Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Z konstrukcją na wierzchu

 

Czas czytania: ~1 min


fGK5gjsr7FGvodjZTrn5EVtFHmiLXYK5tLSi6JMJmG4pX45N7Z4wYCp3xPYT_vinoly1.jpg
Rafael Viñoly wcisnął pomiędzy zbocze wzgórza a istniejący już budynek kolejne centrum badawcze Uniwersytetu w San Francisco.
RMKSPmvzHDlDjlSdPnscwlWUeSIOz3j5lxFJpppm68CRhtxsZVhgHbV72Rio_vinoly2.jpg
University of California w San Francisco kosztem 123 milionów dolarów zbudował właśnie nową siedzibę dla jednego ze swoich centrów badawczych - Institute for Regeneration Medicine.
MfjzdS5TYed4lGpxDEKalnodazoNxt6dllYi8dCWKc1rovCcbAxYQxDDkyyM_vinoly3.jpg
Formę budynku zdeterminowały dwa warunki: kształt i położenie działki oraz fakt, że okolice San Francisco nawiedzane są często przez trzęsienia ziemi. O ile do tego drugiego warunku projektujący budynek Rafael Viñoly się dostosował, pierwszy z nich potraktował przewrotnie. Wąski teren tuż obok zbocza wzgórza Sutro wymuszał wertykalny układ budynku. Jego projektant jednak uznał, że pomieszczenia laboratoriów medycznych nie mogą być wąskie i wysokie, dlatego ciągi komunikacyjne – schody, podesty – „wyciągnął” na zewnątrz, a budynkowi nadał układ tarasowy. Tym samym na schodkowo zmniejszających się ku górze kondygnacjach zmieściły się horyzontalnie pomieszczenia medycznych sal badawczych (na dachu każdej z nich znalazł się ogród).
T1A1DavUUkRQ4yrHMgdjLL4S5t4zg5BysOHlLSrGrjp4fwkfmFxWHh2GRUVS_vinoly4.jpg
Aby ustrzec gmach przez wstrząsami, pochodzący z Urugwaju architekt całą strukturę oparł na pogrupowanych w pęki wysokich stalowych słupach. Viñoly słynie z takich inżynierskich konstrukcji - posiada rzadką umiejętność połączenia estetyki z technologią. Jego budowle nie przestają być piękne, mimo że główną cechą ich wyglądu jest uwidoczniona konstrukcja. Nie inaczej jest w przypadku siedziby Institute for Regeneration Medicine w San Francisco. Fot: Rafael Vinoly Architects
D1jZNAuVnvbvtSEt2MhVMrE2mjJvIoETjtUsxz3E6nNstFh8nKH7sn1KgDRf_vinoly5.jpg
0HiuYQqum826bwa28djzbgX9DoiA9Pe9LCE8oXAYa2iYVwHDVSJsGbuKgiIt_vinoly6.jpg
3WQgtyDQ4nb8kl6JRGTZcJ73LdDd7a13MIIDnivP7QpNT0PsMt3kXn0OhVPH_vonoly7.jpg
8af2BkMwyvC9yxvfRU8HMPbuLdc0v9rme1zA6E5uiaAvf9xw5SD5W4tPh9hm_vonoly8.jpg
APP3xw72QaW2OIvnJ4f8cbyMy7zmaOPryOdKyGtPvT91QhzbNkgAS98gapJL_vinoly9.jpg
GJTTVn5O2h0XLlVG8ocGzPQnYx4hIoXL1ysm4fx1d3Wa3Re3P9kAx4kHQKva_vinoly10.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Projekt przedszkola z cegły
Projekt przedszkola z cegły

Wśród realizacji architektonicznych nominowanych w konkursie Brick Award znalazły się obiekty o bard ...

Dom Kurtyna
Dom Kurtyna

Dom Kurtyna stanął na Mazowszu, niedaleko Warszawy. Powstał dla rodziny interesującej się sztuką, kt ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera