wielofunkcyjna Strefa Aktywności w Chorzowie – prezentacja online i wywiad

Strefa aktywności została zaprojektowana na terenie powstałym po wyburzeniu jednego z budynków garni ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera