Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


"Słodkie" wnętrze

 

Czas czytania: ~ 1 min


Cukiernia Lukullus istnieje od 1946 roku. Została założona przez przedwojennego mistrza czekolady w fabryce Wedla.

 

fWjiApvr63M8RN2mhAeaVJgOFXshfF7Xou7NZyK9Z9xLt0RQQxtNdBsik8Tc_lukullus1.JPG

Architekci Marcin Kwietowicz oraz Karolina Matusik zaprojektowali wnętrze istniejącej od 1946 roku cukierni Lukullus, która została założona przez przedwojennego mistrza czekolady w fabryce Wedla. Jej pierwsza siedziba znajdowała się na warszawskiej Pradze. Dziś to sieć eleganckich punktów w galeriach handlowych. Jeden z nich powstał na Saskiej Kępie na skrzyżowaniu ulic Francuskiej i Walecznych.

IxmaOBhSA6JpHw9UAYgSE4YTEaRFj56pECi8pUBw32gmVLlF93NdBHEQYRIh_lukullus2.JPG

Warto podkreślić, że jest to marka silnie osadzona w klimacie stolicy. Firma szczyci się swoją historią i wspiera m.in. lokalne instytucje kultury. Projekt kawiarni na ulicy Francuskiej to wyrazista i prosta kompozycja. Dominuje znak rozpoznawczy firmy- czyli żółty kolor.

Zobacz Cukiernię Lukullus


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

tagi

Antonio Gaudi będzie świętym?
Antonio Gaudi będzie świętym?

Kilka dni temu papież Franciszek zaaprobował dekret o heroiczności cnót hiszpańskiego architekta Ant ...

Internauci zdecydowali. Znamy zwycięzców głosowania w plebiscycie Polska Architektura XXL 2024
Internauci zdecydowali. Znamy zwycięzców głosowania w plebiscycie Polska Architektura XXL 2024

Znamy wyniki głosowania internautów w ramach siedemnastej edycji Plebiscytu Polska Architektura XXL. ...

Ceglane dworce odzyskują blask
Ceglane dworce odzyskują blask

Na chwilę przed wielkanocnymi podróżami świątecznymi prezentujemy kolejne dwa budynki dworcowe, któr ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Wnętrza
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera