Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


"Słodkie" wnętrze

 

Czas czytania: ~1 min


Cukiernia Lukullus istnieje od 1946 roku. Została założona przez przedwojennego mistrza czekolady w fabryce Wedla.

 

fWjiApvr63M8RN2mhAeaVJgOFXshfF7Xou7NZyK9Z9xLt0RQQxtNdBsik8Tc_lukullus1.JPG

Architekci Marcin Kwietowicz oraz Karolina Matusik zaprojektowali wnętrze istniejącej od 1946 roku cukierni Lukullus, która została założona przez przedwojennego mistrza czekolady w fabryce Wedla. Jej pierwsza siedziba znajdowała się na warszawskiej Pradze. Dziś to sieć eleganckich punktów w galeriach handlowych. Jeden z nich powstał na Saskiej Kępie na skrzyżowaniu ulic Francuskiej i Walecznych.

IxmaOBhSA6JpHw9UAYgSE4YTEaRFj56pECi8pUBw32gmVLlF93NdBHEQYRIh_lukullus2.JPG

Warto podkreślić, że jest to marka silnie osadzona w klimacie stolicy. Firma szczyci się swoją historią i wspiera m.in. lokalne instytucje kultury. Projekt kawiarni na ulicy Francuskiej to wyrazista i prosta kompozycja. Dominuje znak rozpoznawczy firmy- czyli żółty kolor.

Zobacz Cukiernię Lukullus


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Lektury na Światowy Dzień Architektury
Lektury na Światowy Dzień Architektury

Ostatnia dekada w Polsce miłośnikom architektury mija zapewne pod znakiem zakupów: bardzo dynamiczni ...

Efektowna metamorfoza poprzemysłowej bryły
Efektowna metamorfoza poprzemysłowej bryły

Przemysłowa historia terenu, na którym swoją siedzibę wzniosła firma NT Industry sięga początku XIX ...

Nastrojowe muzeum spod kreski Mirosława Nizio
Nastrojowe muzeum spod kreski Mirosława Nizio

W czerwcu 2021 roku pracownia Mirosława Nizio podpisała umowę z Muzeum Podlaskim w Białymstoku na pr ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera