Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Beach Hut Sandilands – domek na plaży

 

Czas czytania: ~2 min


Beach Hut Sandilands – to projekt brytyjskiej pracowni Jonathan Hendry Architects, zrealizowany na plaży w mieście Button-on-Sea. Tego typu projekty szczególnie zachwycają (a czasem zbudzają zazdrość) na początku lata i sezonu urlopowego. Bo czyż nie każdy chciałby mieć taki domek na plaży?

 

Beach Hut Sandilands – to projekt brytyjskiej pracowni Jonathan Hendry Architects, zrealizowany na plaży w mieście  Sutton-on-Sea. Tego typu projekty szczególnie zachwycają (a czasem zbudzają zazdrość) na początku lata i sezonu urlopowego. Bo czyż nie każdy chciałby mieć taki domek na plaży?

beach hut sandilands

Beach Hut Sandilands kilka dni temu otrzymał nagrodę w regionalnym wydaniu prestiżowych brytyjskich nagród,  przyznawanych przez tamtejsze stowarzyszenie architektów - RIBA East Midlands Award 2017 oraz RIBA East Midlands Small Project of the Year 2017. został tym samym uznany najciekawszym obiektem, wzniesionym w tej części Wielkiej Brytanii w ostatnim roku.

beach hut sandilands

Beach Hut Sandilands stanął tuż przy plaży, wśród szeregu maleńkich, drewnianych plażowych pawilonów – domków. Tego typu zabudowa jest bardzo charakterystyczna dla tego regionu i dziś traktowana jako rodzaj dziedzictwa narodowego i lokalny koloryt, znany turystom i będący powodem do dumy dla miejscowych. Zespół pracowni Jonathan Hendry Architects nie miał więc łatwego zadania projektując w takim otoczeniu.

beach hut sandilands

Beach Hut Sandilands powstał w wyniku przebudowy brzydkiego, betonowego kubika – pawilonu, mieszczącego niegdyś toaletę. Architekci zachowali część pierwotnej budowli – stała się podestem, na którym powstał nowy, drewniany budynek. Projektanci zachowali zwarty, zamknięty charakter budynku – drewniany pawilon ma duże składane żaluzje, które po zamknięciu zamieniają domek w pozbawioną otworów prostą bryłę.

beach hut sandilands

Beach Hut Sandilands wyróżnia się wśród drewnianych domków, stojących od dawna na plaży w Sutton-on-Sea. Wyróżnia się nowoczesną sylwetką, betonowym postumentem oraz… kolorem. Bo drewniane elewacje nowej części architekci pomalowali na intensywny, czerwony kolor. Projektanci uszanowali charakter lokalnej zabudowy, ale jednocześnie zinterpretowali go na nowo, nadali styl godny XXI wieku. Warto dodać, że domek ma zaledwie 17 m2, a jego budowa kosztowała bardzo mało.

beach hut sandilands

Foto: www.jonathanhendryarchitects.com

 

Zobaz także: Villa Ypsilon od LASSA Architects


Podepnij swój artykuł

tagi

Realizacje Zagraniczne

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera