"Słodkie" wnętrze - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


"Słodkie" wnętrze

 

Czas czytania: ~1 min


Cukiernia Lukullus istnieje od 1946 roku. Została założona przez przedwojennego mistrza czekolady w fabryce Wedla.

 

fWjiApvr63M8RN2mhAeaVJgOFXshfF7Xou7NZyK9Z9xLt0RQQxtNdBsik8Tc_lukullus1.JPG

Architekci Marcin Kwietowicz oraz Karolina Matusik zaprojektowali wnętrze istniejącej od 1946 roku cukierni Lukullus, która została założona przez przedwojennego mistrza czekolady w fabryce Wedla. Jej pierwsza siedziba znajdowała się na warszawskiej Pradze. Dziś to sieć eleganckich punktów w galeriach handlowych. Jeden z nich powstał na Saskiej Kępie na skrzyżowaniu ulic Francuskiej i Walecznych.

IxmaOBhSA6JpHw9UAYgSE4YTEaRFj56pECi8pUBw32gmVLlF93NdBHEQYRIh_lukullus2.JPG

Warto podkreślić, że jest to marka silnie osadzona w klimacie stolicy. Firma szczyci się swoją historią i wspiera m.in. lokalne instytucje kultury. Projekt kawiarni na ulicy Francuskiej to wyrazista i prosta kompozycja. Dominuje znak rozpoznawczy firmy- czyli żółty kolor.

Zobacz Cukiernię Lukullus


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Projekt architektoniczny na stulecie
Projekt architektoniczny na stulecie

Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie w 2019 roku obchodziła stulecie istnie ...

Nagroda Roku SARP: najlepszy dom jednorodzinny
Nagroda Roku SARP: najlepszy dom jednorodzinny

Nagroda Roku SARP – to prestiżowy i ceniony konkurs, w którym architekci oceniają prace swoich kole ...

Dyplom Roku SARP - znamy laureatów konkursu
Dyplom Roku SARP - znamy laureatów konkursu

„Konkurs Dyplom Roku SARP jest jednym z najbardziej prestiżowych w branży architektonicznej, nie tyl ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera